ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ




  • скачать файл:
title:
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток промисловості України повною мірою залежить від ефективного використання і управління капіталом підприємств, незалежно від того, що капітал розділяється на постійний або змінній, власній або позиковий, оборотний або основний і на якій стадії кругообігу він перебуває. Як правило, найбільшу питому вагу в загальній величині капіталу підприємства займає основний капітал (ОК). Управління саме ОК впливає на всю господарську діяльність підприємства, є однією зі складових процесу його управління. Однією з найважливіших галузей промисловості є харчова промисловість, частка якої має тенденцію до зростання й склала у 2006 р. 26,6% загального обсягу реалізації продукції підприємств промисловості.

Вкладенню фінансових ресурсів в ОК підприємства має передувати оцінка ефективності його використання. Стан і використання ОК є одним з найважливіших чинників підвищення ефективності господарської діяльності промислових підприємств, однак часті зміни в чинному законодавстві призводять до уточнення його визначення й пошуку показників, що відображають реальну ефективність його використання. 

У господарській діяльності підприємства існують певні недоліки, які пояснюються відсутністю методичних основ з вибору стратегії управління ОК, що впливає на розвиток всього виробництва у цілому. Саме стратегія управління визначає успішне функціонування промислових підприємств як у виробничих, так і в маркетингових і фінансових аспектах діяльності. Однак|однак| динамічність джерел економічного розвитку промисловості, вітчизняні умови переходу до ринку не дозволяють безпосередньо застосовувати зарубіжний досвід|дослід|, а вимагають постійного удосконалення методичних основ господарської практики. Таким чином, відсутність гнучкої системи  управління ОК впливає на його неефективне використання та гальмує розвиток як всієї промисловості України, так й харчової промисловості. Виникає необхідність розробки комплексного наукового підходу до вдосконалення системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості за рахунок підвищення ефективності використання ОК в сучасних умовах.

Проблематика управління ОК розглянута у роботах вітчизняних учених, на які ми спиралися в процесі дисертаційного дослідження: Бланка І., Борщевського П., Буркинського Б., Бутенка А., Гринчуцького В., Грузнова І., Ковтун Н., Осіпова П., Поддерегіна А., Федулової Л., Шегди А., Шеремета В., Горобинської М., Кулаковської Т., Наумчук О., Старицького Т. Однак існуючі розробки поки ще не дають відповідей на ряд назрілих теоретичних і методичних питань щодо підвищення ефективності використання ОК  підприємств харчової промисловості.

Важливість підвищення ефективності використання ОК в сучасних умовах на основі розробки ефективної системи управління діяльністю підприємств харчової промисловості, а також недостатнє теоретичне й практичне пророблення цих питань визначили вибір теми, основних напрямків, внутрішньої логіки і структури дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з тематичними планами науково-дослідних робіт Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, що виконувалися відповідно до Координаційного плану досліджень НАН України, відповідно до плану держбюджетної теми “Розвиток підприємництва в промисловості України” (№  держреєстрації 0106U003154  2006–2008 р.р.).

Автором розроблена вдосконалена система управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості на основі зміни змісту функцій управління використанням основного капіталу.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності використання основного капіталу та вдосконалення на їх основі системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості.

Досягнення поставленої мети обумовило вирішення таких основних задач:

– уточнити понятійний апарат категорій «капітал», «основний капітал», «необоротні активи», «основні засоби», «основні фонди» і «управління діяльністю підприємства за рахунок використання основного капіталу», на базі чого удосконалити класифікацію чинників, що впливають на ефективність використання основного капіталу підприємств харчової промисловості;

– провести аналіз і систематизувати вітчизняний і закордонний досвід управління необоротними активами і основним капіталом;

– визначити показники, що впливають на стан, рух і ефективність  використання основного капіталу, та розробити методичний підхід до підвищення ефек­тивності використання основного капіталу підприємств харчової промисловості на базі удосконалення системи управління їх господарською діяльністю;

– проаналізувати існуючу структуру, склад, динаміку і ефективність використання як усього основного капіталу підприємств харчової промисловості, так й його елементів, з метою виявлення недоліків його використання;

– розробити методичні рекомендації з визначення впливу чинників на зміну рентабельності основного капіталу промислового підприємства;

– розробити засади щодо підвищення ефективності використання основного капіталу на базі удосконалення системи управління господарською діяльністю підприємства харчової промисловості на основі зміни змісту функцій управління використанням основного капіталу.

Об'єктом дослідження є процеси використання основного капіталу підприємств харчової промисловості.

Предметом дослідження є теоретичні й методичні підходи до підвищення ефективності використання основного капіталу підприємств харчової промисловості.

Методи дослідження. Методологічну основу дослідження складають: загальна теорія управління ОК, яка відображена в наукових працях зарубіжних та вітчизняних учених, а також теоретичні положення економічної науки, законодавчі акти Верховної Ради, постанови Кабінету Міністрів України, та інші нормативно-правові акти і положення, фінансова та статистична звітність підприємств харчової промисловості.

