УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ ВИТРАТАМИ НА МЕТАЛУРГІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ ВИТРАТАМИ НА МЕТАЛУРГІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ
Тип: article
summary:

Актуальність теми дослідження. Становлення ринкових відносин вимагає зміни поглядів на управління виробничими витратами з урахуванням особливостей ринкової економіки. Сьогодні процеси управління виробничими витратами на металургійних підприємствах України в більшості випадків не мають необхідного рівня системності, гнучкості, динамічності. На фоні значного інтересу до впровадження сучасних методів управління витратами виробництва є ряд проблем теоретико-методологічного і методичного характеру, наявність яких в значній мірі пояснюється труднощами при виборі і реалізації цих методів. Все це визначає перспективні напрями розвитку теорії і практики управління витратами виробництва і обумовлює необхідність розробки комплексного методологічного підходу до  його вдосконалення.

Зарубіжний досвід свідчить, що питанням раціонального управління витратами на рівні підприємства постійно приділяється значна увага. Вдосконалення систем  управління витратами знайшло своє відображення  у фундаментальних дослідженнях зарубіжних вчених, таких як Б. Хауке, Дж. Друрі, Г. Фандель, Дж. Фостер, Ч. Хоргрен.

Проблемам управління витратами присвячено багато робіт вітчизняних вчених-економістів, в яких досліджені питання обліку витрат, оцінки ефективності їх використання і прогнозування, формування стратегії і тактики зниження витрат. Необхідність комплексного і системного підходу до вирішення проблем  вдосконалення  управління виробничими витратами в сучасних  умовах  обґрунтована в роботах  С. Аптекаря,  М. Білопольського,  С. Голова,  О. Орлова,  К. Ковальчука, В. Колосок, Р. Ларіної, Г. Ляшенка, Д. Солохи, Р. Толпежнікова, К. Удод,  М. Чумаченка та ін.

В той же час існує коло питань, недостатня розробка яких знижує ефективність управління виробничими витратами на вітчизняних підприємствах. У більшості робіт воно розглядається, як правило, з погляду організації бухгалтерського і управлінського обліку та вирішення облікових завдань. Тому науковий і практичний інтерес в даний час викликає вивчення проблем управління виробничими витратами в контексті вирішення завдань підвищення конкурентоспроможності українських промислових підприємств і дослідження взаємозв’язків питань управління витратами зі стратегічними цілями підприємства, що і зумовило вибір теми дисертаційної роботи, постановку мети і завдань.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Макіївського економіко-гуманітарного інституту за темами: «Науково-практичні аспекти та механізми управління сталого соціально-економічного розвитку підприємств і організацій Донецького регіону», номер державної реєстрації 0104U010450 (особисто здобувачем розроблено метод аналізу ефективності поточних витрат металургійного підприємства з використанням системи «директ-костинг»); «Проблеми моделювання економічних об’єктів та процесів і систем управління ними», номер державної реєстрації 0105U000152 (здобувачем розроблені економіко-математичні моделі формування витрат багатостадійних процесів металургійного виробництва).

 Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є узагальнення теоретичних основ та розробка науково-практичних рекомендацій щодо вдосконалення управління виробничими витратами металургійного підприємства на основі використання сучасних моделей управління.

Відповідно до вказаної мети дослідження в дисертації  поставлені і вирішені наступні завдання:

уточнено понятійний апарат в області управління витратами з метою структуризації понять та ув’язки їх окремих елементів;

доповнено класифікацію витрат, що сприяє вдосконаленню інформаційної бази для моделювання процесу управління виробничими витратами на промисловому підприємстві;

вдосконалено модель динаміки сукупних витрат задля розробки і прийняття управлінських рішень;

визначено доцільність застосування основних концептуальних підходів до формування систем управління витратами задля вдосконалення системи управління витратами на металургійних підприємствах;

обґрунтовано необхідність перегляду форм і методів управління виробничими витратами на підприємствах металургійної галузі;

обґрунтовано доцільність застосування системи «директ-костинг» на металургійних підприємствах;

розроблено методи моделювання виробничих витрат з урахуванням особливостей металургійних процесів;

запропоновано метод аналізу ефективності витрат металургійного виробництва з використанням системи «директ-костинг».

Об’єктом дослідження є процес управління виробничими витратами на підприємствах чорної металургії.

Предметом дослідження є організаційно-економічні методи управління витратами виробництва продукції на металургійних підприємствах.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є положення, що містяться в наукових працях вітчизняних і зарубіжних вчених по теорії, методології і організації обліку і контролю витрат промислових підприємств.

Інформаційну базу дослідження склали законодавчі і нормативно-організаційні документи; фінансова, статистична і економічна інформація про діяльність металургійних підприємств.

