МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ СЕКТОРОМ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ США ТА ЇХ АДАПТАЦІЯ ДЛЯ УКРАЇНИ



title:
МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ СЕКТОРОМ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ США ТА ЇХ АДАПТАЦІЯ ДЛЯ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, визначено стан її наукової розробки, розкрито зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, наукову новизну, теоретичне та практичне значення одержаних результатів, наведено дані про їх апробацію.


У першому розділіНаукові засади дослідження механізмів управління державним сектором шкільної освіти США та їх адаптації для України” – проведено аналіз наукових праць за темою дисертації та на цій основі визна­чено потреби комплексного дослідження механізмів управління державним сектором шкільної освіти США з погляду їх адаптації для України.


Встановлено, що теоретико–методологічні засади управління ЗСО розроблені досить детально. У працях В.Вік­то­рова, Л.Гаєвської, В.Галь­пє­ріної, А.Гофрона, М.Дарманського, Д.Дзвін­чука, В.Крижка, С.Крисюка, В.Лу­го­вого, С.Майбороди, І.Ма­ма­є­вої, В.Нікітенка, О.Олекс, Н.Протасової та ін. міс­тяться прин­ципи, сучасні концепції, функції та методи управ­ління освітою, особли­вос­ті такого управління в Україні у різні істо­рич­ні періоди, світові тенденції розвитку освіти та управління нею, цілі та пріори­тети державної освітньої політи­ки тощо. Окремий напрям становлять роботи Л.Даниленко, М.Кириченка, В.Пікельної, Є.Хрикова, В.Шаркунової та ін., що присвячені питан­ням внутрішньошкільного управління. У дослідженнях Л.Ващенко, А.Волковського, В.Грабовсь­кого, Г.Єльникової, М.Кондакова, Т.Лукіної, А.Мазака, З.Онишківа, Л.Паращенко, І.Пархоменко, В.Пет­ро­ва, Н.Попової, М.Слободянюка та ін. викладені закономірності, принципи, функ­ції управ­ління ЗСО, його бачення в сучас­них умовах, запропоновані нові методо­логічні засоби та механізми управління, моделі державно–громадського управління ЗСО, проаналізована побудова відповідної системи органів управління в Україні.


Поряд з теоретико–методологічними напрацюваннями, важливе значення для удосконалення механізмів управління ЗСО має використання зарубіжного досвіду. Зокрема, у контексті сучасних завдань модернізації вітчизняної системи управління ЗСО, що передбачають її децентралізацію, набуття нею державно–громадського характеру, актуалізується потреба звернення до досвіду США. У цій країні підсистема освіти, що є аналогом ЗСО, визначається як “шкіль­на освіта” (school education). Механізми управління нею у межах порівняння або систематизації зарубіжного досвіду досліджували А.Кирда, Л.Гаєвська, А.Сбруєва. У працях В.Лугового та Д.Дзвінчука подані основні рівні системи управління шкільною освітою США. М.Дарманський дає більш детальний опис цієї системи та короткий виклад напрямів програми “Америка: Цілі 2000”. Робота С.Бурдіної присвячена підготовці магістрів управління освітою в США. Розкриття окремих аспектів управління американ­ською шкільною осві­тою є побічни­ми результатами у педагогічних працях Т.Кошманової, О.Літвінова, В.Лунячека, М.Шутової.


Загалом вітчизняні науковці лише фрагментарно розглядали меха­нізми управління шкільною освітою США. Публі­кації переважно висвітлю­ють період до початку 2000–х рр., чим знач­но обме­жу­ються уяв­лення про сучасний стан за­значених меха­нізмів, при розкритті яких трапляються неточності. Оскільки ці ме­ханізми загалом характери­зуються стабільністю, то сучасні праці американ­сь­ких науковців зосереджу­ються лише на окремих питаннях їх удоскона­лення.


Отже, комплексні дослідження меха­нізмів управління шкільною освітою США з погляду їх адаптації для України не проводилися. З точки зору форм власності американську систему шкільної освіти поділяють на два сектори – державний (public schools) і приватний (private schools). З них набагато більшим є державний сектор, який дає визначальний внесок у форму­вання рівня масової шкільної освіти американців. Управлінський вплив органів влади федераль­ного, штатного та місцевого рівнів стосується державного сектора значно біль­шою мірою, ніж приватного. Враховуючи це, дисертація присвячена меха­ніз­мам управління саме державним сектором американської шкільної освіти.


Основні напрями їх досліджень визначені, виходячи з відображеного в Енциклопедії державного управління поділу механізмів державного управління освітою на політичні, організаційні, правові, економічні та соціальні. У дисер­та­ційній роботі увагу сконцентровано на комплексному розкритті по­літичних, організаційних та пов’язаних з ними правових механізмів управ­лін­ня держав­ним сектором шкільної освіти США, а також визначенні можли­востей адап­тації цих механізмів для удоско­налення управління ЗСО в Україні. Функціо­ну­вання усіх управлінських механізмів критично залежить від людського чинника. Тому з урахуванням завдань Стратегії державної кадрової політики на 2012–2020 роки ще одним напрямом дослідження став аналіз американського досвіду підготовки управлінських кадрів для системи шкільної освіти та визначення напрямів використання його позитивних елемен­тів в Україні.


 


У другому розділіАналіз механізмів управління державним сектором шкільної освіти США” – проведено аналіз політичних та організаційних механізмів управління державним сектором шкільної освіти США, а також підготовки відповідних управлінських кадрів.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины