МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ІНФОРМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАСОБАМИ ІНТЕРНЕТ-ТЕХНОЛОГІЙ




  • скачать файл:
title:
МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ІНФОРМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАСОБАМИ ІНТЕРНЕТ-ТЕХНОЛОГІЙ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, висвітлено зв’язок роботи з науковими програмами, планами та темами, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження, охарактеризовано методи дослідження, розкрито наукову новизну одержаних результатів, їх практичне значення, подано відомості про апробацію результатів дослідження, публікації, наведено інформацію про структуру й обсяг дисертації.

У першому розділі "Теоретичні основи використання засобів інтернет-технологій у фаховій підготовці майбутніх учителів технологій" аналізуються:

-         передумови підготовки майбутніх учителів технологій до використання засобів інтернет-технологій в процесі фахової підготовки та обґрунтовується термінологічний апарат дослідження;

-         психолого-педагогічні умови застосування інтернет-технологій у фаховій підготовці майбутніх учителів технологій.

Аналіз наукової, навчально-методичної літератури показав, що на сьогодні застосування інтернет-технологій у навчально-виховному процесі ВНЗ є актуальним, адже за їх допомогою відкриваються нові можливості удосконалення фахової підготовки майбутнього вчителя технологій за рахунок злиття освітніх інтернет- та інформаційних технологій і формування на цій основі принципово нових інтегрованих технологій навчання.

Загалом, інтернет-технології – це технології, які базується на використанні мережі Інтернет для навчальних і будь-яких інших цілей. З педагогічного погляду інтернет-технології є глобальним комплексним набором сучасних комп'ютерно-мережевих (телекомунікаційних) інструментальних засобів і універсальним програмно-методичним забезпеченням. Вони містять методи доступу та використання різнопланової інформації, що накопичується в мережі в реальному масштабі часу. Це дозволяє наповнити навчальний процес новими можливостями під час вивчення навчальних дисциплін.

Під час дисертаційного дослідження встановлено, що мережеві технології мають суттєві переваги порівняно з паперовою технологією навчання (гіпертекст, мультимедіа, моделювання процесів і явищ, що вивчаються), а ефективне використання інтернет-технологій можливе лише за дотримання певних умов, що обумовлює необхідність розгляду психолого-педагогічних умов впровадження засобів інтернет-технологій у фахову підготовку вчителя технологій.

Під педагогічними умовами у дослідженні розуміється сукупність взаємопов'язаних факторів і чинників, що детермінують організацію цілеспрямованого навчально-виховного процесу з використанням сучасних інформаційних технологій і забезпечують ефективне формування системи знань і умінь майбутнього вчителя технологій засобами інтернет-технологій.

Серед визначальних педагогічних умов слід відмітити такі: особистісно-мотиваційні, дидактико-методичні, інформаційно-технологічні, матеріально-технічні, ергономічні та валеологічні умови.

Встановлено, що процес використання інтернет-технологій достатньо складний і вимагає не лише методичної майстерності, знання педагогічних і психологічних умов сприймання інформації, але й високого рівня володіння засобами ІКТ. Відрізняючись високим ступенем інтерактивності, інтернет-технології створюють унікальне навчально-пізнавальне середовище, яке використовується для вирішення різноманітних навчальних завдань.

Отже, успішне вирішення багатоаспектних проблем використання інтернет-технологій у системі інформатичної підготовки можливе лише під час виконання низки психолого-педагогічних умов, що визначають кінцеву ефективність навчальної діяльності майбутнього вчителя.

На основі узагальнення сучасних досліджень вчених педагогічної галузі було зроблено висновок: розвиток інформаційної техніки й інтернет-технологій сьогодні істотно випереджає можливості навчальних закладів з їх ефективного використання. Тому виникає гостра проблема відповідної перебудови системи інформатичної підготовки майбутніх фахівців освітньої галузі Технологія.

У другому розділі "Методичні основи навчання інформатичних дисциплін учителів технологій засобами інтернет-технологій" на основі концептуальних положень застосування засобів інтернет-технологій під час навчання інформатичних дисциплін і розгляду існуючих моделей навчання розкрито процес формування раціонального змісту інформатичних дисциплін майбутніх учителів технологій засобами інтернет-технологій з урахуванням їх дидактичних можливостей, розроблена модель навчання інформатичних дисциплін майбутніх учителів технологій засобами інтернет-технологій.

На сьогодні дидактичні можливості засобів інтернет-технологій під час навчання інформатичних дисциплін враховуються неповно, що є слабкою ланкою більшості наявних моделей навчання. Саме врахування дидактичних умов і принципів та повна їх реалізація під час планування навчального процесу є прихованим резервом підвищення якості та ефективності навчання інформатичних дисциплін.

При розробці методики навчання навчання інформатичних дисциплін враховувались принципи та особливості суб'єктів навчання: відповідності цілей навчання запитам інформаційного суспільства; органічний зв'язок теорії з практикою; єдність навчання і виховання; самостійність, свідомість і активність студентів у навчанні; свідомого і міцного оволодіння знаннями, уміннями і навичками; професійна спрямованість навчання, науковість і зв'язок з виробництвом; опори на чуттєво-наочне і емоційне в навчанні; планування і системності; вибору і застосування доцільних засобів і методів навчання; відповідності організованої форми спільної діяльності викладача і студентів змістовій стороні цієї діяльності (зміст, методи, засоби і результати навчання); врахування індивідуальних особливостей студентів і колективного характеру навчання; перевірки і самоперевірки результатів навчання.

Розроблена модель навчання інформатичних дисциплін майбутніх учителів технологій засобами інтернет-технологій характеризується тим, що специфічною особливістю цих дисциплін є залежність викладу їх змісту від наявності або відсутності комп'ютерної техніки, засобів доступу до мережі Інтернет.

Зміст навчання включає в себе дисципліни інформатичного циклу за якими здійснюється підготовка майбутніх учителів технологій спеціалізації «Інформаційна техніка», а саме дисципліни «Теоретичні основи інформаційної техніки» (ТОІТ), «Інформаційні технології на виробництві» (ІТВ), «Програмні засоби інформаційної техніки» (ПЗІТ), «Новітні засоби інформаційної техніки» (НЗІТ) і інші дисципліни інформатичного циклу.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)