УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ НА МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВАХ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ НА МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВАХ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Одним з пріоритетних напрямів економічної політики України є становлення сектору малого бізнесу, розвиток якого сприятиме оздоровленню економіки та зростанню добробуту населення. Визначальне місце малого бізнесу в економіці країни підтверджено світовим досвідом.

Сучасний стан розвитку легкої промисловості свідчить про підвищення ролі малих підприємств. При цьому поряд із зростанням кількості новостворених підприємств малого бізнесу спостерігається тенденція розукрупнення великих підприємств. Це пояснюється як об’єктивно обумовленими процесами, що відбуваються у вітчизняній економіці, так і особливостями галузі, насамперед, чіткою орієнтацією на задоволення потреб споживачів певних ринкових сегментів. Специфікою функціонування малих підприємств є висока чутливість до змін економічного середовища, а отже – високий рівень ризику в діяльності цих підприємств.

Малі підприємства мають конкурентні переваги, зокрема, гнучкість та мобільність організації виробництва, що визначає швидкість адаптації до змін кон’юнктури ринку, оперативне оновлення асортименту продукції, орієнтацію на конкретних споживачів, можливість швидкого впровадження нових зразків продукції. Тому вони здатні найбільш повно задовольняти потреби споживачів, що обумовлює важливість їх подальшого розвитку в легкій промисловості.

В умовах зростаючої нестабільності бізнес-середовища підприємства надзвичайно важливого значення набуває проблема врахування ризику під час здійснення господарської діяльності.

Теоретичні та практичні аспекти проблеми управління ризиком досліджено в працях багатьох зарубіжних вчених, таких як І.Т. Балабанов,   Т.  Бачкаї, В.П. Буянов, Г.Б. Клейнер, Е. Мушик, П. Мюллер, М. Пітерс, Л.М. Тепман, Е.А. Уткін, У. Шарп та інші, а також вітчизняних науковців – І.О. Бланка, В.В. Вітлінського, В.М. Гранатурова, М.П. Денисенка, С.М. Ілляшенка, О.Є. Кузьміна, Г.В. Лавінського, С.І. Наконечного, О.С. Олексюка, О.Л. Устенко, О.І. Ястремського та інших. Вивченню проблем розвитку малого бізнесу присвячені дослідження З.С. Варналія, А.М. Хімченка, Л.І. Дмитриченко, Ю.В. Ткаченка та інших.

Аналіз наукових праць показав, що накопичено достатній досвід теоретичних досліджень сутності ризику, його класифікації, впливу на прийняття управлінських рішень. Проте поза увагою залишились питання розробки методичних рекомендацій щодо управління ризиком на малих підприємствах, зокрема, легкої промисловості.

Важливість управління ризиком зумовлена необхідністю адекватного реагування на зміни у зовнішньому середовищі з метою забезпечення ефективного функціонування та сталого розвитку малих підприємств легкої промисловості. Актуальність проблеми розробки практичних рекомендацій щодо управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості обумовила вибір теми дисертаційної роботи, обґрунтування мети і завдань дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана згідно з планами науково-дослідних робіт Київського національного університету технологій та дизайну за темами: “Розробка механізмів стратегічного розвитку підприємств легкої промисловості систем технологічних комплексів автоматизованої підготовки виробництва та виготовлення конкурентоспроможної продукції з використанням методів дизайну, менеджменту та маркетингу в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 01020U001413, 2002-2004 рр.), “Проблеми розвитку промислових підприємств на інноваційних засадах” (номер державної реєстрації 0205 U007035, 2005 р.), “Розробка сучасних інструментальних методів управління підприємством, технологічними процесами виготовлення конкурентоспроможної продукції” (номер державної реєстрації 0105U002389, 2005-2007 рр.). Особистий внесок автора полягає в розробці методичного підходу до оцінки та управління ризиком на малих підприємствах.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методичних положень, рекомендацій та пропозицій щодо підвищення ефективності управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості для забезпечення їх платоспроможності в умовах дії факторів ризику. Досягнення цієї мети зумовило необхідність вирішення таких завдань:

-       узагальнити теоретичні засади управління ризиком, зокрема, на малих підприємствах;

-       виявити тенденції та особливості розвитку малого бізнесу в Україні;

-       розглянути сучасні підходи до управління та визначити можливості їх застосування на малих підприємствах;

-       дослідити галузеві умови функціонування малих підприємств легкої промисловості України;

-       проаналізувати адекватність існуючих методів оцінки ризику діяльності малих підприємств;

-       обґрунтувати положення ситуаційного підходу до управління ризиком на малих підприємствах;

-       запропонувати критерії оцінки ризику діяльності малих підприємств легкої промисловості;

-       розробити методичний підхід до управління ризиковою ситуацією на малих підприємствах легкої промисловості.

Об'єктом дослідження є процеси і процедури управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості.

Предметом дослідження є теоретико-методичні та прикладні аспекти управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості.

