МЕТОДИКА ІНТЕНСИВНОГО НАВЧАННЯ ІНЖЕНЕРІВ ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ




  • скачать файл:
title:
МЕТОДИКА ІНТЕНСИВНОГО НАВЧАННЯ ІНЖЕНЕРІВ ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дослідження, визначено об’єкт, предмет, мету й завдання дисертації, розкрито її наукову новизну, практичне значення, висвітлено методи дослідження, подано дані про апробацію й упровадження одержаних результатів дослідження, публікації за темою дисертації та структуру роботи.

У першому розділі «Теоретичні передумови навчання професійно-орієнтованої англійської мови в процесі підготовки інженерів» здійснено аналіз теорії і практики навчання англійської мови інженерних кадрів в умовах сучасної вищої та післядипломної освіти.

Існуюча програма з англійської мови для професійного спілкування (Г. Є. Бакаєв, О. А. Борисенко, І. І. Зуєнок) є загальною за своїм характером і може бути використана для різних спеціальностей та спеціалізацій професійної підготовки студентів вищих навчальних закладів. Вона зорієнтована на забезпечення рівня володіння іноземною мовою, який дозволяє формулювання думок під час повсякденного спілкування у сфері відповідної спеціальності, вирішення професійних завдань, аналіз результатів, діагностику причин отриманих результатів.

Сьогодні ВНЗ немовного профілю активно розробляють власні мовні портфелі, в яких подають перелік конкретних умінь у різних видах мовленнєвої діяльності. Такі вміння повинні відповідати рівню В2 (незалежного користувача), згідно із Загальноєвропейськими рекомендаціями з мовної освіти, й охоплювати говоріння, читання, аудіювання та письмо. Комунікативна спрямованість навчального процесу надає пріоритетного значення таким видам мовленнєвої діяльності студентів, як говоріння й аудіювання. Важливою є сформованість мовленнєвих умінь, необхідних для ведення професійно спрямованого спілкування: діалогів, ділових переговорів тощо. Іншомовне читання повинне бути засобом одержання інформації з метою її подальшого використання в професійній діяльності. Необхідність гармонійного розвитку всіх видів мовленнєвих умінь вимагає належної уваги до процесу формування навичок та умінь письма. Навчання письма не повинно обмежуватися лише нотатками й повідомленнями, а розвивати вміння професійного письмового спілкування, написання довідково-інформаційної документації. Іншомовна компетенція інженерів має також включати вміння здійснення усного й письмового перекладів, реферування необхідних матеріалів.

Процес навчання інженерів професійно-орієнтованої іноземної мови здійснюється в таких моделях освітніх систем: спеціалізованих, віртуальних і корпоративних. В ідеалі, система післядипломної освіти має ефективно задовольняти наявні потреби спеціалістів щодо підвищення власних професійних умінь та забезпечувати їм умови для оволодіння додатковими спеціальностями.

Спеціалізовані освітні системи проводять навчання іноземної мови за традиціями класичної підготовки і фактично лише оновлюють багаж знань, умінь і навичок, яким спеціалісти оволоділи впродовж навчання у ВНЗ. Такі моделі іншомовної підготовки принципово не можуть ураховувати конкретних потреб спеціалістів у професійно-орієнтованому спілкуванні іноземною мовою, що зумовлюються особливостями їхньої професійної діяльності на конкретному робочому місці. Спеціалізована модель іншомовної підготовки фактично зберігає те спрямування навчання іноземної мови, яке існує на рівні бакалавра, повторюючи його зміст, або поглиблюючи останній, замість того, щоб запропонувати якісно новий курс, який би враховував комунікативні потреби кожного конкретного спеціаліста. Проте фахівці, які навчаються в системі післядипломної освіти, мають різні цілі в оволодінні іноземною мовою, що не сприяє ефективності їхнього навчання в межах однієї програми та/або однієї групи.

У корпоративних освітніх системах у контексті оволодіння професійно-орієнтованою англійською мовою на особливу увагу заслуговують форми та методи навчання, що дозволяють форсовано оволодіти професійно-орієнтованою англійською мовою. Ураховуючи терміновість сучасного соціального замовлення щодо оволодіння професійно-орієнтованою іноземною мовою, методика інтенсивного навчання найбільш повно відповідає сьогоднішнім потребам великої кількості інженерів. Такий підхід до колективного навчання робить можливим застосування засобів інтенсивної методики для форсованої підготовки малих груп інженерів, які вже об’єднані спільною трудовою діяльністю. Застосування інтенсивної методики для навчання інженерів професійно-орієнтованої англійської мови розвиває ідею інтенсивного навчання, що пов’язана з дослідженнями Г. Лозанова, Г. О. Китайгородської, Л. К. Гегечкорі, А. С. Плесневича, В. В. Петрусинського.