Для досягнення поставленої в роботі мети використано наукові і спеціальні методи дослідження процесів і явищ в їх взаємозв’язку і розвитку. На основі методу класифікації розглянуто склад витрат в металургійному виробництві. Методи діалектики, аналізу і синтезу використано для визначення структури системи і механізму формування процесів управління витратами. Метод маржинального аналізу застосовано при оцінці і обґрунтуванні управлінських рішень на основі причинно-наслідкового взаємозв’язку обсягу реалізації, витрат і прибутку. За допомогою методів економіко-статистичних, індукції і дедукції виконано аналіз динаміки економічних показників металургійних підприємств України. Методи детермінованого аналізу сприяли визначенню впливу різних чинників на величину витрат металургійного підприємства. Методи моделювання дозволили розробити модель управління ефективністю поточними витратами в металургійному виробництві.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в розробці нових, уточненні і доповненні існуючих науково-методичних положень та практичних рекомендацій з управління виробничими витратами і зводяться до наступного:

вперше:

розроблено концептуальний механізм формування та визначення ефективності виробничих витрат металургійних підприємств з деталізацією об’єкту аналізу і використанням системи «директ-костинг», який на відміну від існуючих  включає економіко-математичні моделі залежності витрат від обсягу виробництва, рівня витрачання матеріальних ресурсів, продуктивності устаткування і коефіцієнта корисності витрат, що  дозволяє комплексно досліджувати вплив різних чинників на загальний рівень витрат і здійснювати розрахунки економічного ефекту по напрямах вдосконалення виробництва;

вдосконалено:

класифікацію виробничих витрат для системи контролю за собівартістю продукції виробничих підрозділів, яка на відміну від тих, що існують, заснована на реалізації функцій управління, таких як: організація, облік і калькулювання, контроль і регулювання, оцінка і аналіз, планування і ухвалення управлінських рішень, впровадження якої дозволить підвищити ефективність управлінського обліку, розробити механізм стимулювання зниження витрат;

моделювання динаміки сукупних витрат з їх розділенням на постійні і змінні для ухвалення оптимальних рішень по оперативному управлінню виробництвом. Вдосконалена модель враховує непропорційність і нелінійність змінних витрат, тому функція змінних витрат представлена системою лінійних рівнянь. Використання цієї моделі знижує вірогідність помилок  при розробці управлінських рішень;

отримало подальший розвиток:

понятійно-категоріальний апарат, а саме: уточнено поняття «витрати», «виробничі витрати» і «собівартість», що сприяє структуризації понять і ув’язки окремих елементів управління витратами;

теоретичні і методологічні положення по використанню системи «директ-костинг», а саме: на основі дослідження сучасних систем управління витратами, виявлені їх переваги і недоліки; конкретизована область застосування цих систем; встановлений взаємозв’язок стратегічного менеджменту і системи «директ-костинг»; розглянуто механізм застосування цієї системи управління витратами для реалізації конкурентної стратегії підприємства.

Практичне значення отриманих результатів полягає в розробці методичних рекомендацій по застосуванню положень системи «директ-костинг» на металургійних підприємствах. Використання запропонованих рекомендацій розширює аналітичні можливості управління витратами підприємства.

Результати дослідження, його теоретичні і методологічні положення доведені до конкретних рекомендацій по вдосконаленню управління витратами в умовах ринкової економіки і можуть бути використані підприємствами чорної металургії України.

Запропоновані в дисертації практичні рекомендації і методичні розробки використовуються в практиці господарювання  ВАТ «Єнакіївський металургійний завод» (довідка № 73/12-154 від 18.12.2008р.), ЗАТ «Макіївський металургійний завод»  (довідка № 1115/0154 від 30.12.2008р.) і ВАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» (довідка № 04-261/1 від 27.11.2008р.). Теоретичні положення дослідження використовуються в навчальному процесі Макіївського економіко-гуманітарного інституту при підготовці  спеціалістів  та магістрів економічних спеціальностей (довідка № 01/1-299 від 08.10.2008р.).

Особистий внесок претендента. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій представлений авторський підхід і отримані теоретичні і прикладні результати в області управління витратами промислового підприємства. У наукових працях, опублікованих в співавторстві, особистий внесок здобувача зазначено у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні результати досліджень доповідались на 7 наукових та науково-практичних конференціях, серед яких: Міжнародна  науково-практична конференція «Актуальні проблеми управління економічними процесами промислових підприємств» (м. Харків, 2006р.); ІV Міжнародна науково-практична конференція «Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю» (м. Черкаси, 2007р.); ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Управління підприємством: проблеми і шляхи їх вирішення» (м. Ялта, 2007р.), Міжнародна науково-практична конференція «Контроллинг в бізнесі: теорія і практика» (м. Київ, 2008р.); V, VІ і VІІ конференції професорсько-викладацького складу за підсумками науково-дослідної роботи ДонДАУ в 1999, 2000 і 2001 роках відповідно (м. Донецьк, 2000-2002рр.).

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 11 праць загальним обсягом 24,84 д.а., у тому числі особисто здобувачеві належить 3,16 д.а. У наукових фахових виданнях опубліковано 7 праць загальним обсягом 1,77 д.а., з яких особисто здобувачеві належать 1,65 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів та висновків, викладених на 171 сторінках; списку використаних джерел із 203 найменувань на 20 сторінках і 5 додатків на 47 сторінках. Загальний обсяг дисертації 238 сторінок, включаючи 63 таблиці на 62 сторінках, 34 малюнка на 28 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)