МЕХАНІЗМИ ВЗАЄМОДІЇ ДЕРЖАВИ ТА БІЗНЕС-СТРУКТУР В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
МЕХАНІЗМИ ВЗАЄМОДІЇ ДЕРЖАВИ ТА БІЗНЕС-СТРУКТУР В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ


Актуальність теми. В Україні взаємодія держави і бізнес-структур не пройшла у своєму історичному розвитку необхідних етапів еволюційним шляхом, які були пройдені країнами ЄС, де разом із розвитком держави поступово визрівали та удосконалювались інститути вільного підприємництва. Цей процес привів розвинені країни на сучасному етапі до усвідомлення важливості побудови механізмів, метою яких є формування і реалізація стратегій соціально-відповідальної взаємодії держави та бізнес-структур і підвищення на цій якості життя громадян.


В Україні внаслідок швидкої руйнації на початку 90-х років минулого століття державного управління епохи розвинутого соціалізму, зміни форм власності, позбавлення державного бюджету доходів від державних підприємств, які припинили існування через зруйновані економічні зв'язки, держава втратила можливості забезпечувати соціальну складову розвитку суспільства. Бізнес, що утворювався за цих умов, і існував у перші роки незалежності в умовах правового вакууму, з свого боку, болюче реагував на необхідність включитись у відносини соціальної відповідальності і забезпечувати виконання діючого законодавства, що поступово утворювалось і вимагало здійснювати соціальний захист і підтримку державних інституцій.


За таких умов виник і поглибився конфлікт інтересів держави і бізнес-структур, заснований на тому, що бізнес орієнтується на продуктивність праці та ефективність використання ресурсів. Для держави критерієм ефективності її політики, підтримання спадковості у державотворенні, соціальної стабільності є ефективний перерозподіл суспільних благ як спосіб вирішення проблеми природної нерівності через державні інститути.


На сучасному етапі український бізнес лише виходить з періоду первісного накопичення капіталу з усіма відповідними проблемами цього періоду і потребує належного державного регулювання. Так само українська держава на сучасному етапі набуває досвід ринкових трансформацій і забезпечення соціальної ефективності у господарській і державно-управлінській діяльності.


Подолання конфлікту інтересів, підвищення взаємної довіри держави, бізнесу і суспільства, вектор спрямування діяльності держави і бізнесу на ефективності їх взаємодії, що є актуальним зокрема у країнах ЄС – все це свідчить на користь актуальності дослідження і побудови в Україні дієвих механізмів взаємодії держави і бізнес-структур.


Актуальність цих питань зумовила вибір теми дисертаційної роботи, визначила її мету та задачі.


Різним аспектам державного регулювання бізнес-структур присвячено значну кількість наукових робіт вітчизняних і зарубіжних науковців. Напрацювання методологічного забезпечення процесів державного управління в Україні здійснюють О. Амосов, В. Бакуменко, М. Білинська, О. Бражко, А. Гальчинський, А. Дєгтяр, В. Дзюндзюк І. Ібрагімова, В. Ільяшенко, О. Орлов, А. Кузнєцов, М. Латинін, Н. Мельтюхова, В. Лавроненко-Жорник, Т. Лозинська, А. Мерзляк, О. Мордвінов, О. Поважний, В. Огаренко, Н. Статівка у галузі методологічного інструментарію, прийняття державно-управлінських рішень та структурно-функціонального забезпечення державного управління. В. Іноземцев, Е. Князева, С. Курдюмов, В. Мамонова, В. Трегобчук, І. Черленяк висвітлюють питання державного управління територіального розвитку і досліджують синергетичну парадигму в державному управлінні, а також процеси оптимізації державного управління. У працях Н. Висоцької, А. Гальчинського, Ю. Кіндзенського, Р. Колишка, О. Лазоренка, Т. Маматової, А. Маслова, Т. Самофалової, М. Саприкіної, Н. Супрун, Г. Тульчинского, І. Хісамова проаналізовано основи підходів та практичні механізми реалізації інституту корпоративної соціальної відповідальності бізнесу у світовій та вітчизняній практиці. Державній політиці детінізації економіки присвятили роботи В. Антипов, З. Варналій, К. Швабій, А. Мандибура. Однак, прикладні аспекти оптимізації державного управління в процесі побудови механізмів взаємодії держави та бізнес-структур – шляхи подолання конфлікту інтересів держави та бізнес-структур, чинники та складові державно-управлінських впливів щодо дотримання балансу інтересів суб'єкта та об'єкта державного управління – лишаються поки що поза межами наукових інтересів. Разом з тим такі питання є актуальними внаслідок тенденції до розширення предметної сфери науки державного управління.


 


Таким чином, системні дослідження механізмів формування відносин держави і бізнесу в процесі узгодження їх інтересів в науці державного управління відсутні. Відносини, що формуються в демократичному суспільстві між державою і бізнесом, вимагають як змінення звичних для українського суспільства традицій державного управління, що успадковані разом з управлінською елітою з часів радянської влади, так і корекції діяльності бізнес-структур. Такі відносини вимагають нового вивчення в науці державного управління та управлінській практиці.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)