Правдюк А.Л. Організаційно-правові засади реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин




  • скачать файл:
title:
Правдюк А.Л. Організаційно-правові засади реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин
Альтернативное Название: Правдюк А.Л. Организационно-правовые основы регистрации и идентификации сельскохозяйственных животных
Тип: synopsis
summary:

У вступі обґрунтовується актуальність і новизна теми дослідження, визначаються головна мета і завдання роботи, предмет та об’єкт дисер-таційного дослідження, викладаються основні положення, які виносяться на захист, вказується ступінь апробації результатів дослідження, струк-тура та обсяг дисертації, наявність публікацій за темою дисертації.


У першому розділі „Державна реєстрація та ідентифікація сіль-ськогосподарських тварин як вид адміністративного провадження” аналізується державна реєстрація та ідентифікація сільськогосподарських тварин, як вид адміністративного провадження, досліджується норма-тивно-правовий розподіл функції системи органів державної влади з реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин та місце дер-жавної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин серед видів адміністративного провадження.


У підрозділі 1.1. „Поняття та юридична природа державної реє-страції та ідентифікації сільськогосподарських тварин” розглянуто поняття та існуючі у теорії адміністративно-правової науки сучасні погляди на сутність державної реєстрації та ідентифікації сільсько-господарських тварин.


Аналіз змісту поняття племінної справи дозволив дати визначення племінної справи у  Законі України „Про племінну справу у тваринництві” як системи адміністративних зоотехнічних, селекційних та організаційно-господарських заходів, спрямованих на поліпшення племінних і продук-тивних якостей тварин.


Вивчення та аналіз юридичної природи ідентифікації тварин надало змогу уточнити визначення даного поняття у Законі України „Про племінну справу у тваринництві” та в інших нормативно-правових актах.


Однотипові підзаконні нормативно-правові акти, що регулюють дане питання, мають однакову внутрішню структуру, яка містить норми, які згруповані в розділах.


 На прикладі Наказу Міністерства аграрної політики першого „Про запровадження ідентифікації і реєстрації коней” до розділів входять наступні структурні одиниці: загальні положення, реєстрація госпо-дарства, ідентифікація та реєстрація коней, паспорт коня, порядок його оформлення, видачі та обігу; електронне маркування коней, облік ідентифікованих коней у господарстві, переміщення тварин, забій, падіж (загибель) та утилізація ідентифікованих коней, ведення Реєстру тварин.


У підрозділі 1.2. „Роль та місце державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин у державному управлінні у галузі тваринництва” присвячено дослідженню нормативно-правового розподілу функцій системи органів державної влади з реєстрації та ідентифікації сільськогосподарських тварин.


Впровадження реєстрації сільськогосподарських тварин в Україні є юридичним актом, який породжує врегульовані нормами права вольові суспільні відносини, що виражаються в конкретному зв'язку між правомочними і зобов'язаними суб'єктами - носіями суб'єктивних юридич-них прав, обов'язків, повноважень і відповідальності - і забезпечуються державою. З огляду загальних засад адміністративного права такі вольові суспільні відносини, що регулюються законодавчими актами, які регла-ментують реєстрацію і ідентифікацію сільськогосподарських тварин, є відносинами адміністративно-правовими.


З іншого боку впровадження обов‘язкової реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин є вольовим рішенням з боку держави, яке проявляється в двох аспектах:


 а) у втіленні в цих правовідносинах волі (інтересу) держави, оскільки правовідносини виникають переважно на підставі правових зобов’язальних норм;


б) у втіленні в цих правовідносинах волі (інтересу) учасників правовідносин - вони зв'язані предметом інтересу, досягненням його результату.


Значне навантаження в справі державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин виконує Державне підприємство „Агент-ство з ідентифікації і реєстрації тварин”, яке створене наказом Міні-стерства аграрної політики України від 29 липня 2002 року № 213, засноване на державній власності і підпорядковане Міністерству аграрної політики України.


Провадження, які можуть проводитись у зазначеному вище напрям-ку діяльності підприємства, можна розглядати, як суму різноманітних за своєю природою процедур, спільним для яких буде те що, по-перше, вони проводяться з метою розробки та реалізації науково-обґрунтованих систем формування і раціонального використання племінних (гене-тичних) ресурсів.


