ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ПРАЦІ




  • скачать файл:
title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ПРАЦІ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання, об’єкт і предмет дослідження, визначено методологічну основу й методи дослідження, обґрунтовано наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 «Теоретико-методологічні основи управління ефективністю праці» висвітлено концептуальні засади організаційно-економічного механізму управління ефективністю праці, критично узагальнено наукові концепції ефективності праці, виокремлено методологічні підходи до її визначення, які охоплюють не тільки кількісні, а і якісні характеристики результатів і затрат праці. Обґрунтування місця ефективності праці в системі взаємозв’язаних категорій: продуктивності, рентабельності, результативності, якості, економічності — дає можливість розглядати її як інтегральну категорію, що поєднує в собі економічний, соціальний та організаційний аспекти. Економічна ефективність праці відбиває співвідношення результатів і затрат праці в натуральному або вартісному вимірі з урахуванням якості праці; соціальна ефективність характеризує міру реалізації інтересів працівників; організаційна ефективність праці демонструє якість використання людських ресурсів у процесі праці.

Ефективність праці досліджується в системі кількісних і якісних характеристик праці: якості, складності, важкості, напруженості, інтенсивності, що їх запропоновано розглядати як організаційні фактори, котрі визначають рівні економічної, соціальної та організаційної ефективності праці. Характеристики складності, напруженості, інтенсивності, важкості праці, їх поєднання та взаємовплив обумовлюють підвищення якості праці та в комплексі визначають концептуальні рамки механізму управління ефективністю праці. Виокремлення факторів та систематизація показників оцінки в розрізі різних вимірів ефективності праці покладено в основу розроблення організаційно-економічного механізму управління ефективністю праці, який дозволяє збалансувати інтереси всіх сторін соціально-трудових відносин і забезпечити позитивні соціально-економічні вигоди.

Управління ефективністю праці розглядається автором як цілеспрямований усвідомлений вплив суб’єктів управління на затрати, процес та результати праці для досягнення вищої ефективності праці. При цьому затрати та результати праці є безпосередніми складниками показника економічної ефективності праці, а процес праці обумовлює раціональне використання ресурсів праці, покликане забезпечити одержання необхідних результатів, що формуються під впливом рівнів складності, інтенсивності, напруженості та важкості праці.

На основі проведеного аналізу сутності організаційно-економічного механізму управління ефективністю праці запропоновано його концептуальну модель, визначено структуру, зміст, місце та роль його складових. Механізм управління ефективністю праці автором розглядається як комплекс взаємозв’язаних управлінських функцій, організаційних та економічних методів, відповідних інструментів і ресурсів, спрямованих на вдосконалення кількісних і якісних характеристик об’єкта управління для підвищення рівня організаційної, соціальної та економічної ефективності праці (рис. 1).

Обґрунтовано, що запровадження та реалізація механізму управління ефективністю праці забезпечує підвищення рівня ефективності економічної діяльності організації. Він базується на сформованій за допомогою організаційних та соціально-економічних методів та інструментів управління системі прийняття рішень та виконання загальних і спеціальних управлінських функцій в умовах визначених цілей, вибраних критеріїв і показників оцінювання.

 

У розділі 2 «Аналіз та оцінювання чинного організаційно-економічного механізму управління ефективністю праці (на прикладі організацій сфери архітектури, інженерної та технічної діяльності, пов’язаної з будівництвом)» досліджено чинний організаційно-економічний механізм управління ефективністю праці, виявлено низку проблемних питань та суперечностей у сучасній практиці управління ефективністю праці, розроблено методичний інструментарій оцінювання сучасного стану та динаміки ефективності праці в досліджуваній сфері.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)