Методи дослідження. Теоретичною та методичною основою досліджень є розробки сучасної та класичної науки у галузі управління ризиком, основні положення теорії економічного ризику, методологія і загальнонаукові принципи проведення комплексних досліджень.

Для досягнення поставленої у роботі мети використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження процесів і явищ у їх взаємозв’язку та розвитку, зокрема, узагальнення та структурно-логічного аналізу (для узагальнення теоретико-методичних засад управління ризиком), статистичний, графічний та порівняльний економічний аналіз (для виявлення тенденцій розвитку малого бізнесу, дослідження галузевих умов функціонування малих підприємств),  розрахунково-аналітичний (для оцінки ризику на малих підприємствах), аналізу, синтезу, індукції, дедукції (для обґрунтування критеріїв оцінки ступеня ризику), угрупування та порівняння (для визначення факторів, що створюють ризикову ситуацію), побудови сценаріїв, імітаційного моделювання (для розробки алгоритму оперативного управління ризиковою ситуацією).

Інформаційною базою дослідження є наукові джерела,  законодавчі та нормативно-правові документи, дані Державного комітету статистики України, Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, монографії вітчизняних та зарубіжних вчених, матеріали науково-практичних конференцій та періодичних видань, електронних ресурсів мережі Інтернет, а також фінансова та статистична звітність підприємств легкої промисловості.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розвитку та поглибленні теоретичних та методичних положень щодо управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості. До найбільш важливих результатів належать такі:

вперше:

-       розроблено алгоритм оперативного управління ризиковою ситуацією, який передбачає моделювання сценаріїв її розвитку, що дає змогу запобігти можливих втрат внаслідок негативної дії факторів ризику;

-       обґрунтовано критерії оцінки ризику залежно від величини платіжного ресурсу підприємства, що дозволило визначити зони ризику втрати платоспроможності;

удосконалено:

-       класифікацію факторів, які обумовлюють виникнення ризикової ситуації, за ознакою їх впливу на грошові потоки малого підприємства;

-       підсистему державної підтримки малого бізнесу шляхом розробки галузевої моделі (легка промисловість), яка містить базові принципи управління, стратегічні напрями, цілі та завдання, структуру та порядок взаємодії елементів, аналітичний моніторинг та контроль;

дістало  подальшого розвитку:

-       обґрунтування пріоритетного значення  розвитку малих підприємств у легкій промисловості, які відповідно до особливостей галузі здатні найбільш повно задовольняти потреби споживачів певних ринкових сегментів;

-       визначення особливостей управління ризиком на малих підприємствах, що враховує специфіку діяльності цих підприємств;

-         обґрунтування доцільності впровадження вартісно-орієнтованого управління на малих підприємствах.

Практичне значення отриманих результатів дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні методичних підходів до управління ризиковою ситуацією на малих підприємствах легкої промисловості. Ці підходи можуть бути використані з метою розробки заходів із забезпечення поточної платоспроможності підприємства.

Розроблені практичні рекомендації впроваджені на швейних підприємствах ЗАТ “Рутекс”, м. Київ (довідка про впровадження від 27.02.2008 р.     № 13), ПП “Ярослав”, м. Київ (довідка про впровадження від 18.04.2008 р. № 59), ЗАТ ВТШФ “Дана”, м. Київ (довідка про впровадження від 05.02.2008 р. № 22/1), ЗАТ ПФ “Ворскла”, м. Полтава (довідка про впровадження від 21.12.2007 р.) та ВАТ “Будинок побуту “Оболонь”, м. Київ (довідка про впровадження від 27.02.2008 р. № 31).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, які викладені в дисертаційній роботі і виносяться на захист, одержані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

            Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження, висновки та пропозиції обговорювались на науково-практичних конференціях та семінарах: Міжнародній науково-практичній Інтернет-конференції студентів і молодих учених “Інноваційні процеси в управлінні сучасними організаціями в постіндустріальній економіці” (м. Київ, 2005 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість” (м. Київ, квітень 2006 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференція студентів, аспірантів, молодих вчених “Проблеми та шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємств” (м. Севастополь, травень 2007 р.); Міжнародному науково-практичному семінарі “Украина – Латвия – Белоруссия – ЕС: Современное состояние и перспективы” (м. Херсон, м. Рига, м. Гомель, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Пріоритетні напрями розвитку змішаної економіки” (м. Київ, жовтень 2007 р.), Всеукраїнських наукових конференціях молодих вчених та студентів та наукових семінарах кафедри маркетингу (Київський національний університет технологій та дизайну, м. Київ, 2004-2007 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 2,9 друк. арк., в тому числі 5 статей –  у наукових фахових виданнях загальним обсягом 2,4 друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, 3 розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел   (160 найменувань) і 9 додатків. Загальний обсяг дисертації складає 185 сторінок комп’ютерного тексту, робота містить 23 таблиці та 21 рисунок.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)