 По-друге, вони здійснюються спеціально створеним державним органом. Тому зараз, на нашу думку, можна зробити деяке доповнення відносно правового статусу Державного підприємства „Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин”. А саме: додати в його статуті пряму вказівку про те що, „Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин” є Державним спеціальним підприємством у цій підгалузі сільськогос-подарського тваринництва.


У підрозділі 1.3. „Місце державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин серед видів адміністративного провад-ження” проаналізовано місце державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин серед інших видів адміністративних про-ваджень.


Виявлено, що у цьому виді провадження переважають облікові про-цедури.


Рисами адміністративного провадження з державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин, на наш погляд, є:


По перше, воно здійснюється спеціально створеними державними органами під контролем та за допомогою органів виконавчої влади (органів місцевого самоврядування).


По друге, цей різновид адміністративних проваджень регламенту-ється спеціально створеними адміністративно-процесуальними нормами.


По трете, адміністративне провадження з державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин характеризується великим різноманіттям адміністративних процедур (реєстраційних, облікових, доз-вільних, ліцензійних, контрольно-наглядових та ін.).


По четверте, цей різновид адміністративних проваджень відбува-ється в специфічній підгалузі сільськогосподарського тваринництва та виконує специфічну функцію в державному управлінні у галузі тварин-ництва.


 Ідентифікація і реєстрація великої рогатої худоби включає такі процеси (виявлено, що доцільніше окремі процеси називати окремі провадження):


- реєстрацію господарства;


- оформлення замовлення;


- нумерацію тварин шляхом прикріплення бирок з ідентифікаційним номером;


- облік ідентифікованих тварин у господарстві;


- реєстрацію ідентифікованих тварин у Реєстрі тварин;


- оформлення і видачу паспорта тварини;


- оформлення і видачу ветеринарної картки;


- реєстрацію в Реєстрі тварин інформації про переміщення, загибель (падіж), забій, утилізацію тварин тощо.


Другий розділ „Нормативно-правове забезпечення державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин” присвячений дослідженню процесуального порядку державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин, державного контролю та нагляду за реєстрацією і ідентифікацією сільськогосподарських тварин та їх місцю у системі державного контролю та нагляду у галузі сільського господарства, а також значенню державної реєстрації і ідентифікації сільського-сподарських тварин у митному, прикордонному ветеринарному контролі та нагляді.


У підрозділі 2.1. „Процесуальний порядок державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин” розглядається поняття та зміст адміністративного процесу, аналізуються правові норми, щодо порядку державної реєстрації та ідентифікації сільськогосподарських тварин.


Розглянуто поняття, сутність та основні ознаки адміністративного процесу як такого. Виявлено, що порядок державної реєстрації і іденти-фікації сільськогосподарських тварин представляє собою встановлену законодавством як зовнішню правозастосовну так і внутрішньо організаційну діяльність, яка знаходить свій прояв у впорядкованих в нормативному порядку діях органів виконавчої влади (органів місцевого самоврядування), або утворюваних цими органами організацій, установ чи закладів (посадових осіб цих органів), які спрямовані на реалізацію своїх повноважень, передбачених законами або підзаконними нормативними правовими актами, у взаємо-стосунках з не підлеглими їм фізичними і юридичними особами в галузі сільськогосподарського тваринництва.


У підрозділі 2.2. „Державний контроль та нагляд за реєстрацією і ідентифікацією сільськогосподарських тварин та їх місце у системі державного контролю та нагляду у галузі сільського господарства” розглядається поняття контрольної та наглядової діяльності як одного з найбільш поширених і дієвих способів та засобів забезпечення законності і дисципліни в процесі здійснення державної виконавчої влади.


Усі суб'єкти племінної справи у тваринництві у своїй діяльності керуються законами України „Про племінну справу у тваринництві ”, „Про ветеринарну медицину”, іншими законами України та нормативно-правовими актами. Державний контроль за якістю племінних (генетичних) ресурсів, організацію робіт, спрямованих на розвиток племінної справи у тваринництві, здійснює Міністерство аграрної політики України, Дер-жавний комітет ветеринарної медицини, як урядовий орган державного управління, що діє у складі Мінагрополітики і йому підпоряд-ковується.


