Регулювання земельних відносин при становленні ринку земель аграрних підприємств




  • скачать файл:
title:
Регулювання земельних відносин при становленні ринку земель аграрних підприємств
Тип: article
summary:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність дослідження. Стратегічною задачею вирішення проблеми продовольчої безпеки України є сталий ріст ефективності виробництва в аграрних підприємствах. Постійне падіння виробничого потенціалу сільськогосподарських виробників, характерне для останніх років, привело до значного зниження віддачі основного ресурсу, на якому базується вся аграрна сфера – земель сільськогосподарського призначення. Отже, удосконалення системи управління земельними ресурсами на всіх рівнях АПК як в теоретичному, методологічному, так і в практичному плані постає актуальною проблемою, яка вимагає свого вирішення на засадах нових законодавчих та нормативних матеріалах.

Аграрний сектор не може розвиватися  по  ринковому шляху без створення повноцінного ринку в усіх його сферах. Уже ніхто не заперечує існування в Україні ринку засобів виробництва (крім землі), предметів споживання, інтелектуальної власності,  робочої сили, цінних паперів, капіталів, інформації,  нових технологій та іншої науково-технічної  продукції. Дискусійним залишається питання запровадження ринку земель. З переходом до ринкової економіки всі фактори виробництва мають функціонувати в єдиному ринковому середовищі. Відсутність у ньому будь-якого з факторів призводить до порушення законів ринкової економіки, а згодом – і до її розбалансування.

Проблемам удосконалення управління земельними ресурсами     присвячені  дослідження багатьох російських вчених: І.Буздалова, І.Загайтова, П.Лойко, В.Милосердова, І.Пошкуса, В.Хлистуна, О.Шутькова та ін. Над розробкою цієї проблеми і, особливо, питань з економічного обороту землі, ринку землі в Україні працюють вчені економісти – аграрники: Ю.Білик, І.Бистряков, І.Будзанов, І.Будзилович, Б.Данилишин, А.Даниленко, Д.Добряк, О.Єрмаков, І.Лукінов, М.Малік, Л.Новаківський, П.Саблук, О.Татарико, А.Тихонов, В.Трегобчук, А.Третяк, М.Федоров, М.Хвесик, А.Юрченко, В.Юрчишин та інші.

Незважаючи на досягнення іноземних і вітчизняних вчених, достатня кількість теоретичних та практичних питань цієї важливої проблеми ще не вирішені. Це питання, пов’язані з уточненням категорійного апарату процесу становлення і регулювання «земельних відносин», «ринку землі», «інфраструктури земельного ринку»; визначенням в методичних підходах еколого-економічної оцінки земель, особливо в зонах підвищеного режиму використання – зрошувані землі, землі, зайняті під багаторічними насадженнями; удосконаленням механізму іпотечного кредитування, як основи стійкого функціонування земельного ринку через механізм застави оренди землі. Саме актуальність цих питань обумовила вибір теми, визначення мети і задач дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою частиною плану науково-дослідних робіт Європейського університету «Наукові основи економічної адаптації підприємств в умовах трансформації економіки» (номер державної реєстрації 0101U007350) та «Управління довгостроковим розвитком сільськогосподарських підприємств та АПК» (номер державної реєстрації 0107 U0020008).

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є науково-теоретичне обґрунтування і розробка методичних підходів щодо регулювання земельних відносин при становленні і подальшому функціонуванні ринку земель аграрних підприємств.

Для досягнення мети дослідження було поставлено та вирішено наступні завдання:

       уточнити категорійний апарат процесу регулювання «земельних відносин», «ринку землі», «інфраструктури ринку землі» за результатами критичного аналізу існуючих теоретичних визначень;

       проаналізувати інституційний механізм управління земельними ресурсами за рубежем та вітчизняний досвід в динаміці його становлення;

       визначитись в методичних підходах відносно еколого-економічної оцінки земель особливого режиму використання – зрошувані землі та землі, зайняті багаторічними насадженнями;

       на основі статистичної звітності та проведених анкетних досліджень визначити вплив приватизації землі на соціально-економічний розвиток сільської місцевості;

       розробити пропозиції сільськогосподарським та водогосподарським організаціям і підприємствам щодо врегулювання земельних відносин при приватизації зрошуваних земель і земель, зайнятих під багаторічні насадження;

       надати рекомендації щодо удосконалення еколого-економічного механізму раціонального сільськогосподарського землекористування;

       удосконалити механізм іпотечного кредитування при становленні земельного ринку через заставу права оренди землі;

       розробити бізнес-план щодо інформаційного забезпечення ринку землі на прикладі адміністративного району області.

Об’єктом дослідження є процеси управління земельними відносинами при формуванні і функціонуванні ринку землі.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти регулювання земельних відносин при становленні ринку земель аграрних підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою проведених досліджень стали праці провідних вітчизняних та іноземних вчених з проблем теорії і практики земельних відносин, ринку землі. У роботі було використано такі сучасні методи дослідження: аналітичний, логічний, узагальнення та наукової абстракції – при формулюванні понять «земельних відносин», «оборот землі», «ринок землі»; економіко-статистичні методи та методи спостережень – при оцінці та аналізу стану формування складових земельного ринку аграрних підприємств; економіко-математичного моделювання – при розробці методичних підходів до проведення експертної оцінки земельних ділянок.

