МЕТОДИКА НАВЧАННЯ АЛГЕБРИ І ПОЧАТКІВ АНАЛІЗУ ЗА ДВОРІВНЕВИМ ПІДРУЧНИКОМ




  • скачать файл:
title:
МЕТОДИКА НАВЧАННЯ АЛГЕБРИ І ПОЧАТКІВ АНАЛІЗУ ЗА ДВОРІВНЕВИМ ПІДРУЧНИКОМ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


У вступі обґрунтовано актуальність та доцільність обраної теми, визначено об’єкт, предмет і мету дослідження, сформульовано основні завдання, описано методи, які застосовувались для розв’язання поставлених завдань, розкрито наукову новизну і практичну значущість здобутих результатів.


У першому розділі дисертації  “Теоретичні основи предмету дослідження ” наводиться аналіз літературних джерел з проблематики дослідження, представлено результати теоретичного аналізу проблеми в психолого-педагогічному та методичному контекстах; розкрито методологічні основи та уточнено педагогічну сутність базових понять дослідження, визначено теоретик-ний фундамент розв’язування завдань дослідження.


Показано, що реалізація рівневої і профільної диференціації в старшій профільній школі передбачає: 1) визнання учня як суб’єкта і його основною цінністю всього навчального процесу; 2) зміну типу відносин між вчителем і учнем, перехід від авторитарного управління до взаєморегуляції, взаємодопомоги, зокрема, в процесі колективної діяльності кожен з учнів бере участь в розв’язанні обговореної проблеми та знаходить свої способи розв’язування задачі, адекватні своїм нахилам, інтересам; 3) направленість діяльності вчителя на врахування навчальних можливостей учнів, побудови уроку, націленого на створення умов самореалізації, самостійності кожного учня, вибірковості предметного змісту, на розкриття і максимальне використання суб’єктного досвіду учня.


З’ясовано, що сучасна методична система навчання алгебри і початків аналізу (цілі, зміст, методи, форми, засоби навчання) повинна спиратися на ідею діяльнісного, особистісно орієнтованого та компетентісного підходів до навчання.


Цілі навчання алгебри і початків аналізу впливають на зміст, засоби, форми і методи навчання, пов’язуючи їх в єдине ціле.


Засвоєння учнями змісту математичної освіти передбачає засвоєння змісту навчального матеріалу і способів діяльності з цим матеріалом, тому одним з прин-ципів уточнення змісту математичної освіти є виділення для учнів орієнтовних основ відповідної діяльності з розв’язування завдань курсу алгебри і початків ана-лізу. Основним фактором вибору методу навчання в сучасних умовах є організа-ція продуктивної діяльності учнів та сприяння формуванню математичних компетентностей за рахунок організації особистісно орієнтованого навчання алгебри і початків аналізу. Це передбачає створення індивідуальної освітньої траєкторії та використання  особистісно орієнтованих уроків алгебри і початків аналізу, які можуть будуватися за такою схемою: мотиваційно-організаційний етап, етап цілісно-цільового орієнтування, проектувально-діагностичний етап, етап формування основ навчальної діяльності, оціночно-результативний етап.


В роботі обґрунтовано, що для організації особистісно орієнтованого навчання та рівневої і профільної диференціації навчання  підручники алгебри і початків аналізу повинні відповідати не тільки загальнодидактичним вимогам до підручників, а й містити матеріал, який повинен забезпечити можливість вибору учнями крім загальних, ще й індивідуальних освітніх об’єктів, та забезпечити організацію продуктивної пізнавальної діяльності учнів за рахунок формування узагальнених способів навчальної діяльності. Ці вимоги найбільш повно реалізовано в дворівневих підручниках, які надають більше можливостей учням для реалізації їх потенціалу, за рахунок можливості вибору індивідуальної освітньої траєкторії. Під дворівневим підручником в роботі розуміється підручник, в якому структуровано матеріал кожної теми на двох рівнях програми (чи стандартів), що дозволяє організувати навчання на цих рівнях, а під час навчання на академічному рівні ефективно організувати і реалізувати індивідуальну освітню траєкторію учня. Дворівневі підручники характеризуються наявністю: рівневої диференціації матеріалу; спеціальних матеріалів, що підсилюють мотивацію учіння; матеріалів для організації різних видів самостійної роботи з підручником; діалогізованого тексту підручника для реалізації комунікативної функції. У дослідженні розроблені методичні рекомендації щодо реалізації кожного етапу організації індивідуальної освітньої траєкторії учня, з використанням спеціальної маршрутної карти учня.


Проведений аналіз теоретичних основ предмету дослідження показав, що в якості основи розробки методики навчання алгебри і початків аналізу за дворівневим підручником в умовах рівневої і профільної диференціації навчання і особистісного спрямування навчального процесу доцільно взяти: уточнення цілей навчання, організацію індивідуальної освітньої траєкторії учня, активне використання самостійної роботи учнів з підручником.


 


У другому розділі дисертації “Методична система навчання алгебри і початків аналізу за дворівневим підручником” розкрита методика навчання учнів алгебри і початків аналізу за дворівневим підручником. Показано, що результати навчальних досягнень учнів з курсу алгебри і початків аналізу значною мірою визначаються правильно визначеними цілями навчання. Якщо загальні цілі навчання визначаються Стандартом і програмами, то цілі навчання за окремими темами курсу доцільно планувати, використовуючи логіко-дидактичний аналіз теми і з врахуванням взаємозв’язків між елементами змісту навчання. В роботі складено карту навчальних цілей трьох категорій: 1) сприйняття, осмислення. запам’ятовування; 2) застосування у типових ситуаціях; 3) застосування у нових ситуаціях. Також успішному вивченню курсу алгебри і початків аналізу сприяє організація навчального процесу з використанням маршрутної карти учня, в якій учень за допомогою вчителя фіксує загальні та індивідуальні освітні об’єкти, в залежності від того на якому рівні він планує опановувати матеріал теми. Після характеристики загальних освітніх об’єктів з теми вчителю доцільно охарактеризувати ті об’єкти, які можуть входити до маршрутної карти учня як індивідуальні освітні об’єкти на різних рівнях навчання та запропонувати літературу, Інтернет-ресурси та завдання для самоконтролю для кожного рівня.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)