Для вирішення завдань дисертаційної роботи використовувалися такі методи: принципи діалектичної логіки, єдності логічного і теоретичного, класифікації, системного аналізу, експертних оцінок, проблемно-цільовий підхід. Методи  порівняльного економічного аналізу використовувались з метою забезпечення вірогідності висновків і рекомендацій. При підвищенні ефективності використання ОК на базі удосконалення системи управління господарською діяльністю підприємства харчової промисловості на основі зміни змісту функцій управління використанням ОК було застосовано системний аналіз, експертні оцінки, проблемно-цільовий підхід.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці теоретичних і методичних положень щодо підвищення ефективності використання основного капіталу на базі вдосконалення системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості.

Найбільш суттєві|суттєві| результати, одержані|отримані| особисто автором, що характеризують наукову новизну|новинку| дослідження, такі|слідуючі|:

вперше:

– запропоновано методичний підхід до удосконалення системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості на основі зміни змісту функцій управління використанням основного капіталу, а саме: аналізу, мотивації, політики управління та контролю;

удосконалено:

– класифікацію чинників, що впливають на ефективність використання основного капіталу підприємств харчової промисловості, що дозволило розробити 8–факторну модель розрахунку його рентабельності для оцінки ефективності розміщення основного капіталу за видами діяльності підприємств харчової промисловості, а також запропонувати новий показник – коефіцієнт ефективності основного капіталу; 

одержало подальший розвиток:

– підходи до формування амортизаційної політики підприємств харчової промисловості на базі розробленого автором комбінованого методу нарахування амортизації, що враховує особливості  класифікаційних груп основних засобів;

– методичний підхід до формування інвестиційної політики підприємств харчової промисловості, заснований на принципах цілісності, послідовності, передбачливості, самофінансування, максимальної ефективності, інноваційності, стабільності, який є базою розробленої автором логічної моделі процесу розширеного відтворення основного капіталу підприємств харчової промисловості.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці науково обґрунтованих рекомендацій щодо підвищення ефективності використання ОК на основі удосконалення системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості.

Рекомендації та пропозиції, запропоновані в дисертаційній роботі, були впроваджені в практику діяльності ТОВ «Котовський хлібозавод» (довідка № 104 від 05.09.2007р.), ВАТ «Білгород–Дністровська паляниця» (довідка № 285 від 11.09.2007 р.), ВАТ «Кілійський винзавод» (довідка № 499 від 07.09.2007 р.), ЗАТ ВО «Одеський консервний завод» (довідка № 1116/1 від 30.08.2007 р.), НВСФ «Мир» у формі ТОВ (довідка № 59/1 від 14.09.2007 р.) і рекомендовані для використання на підприємствах харчової і переробної промисловості Одеської області Управлінням харчової промисловості, продовольчого ринку і якості продукції Одеської обласної державної адміністрації (довідка № 16–8–04–1005 від 26.10.2007 р.). Окремі положення дисертаційної роботи використовуються в учбовому процесі при викладанні дисциплін «Теорія економічного аналізу» та «Облік у зарубіжних країнах» у системі підготовки бакалаврів з напрямку «Економіка й підприємництво» спеціальності 6.050106 «Облік і аудит» і при виконанні дипломних робіт студентами спеціальності 7.050106 «Облік і аудит» в Одеській національній академії харчових технологій (довідка № 372/02 від 12.10.2007 р.), а також можуть бути використані при навчанні студентів інших вузів економічного і управлінського профілю.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною, завершеною роботою, у якій викладено науковий підхід і практичні рекомендації з підвищення ефективності використання ОК на базі удосконалення системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості.

 У роботі використані тільки ті ідеї та положення, що є результатом  особистих досліджень автора.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і наукові результати дисертаційної роботи обговорювались і були апробовані та схвалені на Всеукраїнських  науково-практичних конференціях: 9-ій Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів і молодих учених «Наукові концепції і практика реалізації стратегій інноваційного розвитку України і її регіонів» (м. Донецьк, 22 березня 2007 р.), Всеукраїнській  науково-практичній конференції «Загальноекономічні і фінансові аспекти формування інноваційного потенціалу регіону» (м. Полтава, 30 березня 2007 р.), 2-ій Міжнародній науково-практичній конференції «Теорія і практика економіки й підприємництва» (м. Алушта, 10–12 травня 2005 р.), на Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми інноваційного розвитку держави» (м. Дніпропетровськ, 26 жовтня 2005 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми економіки та управління підприємствами» (м. Жовті Води, 23-24 лютого 2007 р.), 5-ій Міжнародній науково-практичній конференції «Економічний, соціальний і екологічний простір Українського Причорномор’я в умовах глобалізації» (м. Феодосія, 25–28 вересня 2007 р.).

Публікації. Результати дисертаційного дослідження опубліковано у
5 статтях у збірниках наукових праць, 5-ти – у матеріалах і тезах конференцій,  загальним обсягом 2,7 д.а.

Загальна структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Основний зміст викладено на 213 сторінках, з них 33 таблиці на 22 сторінках,
15 рисунків на 12 сторінках, 11 додатків на 34 сторінках, список використаних джерел (172 найменування) на 15 сторінках. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)