Інформаційну базу дисертаційного дослідження складають Закони України, нормативні документи, матеріали Державного комітету статистики України і Херсонської області, Державного комітету України по земельних ресурсах, матеріали галузевих міністерств, дані статистичної звітності господарської діяльності сільськогосподарських підприємств і водогосподарських організацій, матеріали анкетного опитування керівників і фахівців підприємств та організацій, результати власних досліджень автора.

Наукова новизна одержаних результатів. До найбільш вагомих результатів дослідження, що отримані особисто здобувачем, містять наукову новизну та практичну цінність і виносяться на захист, належать такі:

вперше:

-          розроблено модель екологічного менеджменту підприємства на зрошуваних землях, що значно прискорить становлення земельного ринку за рахунок: реалізації системи екологічного моніторингу, зменшення ймовірності виникнення екологічних ризиків, забезпечення належного стану території аграрних підприємств, особливо в рекреаційних зонах Чорного і Азовського морів, екологізації інженерних і технологічних рішень на зрошувальних комплексах.

-          запропоновано алгоритм експертної оцінки дохідної земельної ділянки за методом вартості доходу, де на вартість ділянки впливають земельні поліпшення, що особливо стосується зрошуваних земель (витрати на будівництво зрошувальних систем, на культурно-технічні заходи, освоєння території і ін.).

Удосконалено:

-            механізм іпотечного кредитування як основної складової стійкого функціонування земельного ринку, а при його становленні нами запропонована схема застави права оренди землі;

-            систему заходів щодо врегулювання земельних відносин на зрошуваних землях і землях, зайнятих багаторічними насадженнями, яка передбачає збереження технологічної цілісності таких капіталоємних об'єктів, як водоземельний зрошувальний комплекс, так і землі під багаторічними насадженнями через спільну сумісну власність;

-            механізм державного регулювання при становленні функціонуванні ринку земель сільськогосподарського призначення, де основними напрямами, крім законодавчо правових засад, визначено організацію дворівневого ринку, управління суб'єктами його інфраструктури та пропонується система державних заходів щодо економічних важелів підвищення ефективності аграрних підприємств;

-            процес анкетування аграрних товаровиробників для аналізу стану земельних відносин і оцінки впливу приватизації землі і майна на соціально-економічний розвиток сільської місцевості.

набули подальшого розвитку:

-          методичні підходи до еколого-економічної оцінки земель, де пропонується враховувати різні особливості окремих земельних ділянок;

-           бізнес-план для інформаційного забезпечення ринку сільськогосподарських земель на прикладі адміністративного району області, де цей інформаційно-консультативний центр, поряд з іншими послугами для аграрних товаровиробників, надає прозору інформацію щодо попиту і пропозицій на земельні ділянки.

 

Практичне значення одержаних результатів. На підставі результатів дослідження сформовано системний підхід щодо удосконалення управління земельними відносинами на підприємствах аграрної сфери економіки. Практична цінність результатів дослідження і розроблених автором підходів, пропозицій та методик підтверджується їхнім використанням у діяльності підприємств, наукових та навчальних закладів, що засвідчено відповідними документами: Державний Комітет України по земельних ресурсах (довідка впровадження № 14-15-7/8685 від 28.11.2006 ); Головне управління сільського господарства і продовольства Херсонської облдержадміністрації (довідка впровадження № 8-251-5/1194 від 20.12.2006); Міжнародний університет бізнесу і права (довідка впровадження № 67-с від 20.04.07 р.).

 

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною роботою. Матеріали статей, які підготовлені у співавторстві, в дисертації використано лише в частині, що належить особисто автору. Основні положення наукового дослідження знайшли відображення в дев’яти друкованих працях.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові результати дисертаційного дослідження апробовані на науково-практичних (регіональних, міжрегіональних, міжвузівських, міжнародних) конференціях міст України: „Соціально-економічні умови функціонування АПК у пореформений період” (Мелітополь, 2002); всеукраїнська науково-практична конференція „Наука і освіта” (Дніпропетровськ, 2003); Міжнародна науково-практична конференція „Актуальні питання розвитку земельної реформи в Україні: стан та перспективи” (Херсон, 2003); ІІ-а міжнародна науково-практична конференція „Актуальні питання розвитку земельної реформи в Україні” (Херсон, 2004); Міжнародна науково-практична конференція „Ринкова трансформація економіки АПК” (Харків, 2004); ХІ-а Міжнародна науково-практична конференція „Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики та освіти” (Київ, 2005).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи опубліковано в 9 статтях загальним обсягом 2,8 друкованих аркушів, в т.ч. 7 – у наукових фахових виданнях, обсягом 2,4 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків, викладена на 190 сторінках, містить 15 таблиць, 10 рисунків, 12 додатків. Список використаних джерел нараховує 176 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)