МЕТОДИКА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ КУРСОВОГО ТА ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ ІЗ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИХ ДИСЦИПЛІН




  • скачать файл:
title:
МЕТОДИКА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ КУРСОВОГО ТА ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ ІЗ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИХ ДИСЦИПЛІН
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, проаналізовано загальний стан дослідженості наукової проблеми,           представлено зв’язок дисертації з науковими програмами, планами та           темами, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження,              сформульовано гіпотезу, охарактеризовано методи й основні етапи                   дослідження, розкрито наукову новизну одержаних результатів, їх                теоретичне та  практичне значення для педагогічної науки, висвітлено                 особистий внесок здобувача, подано відомості про апробацію та                  впровадження результатів дослідження, публікації, наведено структуру й          обсяг дисертаційної роботи.

У першому розділі «Курсове та дипломне проектування як наукова проблема»  проведено комплексний аналіз наукових психолого-педагогічних праць із проблематики дослідження, уточнено сутність понять «курсове та дипломне проектування», «методика курсового та дипломного проектування», обґрунтовано напрями та завдання дослідження.

Зазначається, що сучасна професійна освіта розвивається за напрямами особистісно-орієнтованого навчання й впровадження новітніх технологій           виробництва та інновацій у діяльність викладача. Це зумовлено                    забезпеченням професійної самореалізації особистості фахівця, яка              набувається під час розробки курсових та дипломних проектів.

Встановлено, що поняття «курсовий проект» і «дипломний проект» з точки зору різноманітних підходів та аналізу взаємозв’язків між цими             поняттями і змістом освіти у дидактичній літературі вищої школи має різні визначення. Це дає підстави вважати, що курсовий проект – це один із видів самостійної, навчально-дослідної роботи студентів із навчальних дисциплін, яка передбачає вирішення  типових форм комплексних завдань інженерно-технічного проекту, а дипломний проект – це підсумкова атестаційна,            науково-дослідна робота студента, яка регламентує структуру та основний мінімально необхідний зміст професійної підготовки майбутнього фахівця, реалізує державні професійні освітні стандарти у навчальному  закладі та           завершується захистом дипломного проекту.

З’ясовано, що в дидактичному аспекті курсове і дипломне проектування є формою навчального процесу, що забезпечує динамічну взаємодію педагога (керівника проекту) і студента, спрямовану на досягнення поставленої мети (розробку проекту).

Аналіз науково-педагогічної літератури, характеристик таких понять, як «методика», «методика навчання», «методика навчання навчального предмета», дав змогу визначити поняття методики навчання курсового та дипломного проектування як предметної методики, що досліджує зміст, методи, форми навчальної діяльності під час розробки землевпорядних проектів і забезпечує ефективну самостійну роботу студентів щодо вдосконалення системи фахових знань і професійних умінь техніка-землевпорядника.

Методика навчання студентів курсового та дипломного проектування як наукова категорія розглядалася науковцями в різних аспектах (педагогічних: П.Г. Лузаном, В.М. Маньком, І.І. Паламарем та ін.; методичних: Б.М. Дьяченком, Л.Г. Семушиною, Н.Г. Ярошенко, Н.А. Сорокіним, В.Т. Лозовецькою, О.П. Кондратюк), але фактично не була пов’язана із наявним станом підготовки техніків-землевпорядників. У зв’язку з цим залишилися не визначеними структурні компоненти методики навчання майбутніх землевпорядників: мета, завдання, принципи, зміст, методи, засоби та форми організації навчання, що забезпечують ефективність навчального процесу.

У другому розділі «Методика  навчання студентів курсового  та дипломного  проектування  у  процесі  вивчення землевпорядних дисциплін зі спеціальності «Землевпорядкування» розкрито теоретичні засади                 навчання студентів курсового та дипломного проектування,  сформульовано основні принципи, мету й завдання методики навчання,  обґрунтовано методи, форми й засоби її реалізації, розроблено структурну модель методики            навчання студентів курсового та дипломного проектування (рис. 1).

Аналіз сучасної теорії і практики професійної підготовки фахівців, дає підстави стверджувати, що оптимальною концепцією навчання курсового та дипломного проектування майбутніх техніків-землевпорядників є концепція діяльнісного та особистісно-орієнтованого навчання. Діяльнісний підхід     передбачає формування цілей навчання у формі переліку різноманітних видів діяльності, який повинен уміти виконуватися студентами (учнями). Однією із форм даного підходу є інтерактивна діяльність на консультаціях, заняттях  курсового та дипломного проектування, що призводить до взаєморозуміння, взаємодії, до знаходження спільного рішення загальних, але значущих для кожного студента завдань. Особистісно-орієнтоване навчання спрямоване на окрему особистість, враховує її індивідуальні творчі можливості; включає прагнення до самовдосконалення, самовиховання, співробітництва; бажання підвищити професійний рівень; надає можливість нестандартно мислити, знаходити нові оригінальні рішення. Більш ґрунтовно зміст методики навчання відображають її структурні компоненти: ціль (сукупність дій  педагога-керівника  і  майбутнього  техніка-

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)