ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ ПРОГНОЗУВАННЯ КОН’ЮНКТУРИ РИНКУ




  • скачать файл:
title:
ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ ПРОГНОЗУВАННЯ КОН’ЮНКТУРИ РИНКУ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

                 Актуальність теми. Перехід України до ринкових умов функціонування, зростання фінансових ризиків, розвиток тенденцій галузевої монополізації, конкурентна боротьба в різних ринкових сегментах підтверджують необхідність запровадження нових наукових підходів на рівні  господарюючих суб’єктів до вивчення специфіки і стану товарних ринків на певний момент часу, а також можливих тенденцій їх зміни у майбутньому, тобто дослідження та прогнозування кон’юнктури з одночасною розробкою стратегій розвитку підприємств.

                 Стратегії розвитку підприємств, що розробляються в сучасних умовах, не відповідають новим вимогам до процесу планування та прогнозування. Тому виникає потреба у розробці  концепцій, що враховують економічну ситуацію та специфіку кожного конкретного товарного ринку. Вивчення і дослідження кон’юнктури та розробка на цій основі стратегій розвитку підприємств, що базуються на єдиній сукупності спеціальних методів оцінювання, дослідження і прогнозування для різних товарних  ринків, є  необхідною  та  своєчасною.

                   В сучасній теорії і практиці питання, пов’язані з вивченням кон’юнктури та стратегій, знайшли своє відображення у роботах таких зарубіжних економістів, як Блаут М., Брю С.Л., Долан Є.Дж., Кейнс Дж., Котлер Ф., Кемпбел Р., Самуельсон П.А., Хейне П. та інші. Серед вітчизняних науковців, які займалися дослідженням стратегій розвитку та кон’юнктури, на  увагу заслуговують праці Бутенко А.І., Гринчуцького В.І., Єріна А.М., Карпова В.А., Ковальчук С.В., Крикавського Є.В., Кузьміна О.Є., Ліпич Л.Г., Мороза О.В., Мостенської Т.Л., Окландера М.А., Сичевського М.П., Точиліна В.О., Чухрай Н.І. та інших. В  працях  названих авторів висвітлюються методологічні підходи до розробки системи дослідження ринку, цінової та товарної політики, формування стратегій та прогнозування. Однак ряд питань щодо взаємозв’язку між стратегіями розвитку та кон’юнктурою не досліджувалися. Вибір теми дисертаційного дослідження зумовлений необхідністю теоретико-методологічного та прикладного розроблення шляхів вирішення наведеної проблеми з  метою  успішного  функціонування  кондитерських  підприємств, забезпечення конкурування з зарубіжними виробниками при вступі України у міжнародні організації, що й свідчить про актуальність теми та її прикладне значення. 

                Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Тема дисертації відповідає науковому напрямку кафедри менеджменту та маркетингу Луцького державного технічного університету “Прогнозування споживання товарів на засадах маркетингу”. Матеріали дисертації використані в розробці держбюджетної теми Луцького державного технічного університету “Організаційно-економічний механізм управління підприємствами в сучасних умовах господарювання” (номер державної реєстрації 0105U000804), затвердженої науково-технічною радою Луцького державного технічного університету (протокол №1 від 20 січня 2005р.).

     Мета та завдання дослідження.  Мета  дисертаційної  роботи полягає у науковому обґрунтуванні та вдосконаленні теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо розробки стратегій розвитку підприємств на засадах прогнозування кон’юнктури. Для досягнення мети роботи поставлені й вирішені такі завдання:

  -  розкрито об’єктивний характер, зміст та сутність понять “стратегія розвитку” і “кон’юнктура”, викладена їх концептуальна інтерпретація в ринкових умовах функціонування;

           -   доповнено класифікацію кон’юнктурних факторів, що ґрунтуються на ознаках приналежності до елементів ринку та впливу на його розвиток;

           -  вироблено систему методів оцінки та розробки стратегій розвитку підприємств на засадах дослідження кон’юнктури, що складається з визначеної послідовності етапів аналізу та прогнозування;

          - проведено дослідження кон’юнктурних характеристик ринку кондитерської продукції, його масштабу та типу, обґрунтовано тенденції  розвитку та стійкості;

          - вдосконалено метод прогнозування попиту і пропозиції на короткостроковий період;

     -  запропоновано метод формування стратегій розвитку підприємств на засадах прогнозування кон’юнктури ринку кондитерської продукції з  використанням  сценаріїв розвитку ситуації.

                  Об’єкт дослідження – процес розробки стратегій розвитку підприємств на засадах прогнозування кон’юнктури ринку.

                 Предметом дослідження є теоретичні положення та методичні рекомендації щодо створення стратегій розвитку кондитерських підприємств  із використанням  прогнозу кон’юнктури.

                Методи дослідження. У роботі  використано  такі  методи  та  прийоми наукового  пізнання:  економіко-статистичного  аналізу ­ –  для  вивчення  попиту та  пропозиції  ринку  продукції  кондитерських  підприємств  (підрозділи 2.2. та 2.3.); експертних оцінок – для дослідження показників ефективності використання виробничої  потужності  кондитерських  підприємств  (підрозділи 2.2., 2.3. та 3.3.); екстраполяції – для прогнозування кон’юнктури (підрозділ 3.1.);  гармонійних ваг – для розробки стратегічних сценаріїв розвитку кон’юнктури (підрозділи 3.2., 3.3.).

