Підвищення ефективності функціонування промислових підприємств на основі управління персоналом




  • скачать файл:
title:
Підвищення ефективності функціонування промислових підприємств на основі управління персоналом
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Управління організацією базується на взаємодії різних систем, серед яких головною, що приводить до дії інші, є система управління персоналом. В умовах трансформації економіки невирішеність багатьох проблем з управління персоналом є чинником недостатньої ефективності діяльності підприємств та причиною деформації соціально-трудової сфери.

Існує широкий спектр концепцій і теорій, що стосуються ролі людини в організації. Перенесення їх на ґрунт сучасних економічних відносин породжує певні суперечності, які обумовлені тим, що в період ринкових перетворень розвитку персоналу протягом тривалого часу не приділялося належної уваги. У зв’язку з цим теорія управління персоналом як динамічна система наукових знань, що розкриває процес розвитку менеджменту, потребує подальшої розробки концептуальних підходів до даної проблеми, яку неможливо вирішити без урахування змін у суспільстві, свідомості людей, економіці, технологіях. Нові умови потребують і нових підходів до методів підбору персоналу, навчання, оцінки ефективності роботи працівників, мотивації до творчої праці.

На практиці це сприяє оптимізації виробничої діяльності підприємства через те, що персонал як основний ресурс підприємства впливає на ефективність виробництва, а його розвиток визначає конкурентні переваги організації на ринку.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України за темою „Теоретико-методологічні основи управління людськими і природними ресурсами та визначення їх впливу на соціально-економічну систему регіону” (номер держреєстрації 0105U009098, 2003 – 2007 рр.). У рамках цієї теми дисертантом розроблено нові підходи до розвитку персоналу, запропоновано інструменти управління, що підвищують його мотивацію до творчої праці та сприяють ефективності використання трудового потенціалу на промислових підприємствах.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є науково-теоретичне обґрунтування і розробка науково-методичного забезпечення підвищення ефективності функціонування промислового підприємства на основі управління персоналом шляхом упровадження концепції «розвитку персоналу».

Для досягнення поставленої мети вирішено такі задачі:

визначено економічний зміст еволюційного процесу щодо сутності „людського чинника”;

виявлено зв’язок ефективності діяльності підприємства з системою управління персоналом і корпоративною культурою;

конкретизовано теоретичні положення і розроблено методичні підходи до підвищення ефективності стимулювання розвитку персоналу;

визначено основні принципи розвитку системи управління персоналом на основі підвищення компетенцій;

проаналізовано відповідність системи управління персоналом на підприємстві вимогам міжнародних стандартів у сфері менеджменту;

виконано аналіз ефективності механізму управління персоналом на промисловому підприємстві;

удосконалено методичні підходи до розвитку інструментів управління мотивацією на основі розробки ефективної системи оцінки персоналу.

Об’єктом дослідження є процес формування ефективної діяльності промислового підприємства на основі управління персоналом.

Предметом дослідження виступає система управління персоналом як об’єктивно функціонуюча цілісна структурна складова менеджменту підприємства, діяльність якої спрямована на підвищення ефективності його роботи.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених з питань управління персоналом, положення економічної теорії, економічні закони, закономірності розвитку виробництва, законодавчі акти Верховної Ради України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, інформаційні матеріали та публікації, матеріали статистичної звітності підприємств.

При обґрунтуванні теоретичних висновків та практичних рекомендацій застосовано такі методи: загальнонаукові; діалектичний метод пізнання (при дослідженні закономірностей еволюції концепцій управління персоналом, тенденцій розвитку системи управління персоналом); аналізу і синтезу (для обґрунтування теоретичних положень щодо управління мотивацією); системного підходу (при визначенні сутності корпоративної культури); соціологічних досліджень (для аналізу стану корпоративної культури, рівня задоволеності персоналу); математичної статистики (при визначенні інтегрованих показників ефективності застосування складових системи управління персоналом).

Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретичному обґрунтуванні підходів до подальшого підвищення ефективності діяльності промислових підприємств на основі вдосконалення системи управління персоналом.

Основні результати, що визначають наукову новизну, полягають у такому:

уперше:

запропоновано науково-методичні підходи до підвищення ефективності функціонування промислових підприємств, засновані на концепції розвитку персоналу;

удосконалено:

теоретичні положення щодо консолідуючої ролі корпоративної культури, які обґрунтовують взаємозв’язок між стратегією, організаційною структурою, ефективністю функціонування та рівнем розвитку персоналу;

організаційно-економічний механізм прийняття управлінських рішень щодо розвитку персоналу, який базується на вимогах міжнародних стандартів і враховує сучасні умови функціонування промислових підприємств;

методичні підходи до розробки програм розвитку персоналу, основу яких становить використання принципів безперервного навчання та менеджменту знань і адаптування до стратегічних напрямів діяльності промислових підприємств;

методичні підходи до оцінки персоналу, визначальною особливістю яких є ранжування менеджерів підприємства за категорією посади та особистим потенціалом;

дістали подальшого розвитку:

рекомендації щодо аналізу ефективності механізму управління персоналом, основою яких є оцінка ступеня задоволеності працівників рівнем розвитку корпоративної культури;

система стимулювання розвитку персоналу, яка полягає в адаптуванні принципів Е. Демінга, визначенні і систематизації домінуючих мотиваційних чинників.

Практичне значення одержаних результатів полягає у використанні розробленого комплексного механізму управління персоналом на промислових підприємствах, який ураховує інноваційні зміни в розвитку персоналу та системі мотивації.

Упровадження результатів роботи у ВАТ „Концерн Стирол” (акт упровадження № 53 від 22.02.2007 р.) дозволило здійснити розробку процесної моделі управління персоналом підприємства, що є невід’ємною частиною інтегрованої системи менеджменту, та провести її сертифікацію на відповідність вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001 та OHSAS 18001. Запропоновані в роботі принципи оцінки персоналу сприяли впровадженню у практику „Положення про ранжування персоналу”, що дозволило вдосконалити систему стимулювання працівників до творчої діяльності та зростання продуктивності праці.

Розроблені при виконанні роботи підходи до розвитку персоналу знайшли застосування у практиці управління ВАТ „Краматорський металургійний завод ім. В.В. Куйбишева” (довідка № 3/2002 від 05.09.2007 р.).

Результати дослідження використовуються у навчальному процесі Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України при викладанні дисциплін „Управління якістю” та “Управління персоналом” (довідка № 75 від 15.03.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною роботою, в якій відображено авторський підхід до вирішення існуючих проблем щодо управління персоналом промислового підприємства. Внесок автора у роботи, опубліковані у співавторстві, відображено у списку публікацій. Дисертант є організатором і виконавцем практичного впровадження одержаних наукових і практичних результатів дослідження.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження доповідалися і дістали схвалення на 5 міжнародних науково-практичних конференціях: „Эффективные методы управления промышленным предприятием” (м. Донецьк, 2005 р.); „Сучасні проблеми управління” (м. Київ, 2005 р.); „Ефективність сучасного менеджменту та управління персоналом організації” (м. Харків, 2006 р.); „Теорія і практика впровадження сучасних систем менеджменту” (м. Одеса, 2006 р.); “Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України” (м. Дніпропетровськ, 2006 р.).

Публікації. Основні результати досліджень опубліковано у 19 наукових роботах, серед яких дві монографії, 10 статей у наукових фахових виданнях, 7 публікацій в інших виданнях та матеріалах конференцій. Загальний обсяг публікацій 45,7 д.а., з них автору належить 14,6 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Роботу викладено на 210 сторінках компютерного тексту, вона містить 11 таблиць і 24 рисунки на 24 сторінках, список використаних джерел із 224 найменувань на 17 сторінках та 11 додатків на 16 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)