ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА




  • скачать файл:
title:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено мету, завдання, об’єкт та предмет дослідження, розкрито наукову новизну і практичну цінність отриманих результатів, наведено інформацію про їх апробацію.

У розділі 1 «Теоретико-методичні основи фінансового забезпечення підприємств комунального господарства» комплексно досліджено: сутність фінансового забезпечення підприємств комунального господарства та наукові підходи до його тлумачення; з’ясовано економічний зміст комунального господарства й уточнено специфіку комунальних послуг; розкрито особливості системи фінансового забезпечення підприємств комунального господарства.

У роботі проаналізовано існуючі підходи вітчизняних та зарубіжних науковців до визначення економічного змісту поняття «фінансове забезпечення підприємств комунального господарства», виявлено неоднозначність його розуміння та трактувань. За результатами проведеного дослідження, запропоновано авторське визначення поняття фінансового забезпечення підприємств комунального господарства як сукупності економічних відносин, що виникають з приводу формування та напрямів використання фінансових ресурсів у виробничий процес з метою забезпечення споживачів якісними комунальними послугами та отримання доходу.

На підставі дослідження сутності і джерел фінансування підприємств комунального господарства дисертант робить висновок, що фінансування комунального господарства властиві характерні особливості, які пов’язані зі специфікою галузі та визначаються сучасними умовами її функціонування. Серед таких особливостей фінансування підприємств комунального господарства варто назвати втрату ними відтворювальної спроможності амортизаційних відрахувань; неможливість подальшого розвитку підприємств лише за рахунок прибутку; відсутність фінансово-кредитного забезпечення галузі; прибуток підприємств комунального господарства формується в основному за рахунок платежів від оплати за комунальні послуги. Так, незалежно від форми власності, у результаті продажу своїх послуг підприємства отримують доходи в розмірі суми встановлених тарифів, а останні встановлюються державою і не відображають необхідних витрат на їх виробництво та не залежать від попиту і пропозиції на відповідні види комунальних послуг, наслідком цього є збитковість підприємств. Альтернативними джерелами фінансування підприємств в умовах реформування можуть бути лише різні форми залучення приватного капіталу, що є ефективними засобами максимізації економічної цінності комунальних послуг для споживачів.

В дисертації обґрунтовано, що фінансове забезпечення передбачає формування та використання фінансових ресурсів шляхом оптимізації співвідношення різних форм, методів, джерел, інструментів, які визначають структуру системи фінансового забезпечення підприємств комунального господарства.

Установлено, що комунальне господарство – це особлива галузь матеріального виробництва, яка включає сукупність підприємств, що забезпечують споживачів комплексом комунальних послуг, спрямованих на задоволення їхніх потреб на території певного населеного пункту та результати діяльності якої значною мірою визначають соціально-економічний розвиток країни. Доведено, що поділ підприємств комунального господарства має здійснюватися відповідно до їх функціонального призначення та матеріального втілення комунальних послуг.

Дисертантом аргументовано, що кожне підприємство комунального господарства функціонує у певному просторі, характер і специфіка якого визначається комплексною взаємодією ознак комунальних послуг, які або сприяють успішному функціонуванню, або посилюють кризові явища.

 

Вивчення, систематизація та узагальнення існуючих у вітчизняній та міжнародній практиці підходів до характеристики ознак комунальних послуг дали можливість їх згрупувати за двома класифікаційними ознаками: специфічні та загальні. Так, загальні ознаки включають: взаємодію виробника і споживача, непостійний рівень якості, неосяжність, неможливість зберігання послуг та відсутність права власності, а до специфічних належать: регулярність надання послуг, однорідність послуг, залежність від місцевих умов, високий рівень комплексності, соціальне значення, велика територія обслуговування. Групу специфічних ознак комунальних послуг комунального господарства доповнено такими ознаками: двоякість послуг, екологічний вплив, стратегічне значення та матеріальне втілення. Зазначені ознаки комунальних послуг визначають особливості функціонування підприємств комунального господарства, а їх специфіка впливає на організацію економічних відносин з органами державної та місцевої влади, підприємствами-постачальниками, споживачами, фінансово-кредитними установами, тощо.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)