УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. На трансформаційному етапі розвитку економіки Україна постала перед проблемою зміни економічних відносин у національному господарстві, де першочергового значення набуває раціональне управління цими процесами. Зокрема, це стосується головної рушійної сили, найціннішого багатства країни – людського капіталу, роль якого нині належним чином не усвідомлюється й не оцінюється. Цей фактор розглядається як джерело економічного зростання кожної країни і прогресу людства в цілому.

В історії економічної думки категорія “робоча сила” поступово трансформувалася у термін робоча сила”, “трудові ресурси”, надалі в “трудовий потенціал” і “людський капітал”. Важливо, що в економічній теорії відбувається не просто зміна термінології, а змінюється ставлення до цієї проблеми та її усвідомлення. Нині людський капітал охоплює всі якісні характеристики людських ресурсів країни й окремих підприємств і базується на знаннях, досвіді, здоров’ї людини, її освіті, культурі, кваліфікації.

Найважливіша проблема переходу до ринкової економіки полягає в тому, що протягом десятиріч триває знецінення людського капіталу, і якщо не зупинити цей процес, країна не зможе прогресивно розвиватися й бути рівноправним членом економічного співтовариства.

Розроблені науковою спільнотою, особливо західних країн, методи визначення вартості людського капіталу не завжди можуть бути адаптовані й використані для визначення його ринкової вартості в Україні на макро-, мезо- та мікрорівні. Разом з тим існуючі методичні підходи вітчизняної економічної думки не завжди відображають усі аспекти цієї проблеми.

Актуальність теми дисертаційного дослідження полягає в необхідності розробки методики визначення ринкової вартості людського капіталу та комплексу заходів щодо його ефективного використання на підприємствах харчової промисловості для забезпечення їх економічного піднесення.

Теорія людського капіталу виникла у 60-х роках XX ст., початок розробки якої покладено видатними американськими вченими Г. Беккером (Колумбійський університет) та Т. Шульцем (Чиказький університет).

В Україні, починаючи з 1990-х років, дослідженнями окремих аспектів людського капіталу займаються провідні вітчизняні вчені: В. Антонюк, В. Близнюк, Д. Богиня, О. Бородіна, В. Геєць, О. Головінов, О. Грішнова, М. Долішній, Г. Євтушенко, А. Заїнчковський, С. Климко, А. Колот, Ю. Краснов, В. Куценко, Е. Лібанова, П. Мазурок, Л. Михайлова, Т. Мостенська, С. Мочерний, О. Онищенко, С. Пирожков, Д. Полозенко, В. Россоха, М. Семикіна, Л. Тертична, А. Чухно, В. Юрчишин, В. Яценко та ін. Науковці зробили суттєвий внесок у розвиток теорії людського капіталу, проте й до цього часу не існує цілісної системи визначення його ринкової вартості як найважливішого ресурсу та принципових положень управління його раціональним використанням з метою підвищення ефективності виробничої діяльності підприємств харчової промисловості.

Невирішеність зазначеної проблеми лягла в основу наукового дослідження й визначила тему дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідної роботи «Проблеми розвитку інноваційно-інвестиційних процесів в економіці України», номер державної реєстрації № 0106U004489, що проводилася в Черкаському державному технологічному університеті.

Автором досліджено теоретичні і методологічні засади макроекономічних інноваційно-інвестиційних процесів, зокрема напрямів інвестування розвитку людського капіталу, запропоновано шляхи їх оптимізації, обґрунтовано пріоритети інноваційно-інвестиційного розвитку харчових підприємств.

Мета і завдання дослідження. Наукова робота побудована на пошуку шляхів підвищення ефективності управління персоналом на основі визначення ринкової вартості людського капіталу підприємства з метою забезпечення його стабільного економічного зростання та підвищення інвестиційної привабливості.