              Теоретичною та методологічною основою дисертації стали наукові праці вітчизняних та закордонних вчених, економістів щодо формування стратегій підприємств і дослідження кон’юнктури товарних ринків.        

              Інформаційну базу дослідження складають закони України, постанови Верховної Ради  і  Кабінету міністрів України; офіційні матеріали Державного комітету  статистики  України   та  інших  органів  державної  влади, а також установ, підприємств, організацій; матеріали, отримані з мережі Інтернет. 

             Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні теоретичних положень та  практичних рекомендацій щодо розробки стратегій розвитку підприємств при комплексному дослідженні кон’юнктури з обґрунтуванням основних засад, напрямків їх реалізації та врахуванням специфіки розвитку кондитерського виробництва. Наукова новизна дисертації полягає у такому:

       вперше:

      - запропоновано метод формування стратегій розвитку підприємств на засадах прогнозування кон’юнктури ринку кондитерської продукції з використанням сценаріїв розвитку ситуації;

       удосконалено:

           - положення з визначення класифікаційних ознак  кон’юнктури, що може дати характеристику ринку в цілому та сформувати враження про локальні ринки;

      - метод екстраполяції прогнозування попиту і пропозиції, який на противагу існуючим заснований на перевірці різниці середніх двох різних частин одного і того ж ряду та розбитті ряду  динаміки на дві рівні або майже рівні частини, що дозволить отримати правдиві та точні результати прогнозування в короткостроковому періоді;

      дістали подальшого розвитку:

        -   дослідження кон’юнктурних характеристик ринку шляхом оцінки попиту, пропозиції та конкуренції для визначення стану кон’юнктури ринку;

        - поняття “кон’юнктура” як форма прояву складових елементів, що характеризують стан попиту, пропозиції та конкуренції на ринку як в цілому, так  і  в окремих його сегментах та видах;

       -  методи прогнозування попиту і пропозиції, особливість яких полягає в удосконаленні та поєднанні існуючих методів для досягнення достовірних та точних прогнозів кон’юнктури та створення оптимальних стратегій розвитку підприємств.

                 Практичне значення отриманих результатів. Практична цінність  одержаних результатів дисертації полягає в тому, що розроблена автором система методів оцінки та аналізу кон’юнктури може бути використана централізованими службами кон’юнктурних досліджень та безпосередньо  підприємствами під час дослідження ситуації на ринку, розрахунку прогнозів та вибору ефективних стратегій розвитку.

                    Наукові розробки дисертанта щодо прогнозування кон’юнктури та розробки стратегій розвитку використовуються і впроваджені на кондитерських  підприємствах: ВКФ“Луцьккондитер” ТзОВ (Довідка №0206-07 від 06.02.2007 р.), ВКТФ АТЗТ “Буковинка” (Довідка №2202/2007 від 22.02.2007 р.).   

            Особистий внесок здобувача.  Наукові положення, результати та висновки, викладені в дисертації, отримані автором особисто.  З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача. Індивідуальний внесок здобувача у цій праці вказаний  в авторефераті у переліку основних  публікацій за темою дисертації.

                Апробація та впровадження результатів дисертації. Основні положення, висновки  і  результати  дослідження  представлено,  обговорено та   схвалено на міжнародних   науково-практичних конференціях: “Динаміка наукових досліджень 2003” (м. Дніпропетровськ, 2003); “Актуальні проблеми  економічно-соціального розвитку виробничої  сфери” (м. Дніпропетровськ, 2003); “Сучасні проблеми економіки підприємства” (м. Дніпропетровськ, 2003); “Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (м. Львів, 2004); “Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління” (м. Київ, 2004); “Актуальні проблеми економічного та соціального розвитку виробничої сфери” (м. Донецьк, 2004); “Проблеми підвищення ефективності  діяльності   підприємств   у   сучасних   умовах” (м. Севастополь, 2004); “Теорія  і практика  сучасної  економіки” (м. Черкаси, 2004); “Наука і Вища освіта” (м. Запоріжжя, 2005); “Перспективи економічного розвитку України в контексті євроінтеграційних процесів” (м. Чернівці, 2006); “Проблеми  глобалізації   та    моделі  стійкого  економічного розвитку” (м. Луганськ, 2006)  та конференціях професорсько-викладацького складу ЛДТУ у 2003-2007 роках.

             Публікації. За результатами проведеного дослідження опубліковано 16 наукових праць, з них 8 – у фахових виданнях ВАК України і 8 статтей у збірниках матеріалів науково-практичних конференцій та в інших виданнях. Загальний обсяг публікацій становить 6,58 др. ар., з яких особисто автору належить 6,08 др. ар.

                 Обсяг та структура дисертації.  Дисертація  складається  зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаної літератури. Загальний обсяг дисертації становить 181 сторінку. Основний зміст викладено на 170 сторінках. Робота містить 23 таблиці, 20 рисунків, 26 додатків і список використаних джерел із 149 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)