Удосконалення комунікативних умінь молодих спеціалістів, які занурюються в трудовий процес, найактивніше відбувається саме в професійно-орієнтованому контексті. Лише набувши певного досвіду праці на конкретних робочих місцях, спеціалісти починають окреслювати для себе обсяг і характер комунікативних іншомовних умінь, необхідних для забезпечення професійних потреб. Без чіткого розуміння умов виробництва та змісту власної професійної діяльності, а також без усвідомлення залежності ефективності професійної діяльності від володіння іноземною мовою не виникне мотивації до вивчення професійно-орієнтованої іноземної мови. Формування згаданого усвідомлення і відповідної внутрішньої мотивації можливе лише безпосередньо на робочому місці, а отже, й розвиток професійно-орієнтованого іншомовного мовлення на основі університетської підготовки спеціалістів можливий лише в умовах конкретного виробництва. Поглиблення й удосконалення навичок володіння іноземною мовою стає невід’ємним складником підвищення кваліфікації сучасних спеціалістів і запорукою професійної ефективності. Відтак, особливого значення набувають корпоративні моделі післядипломної підготовки фахівців, в яких забезпечується конкретний професійно-орієнтований контекст навчання іноземних мов.

У другому розділі «Методика інтенсивного корпоративного навчання інженерів професійно-орієнтованої англійської мови» викладено цілі, принципи, зміст і методику навчання інженерів професійно-орієнтованої англійської мови. Цілі, що знаходяться у сфері професійної підготовки, полягають у підвищенні ефективності навчання спеціалістів шляхом забезпечення сприятливих умов для формування їхніх комунікативних навичок та вмінь з орієнтацією на конкретне робоче місце. Згадані цілі мають також сприяти інтеграції процесів навчання й розвитку, забезпечуючи цілісність навчального процесу й зумовлюючи принципи, зміст, методи, прийоми і засоби навчання.

Головною практичною метою корпоративного інтенсивного навчання інженерів професійно-орієнтованої англійської мови є практичне оволодіння ними мовленнєвими навичками та вміннями на рівні, мінімально достатньому для здійснення англомовного спілкування в професійних ситуаціях в усіх видах мовленнєвої діяльності.

До принципів, дотримання яких має сприяти інтенсифікації процесу оволодіння професійно-орієнтованою англійською мовою та активізації навчальної діяльності його учасників, віднесено: принцип особистісного спілкування; особистісно-рольовий принцип; принцип концентрованої організації навчального матеріалу й навчального процесу; принцип колективної взаємодії; принцип поліфункціональності вправ.

Реалізація принципів інтенсивного корпоративного навчання може суттєво підвищити його ефективність за рахунок моделювання в ньому умов трудової діяльності й урахування особистісних якостей і рівня знань кожного слухача-інженера. Аналіз змісту особистісно-рольового принципу вказує на значні потенційні можливості та доцільність використання в інтенсивному корпоративному навчанні рольового спілкування. Реалізація принципу концентрованої організації навчального матеріалу й навчального процесу також потенційно може сприяти підвищенню ефективності інтенсивного корпоративного навчання, створюючи умови для засвоєння максимально можливого обсягу матеріалу за мінімально можливий термін. Розкриттю потенційних можливостей кожного слухача-інженера й удосконалення його навичок і вмінь під час виконання навчальних вправ, може сприяти застосування форм колективної взаємодії, що передбачають активний обмін інформацією. Не менш перспективним може бути й реалізація принципу поліфункціональності вправ, що забезпечує одночасну їх спрямованість як на засвоєння конкретного мовного матеріалу, так і на спілкування.

Ефективність інтенсивного корпоративного професійно-орієнтованого навчання інженерів залежить також від урахування загальних принципів навчання англійської мови для фахового спілкування. Головними серед них є принципи забезпечення мотиваційної достатності, мінімізації змісту навчання, смислового структурування мовного матеріалу, поетапно-концентричної організації навчального процесу, організації особистісного різнопланового спілкування, організації колективного професійного спілкування та творчої співпраці інженерів, інтеграції навчання усіх видів мовленнєвої діяльності, використання ділових ігор та проектної методики, практичної реалізації комунікативної компетенції в навчанні.

Предметний зміст інтенсивного корпоративного навчання професійно-орієнтованої англійської мови обумовлюється потребами конкретних фахівців і бажаним рівнем їхньої іншомовної підготовки, які окреслюють професійні рубрики і ситуації відповідних підприємств, обсяг та характер мовного матеріалу, що підлягає засвоєнню, а також мовленнєві навички й уміння, які слід розвивати. Розробка змісту інтенсивного корпоративного навчання професійно-орієнтованої англійської мови потребує спеціального підготовчого етапу, на якому здійснюються точне визначення згаданих рубрик і ситуацій з урахуванням потреб конкретних підприємств, а також науково обґрунтований відбір мовного матеріалу.