Реалізація окресленої мети зумовила постановку та вирішення таких завдань:

       дати визначення поняття людський капітал” через призму окресленого автором дослідження проблеми, встановити джерела його виникнення та найсуттєвіші властивості;

       розробити комплекс заходів щодо запобігання втрати людського капіталу та підвищення ефективності управління його використанням на підприємствах галузі;

       запропонувати принципи управління людським капіталом, розробити методику визначення його вартості та створити програмне забезпечення для його оцінювання на підприємствах харчової промисловості;

       запропонувати напрями інвестування розвитку людського капіталу та їх класифікацію як вкладення в освіту, здоров’я, культуру, професійну підготовку на виробництві, мобільність, інформаційне забезпечення, а також формування і становлення підростаючого покоління членів колективу засобами матеріального стимулювання працюючих;

       систематизувати існуючі методичні підходи й удосконалити методику оцінювання інтелектуального і людського капіталу та визначення місця людського капіталу в системі інтелектуального капіталу підприємства;

       запропонувати підходи до розробки інвестиційного проекту розвитку підприємства з урахуванням фахового рівня персоналу, вартості людського капіталу, життєвого циклу впровадження проекту й одержання прибутку.

Об’єктом дослідження є процеси відтворення, накопичення та раціонального використання людського капіталу на підприємствах харчової промисловості Черкаської області.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних, методичних та прикладних основ відтворення, формування, розвитку, нагромадження та використання людського капіталу вітчизняних підприємств харчової промисловості у трансформаційних умовах становлення ринкової економіки.

Методи дослідження. Теоретичним і методологічним підґрунтям виконання дисертаційного дослідження стали: діалектичний метод пізнання, наукові методи та фундаментальні основи економічної теорії, наукові дослідження українських та закордонних учених із питань підвищення ефективності управління персоналом, відтворення, збереження, накопичення, визначення ринкової вартості людського капіталу на підприємствах.

У процесі виконання роботи були використані такі методи та прийоми економічних досліджень: системно-аналітичний – для теоретичного узагальнення наукових підходів, розробок і пропозицій з управління людським капіталом; групування – для встановлення залежності ефективності виробництва від управління людським капіталом; економіко-статистичний – для оцінки сучасного стану персоналу та його людського капіталу на підприємствах харчової промисловості; табличний та графічний – для наочного відображення показників розвитку підприємства, його персоналу та функціонування ринку праці; порівнянь – для здійснення порівняльного аналізу обсягів інвестування у людський капітал підприємств харчової промисловості; аналізу і синтезу – для деталізації людського капіталу; системно-ситуаційний – для дослідження складових механізму управління людським капіталом; абстрактно-логічний – для обґрунтованого формулювання висновків економічного дослідження. Розрахунки статистичної інформації здійснено за допомогою програмного забезпечення MS Excel.

Інформаційною базою дослідження були чинні закони та нормативно-правові акти Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, статистичні дані Державного комітету статистики України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства аграрної політики України, Державного центру зайнятості, Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України, а також дані Черкаського обласного центру зайнятості, Черкаського обласного управління статистики, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, звітність підприємств молочної галузі Черкаської області, наукові праці закордонних і вітчизняних вчених з проблем відтворення й розвитку людського капіталу.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці автором методичних підходів до визначення ринкової вартості людського капіталу на підприємствах харчової промисловості та необхідних інвестиційних та інтелектуальних вкладень у його розвиток з метою формування та підвищення ефективності системного управління його використанням.

У дисертації містяться такі основні складові наукової новизни:

вперше:

              запропоновано авторський підхід до управління людським капіталом на підприємствах харчової промисловості, методику та програмне забезпечення процесу визначення та удосконалення управління ринковою вартістю людського капіталу, що полягає у накопиченні на індивідуальних рахунках працівників вкладень підприємства в інтелектуальний, фізіологічний та соціально-культурний розвиток працівників;

              розроблено комплекс юридичних, психологічних і фінансових заходів підвищення ефективності управління людським капіталом на підприємствах для запобігання його втрат;

удосконалено:

             класифікацію напрямів інвестування підприємств у підвищення культурно-освітнього рівня працюючих, кваліфікації кадрів, задоволення фізіологічних потреб і збереження здоров’я, відтворення й нагромадження людського капіталу;