Реалізація таких вимог до інтенсивного корпоративного навчання професійно-орієнтованої англійської мови інженерів підприємств ОАО ПБК «Славутич» та ОАО «Запоріжтрансформатор», які було обрано базами для проведення експериментальної перевірки, дозволила визначити його зміст. Зокрема, було відібрано загальні та професійні рубрики і ситуації, характерні для згаданих підприємств; фонетичний, лексичний та граматичний матеріал для формування відповідних навичок; обґрунтовано поетапно-концентричну структуру для реалізації інтенсивного корпоративного навчання, а також три його етапи; визначено кількісний та якісний зміст кожного етапу; визначено конкретну мету кожного етапу й інтенсивного корпоративного навчання професійно-орієнтованої англійської мови інженерів згаданих підприємств відповідно рівням володіння іноземною мовою, зміст яких визначений загальноєвропейськими рекомендаціями; дібрано матеріали для забезпечення самостійної роботи слухачів-інженерів, а також музичні твори для забезпечення музичного супроводу на відповідних інтенсивних ділянках корпоративного навчання. Наявність такого підґрунтя дозволила розробити поетапно-концентричну модель корпоративного навчання професійно-орієнтованої англійської мови, яка пізніше була реалізована в процесі експериментального навчання.

В узагальненому вигляді модель інтенсивного навчання інженерів професійно-орієнтованої англійської мови включала етапи навчання, рівні оволодіння професійно-орієнтованою англійською мовою за загальноєвропейською шкалою, комунікативні сфери, а також лексичні, граматичні й комунікативні орієнтири.

Перший етап (інтенсивний) – загальновживане спілкування (120 год.). Формування та розвиток мовленнєвих навичок й умінь в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності на рівні В1 (аудіювання – 40%, говоріння – 31%, читання – 18%, письмо – 11%). До цього етапу входили: підетап 1.1 (40 год.), що був спрямований на формування та розвиток елементарних мовленнєвих навичок й умінь в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності на рівні А1; підетап 1.2 (40 год.), метою якого було вдосконалення елементарних мовленнєвих навичок й умінь в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності на рівні А2; підетап 1.3 (40 год.), який вирішував завдання формування та розвитку мовленнєвих навичок й умінь в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності на рівні В1.

Другий етап (екстенсивний) мав на меті загальновживане, ділове та професійне спілкування (120 год.), удосконалення мовленнєвих навичок та умінь в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності на рівні В1 (аудіювання – 10%, говоріння – 46%, читання – 25%, письмо – 19%). Цей етап складався з підетапу 2.1 (40 год.), спрямованого на вдосконалення мовленнєвих навичок та умінь у ситуаціях, пов’язаних з темами «Структура компанії», «Діяльність відділів», «Посади та виробничі обов’язки», «Ділові контакти», «Контракти»; підетапу 2.2 (40 год.), де мовленнєві навички й уміння вдосконалювалися в комунікативних ситуаціях за темою «Виробництво: факти, цифри, розвиток» та підетапу 2.3 (40 год.), що включав ситуації, що належать до тем «Логістика виробництва» та «Менеджмент».

Третій етап (інтенсивний) був спрямований на ділове та професійне спілкування (120 год.) і мав на меті вдосконалення мовленнєвих навичок й умінь в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності на рівні В2 (аудіювання – 20%, говоріння – 50%, читання – 18%, письмо – 11%). При цьому підетап 3.1 (40 год.) передбачав удосконалення мовленнєвих навичок та вмінь в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності на рівні В1 за рахунок спілкування з англомовними колегами в професійних ситуаціях на загальні й ділові теми, а підетап 3.2 (40 год.) – на спеціальні теми, а також за рахунок роботи з фаховими текстами. Підетап 3.3 (40 год.) вирішував завдання вдосконалення мовленнєвих навичок і вмінь в усіх чотирьох видах мовленнєвої діяльності на рівні В2.

Розроблена система вправ для проведення інтенсивного корпоративного навчання інженерів професійно-орієнтованої англійської мови ґрунтувалася на загальних положеннях методики інтенсивного навчання і включала дві підсистеми вправ для кожного виду мовленнєвої діяльності: перша підсистема призначена для формування мовленнєвих навичок, а друга – для розвитку мовленнєвих умінь. Співвідношення вправ між підсистемами та всередині кожної підсистеми варіювалася на кожному з трьох етапів навчання, при цьому питома вага мовленнєвих вправ постійно збільшувалася, а на третьому етапі навчання застосовувалися виключно вправи другої підсистеми.

Прикладом вправи другої підсистеми першого етапу навчання (загальновживане спілкування) може бути вправа на підготовку інженерів до аудіювання текстів.

Приклад 1. Прослухайте початок речень і, спираючись на їх зміст, прогнозуйте послідовність ваших дій протягом робочого дня.

In the mo
ing I get up and … . Then I … and after that I … . At 8 a.m. I …

Вправи другого етапу (загальновживане, ділове та професійне спілкування) мали форму рольових ігор, що можуть здійснюватись у парах або групах, моделюючи ситуації спільного вирішення виробничих проблем.

Приклад 2. Вправа для розвитку умінь говоріння на фахові теми.

Student A. Fill in the missing information in the card below by asking questions on the phone. Answer your colleague’s questions.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)