             систему методів і підходів до визначення вартості інтелектуального й людського капіталу та місця людського капіталу в системі інтелектуального капіталу підприємства;

набуло подальшого розвитку:

методичний підхід до розробки інвестиційного проекту на підприємствах харчової промисловості, обов’язковою умовою успішного впровадження якого є використання високого професіоналізму персоналу, що є результатом накопиченого рівня людського капіталу, для стабільного зростання прибутковості та конкурентоспроможності підприємств.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає в методичному забезпеченні підвищення ефективності управління персоналом на підприємствах шляхом визначення й раціонального використання ринкової вартості людського капіталу, запобігання його втрат, пропозиціях щодо стабільного економічного зростання та інвестиційної привабливості підприємств.

Обґрунтовані в дисертації концептуальні положення, висновки і пропозиції доцільно використовувати у процесі стратегічного планування виробничої діяльності підприємств та управління персоналом, а також у навчальному процесі при викладанні дисциплін «Менеджмент персоналу», «Економіка праці», «Фінансовий аналіз», «Економічний аналіз» для підготовки кадрів.

Результати дисертаційного дослідження впроваджено на ВАТ «Іркліївський маслосирзавод» (довідка від 08. 10. 2007 р. № 211), ВАТ «Звенигородський сироробний комбінат» (довідка від 15. 10. 2007 р. № 1571), а також у навчальному процесі Черкаського державного технологічного університету (довідка від 13. 05. 2008 р. № 576/01-10.03), використано Головним управлінням економіки Черкаської обласної державної адміністрації (довідка від 13. 05. 2008 р. № 460/2), Головним управлінням агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації (довідка від 14. 05. 2008 р. № 07-03/89).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійного наукового дослідження. Наукові праці, опубліковані одноосібно, містять положення, висновки і пропозиції, що відображають конкретний внесок здобувача у вирішення проблем відтворення, розвитку та нагромадження людського капіталу на підприємствах молочної галузі регіону. З наукових праць, що опубліковані у співавторстві, в дисертаційній роботі використано лише ті положення, які є результатом особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні результати досліджень, висновки і пропозиції дисертації доповідались й обговорювались на міжнародних, всеукраїнських і міжвузівських конференціях: “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” (жовтень, Черкаський державний технологічний університет, м. Черкаси, 2005 р.); “Актуальні проблеми теорії і практики менеджменту в умовах трансформації економіки” (квітень, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне, 2006 р.); “Теорія і практика сучасної економіки” (Черкаський державний технологічний університет, м. Черкаси, 2006 р.); “Пріоритети економічного розвитку України: історія та сьогодення” (квітень, Вінницький торгово-економічний інститут, м. Вінниця, 2007 р.); “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю» (квітень, Черкаський державний технологічний університет, м. Черкаси, 2007 р.); Наукове забезпечення процесів реформування економічних відносин в умовах глобалізації” (квітень, Кримський інститут бізнесу, м. Сімферополь, 2007 р.); Стратегія ресурсозберігаючого використання аграрно-економічного потенціалу на основі активізації інноваційно-інвестиційної діяльності – об’єктивна передумова інтеграції країни в Світове співтовариство” (травень, Тернопільський національний економічний університет, м. Тернопіль, 2007 р.); Теорія і практика сучасної економіки» (вересень, Черкаський державний технологічний університет, м. Черкаси, 2007 р.).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження викладено у 21 науковій праці загальним обсягом 5,6 друк. арк. (особисто автору належать 4,9 друк. арк.), з яких 13 статей опубліковано у наукових фахових виданнях з економічних наук, затверджених переліком ВАК України, із них 8 статей загальним обсягом 2,61 друк. арк. є одноосібними.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційне дослідження викладене на 202 сторінках комп’ютерного тексту та складається із вступу, трьох розділів, висновків, 13 додатків, списку використаних джерел (261 найменування), містить 25 таблиць, 20 рисунків, 25 формул.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)