На нашу думку, в цьому контексті, не дивлячись на наявність в статуті Державного підприємства „Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин” положень, які передбачають такі складові контрольно-наглядової діяльності, як облік, відслідковування, безпосередньо ідентифікацію, реє-страцію, а саме:


- організацію та виконання комплексу робіт з ідентифікації, реє-страції та маркування тварин і відслідковування тваринницької продукції;


- ведення Єдиного автоматизованого реєстру ідентифікованих тва-рин;


- участь в організації та забезпеченні функціонування системи се-лекції у тваринництві.


На підставі аналізу цих норм обґрунтовується пропозиція щодо удосконалення правового статусу Державного підприємства „Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин”, а саме прямо вказати в статуті підприємства стосовно мети і предмета діяльності про виконання Дер-жавним підприємством „Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин” контрольних функцій при організації та здійснення робіт та послуг з ідентифікації і реєстрації тварин на території України.


Таким чином, контрольно-наглядова діяльність в галузі сільсько-господарського тваринництва в процесі державної реєстрації і іденти-фікації сільськогосподарських тварин - це особливий вид управлінської діяльності спеціальних суб’єктів (органів виконавчої влади (органів місце-вого самоврядування), або утворюваних цими органами організацій, установ чи закладів (посадових осіб цих органів)), спрямований на забезпечення належного стану суб'єктів племінної справи для досягнення найбільш ефективним і безпечним способом поставлених цілей управління в цій галузі шляхом реалізації відповідних завдань і функцій контролю та нагляду.


У підрозділі 2.3. „Значення державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин у митному та прикордонному ветери-нарному контролі та нагляді” автор вказує на важливу роль митного та прикордонного контролю та нагляду у сфері державної реєстрації та ідентифікації сільськогосподарських тварин.


Значення державної реєстрації та ідентифікації сільськогосподар-ських тварин розглянуто як логічне доповнення питань стосовно процесуального порядку державної реєстрації сільськогосподарських тварин та його місцю серед адміністративних проваджень, а також як доповнення питань стосовно державного контролю та нагляду за реєстрацією і ідентифікацію сільськогосподарських тварин та його місцю у системі державного контролю та нагляду у галузі сільського господ-дарства. З іншого боку проблема даного розділу розглянута з позиції, що значення державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин у митному та прикордонному ветеринарному контролі може розглядатися як складова управлінської діяльності окремих спеціально уповноважених суб’єктів: органів виконавчої влади – Мінагрополітики та його структурних формувань, структурних підрозділів органів місцевого самоврядування, або утворюваних цими органами організацій, установ чи закладів, наприклад, спеціального Державного підприємства „Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин”, так і багатьох інших органів дер-жавного управління.


Третій розділ „Державна реєстрація і ідентифікація сільсько-господарських тварин та інтеграція України до світової спільноти” присвячений дослідженню державної реєстрації і ідентифікації сільсько-господарських тварин в механізмі адміністративно-правового регулю-вання належної якості та безпеки продукції тваринництва, сучасних правил міжнародної торгівлі сільськогосподарською продукцією, пробле-мам та перспективам лібералізації світового ринку сільськогосподарської продукції .


У підрозділі 3.1 .„Державна реєстрація і ідентифікація сільсько-господарських тварин в механізмі адміністративно-правового регулю-вання належної якості та безпеки продукції тваринництва”, розгляду розглянуто механізм адміністративно-правового регулювання, поняття, структуру норми  та, проаналізувавши матеріал, наведена класифікації норм адміністративного права у галузі тваринництва.


 Норми адміністративного права класифіковано залежно від різних чинників, а саме: залежно від характеру припису (способу впливу на адресата); залежно від змісту; залежно від функціонального призначення; залежно від адресату (за колом осіб); залежно від дії у просторі; залежно від дії у часі; щодо спрямованості регулюючого впливу; щодо способу вираження та залежно від інших чинників (скажімо, залежно від юридич-ної сили, від кола осіб, на яких розрахована їх дія, щодо джерела їх походження, щодо методу застосування тощо).


У підрозділі 3.2. „Сучасні правила міжнародної торгівлі сільсько-господарською продукцією” досліджено інституційні засади діяльності Світової організації торгівлі, уніфіковані правила міжнародної торгівлі та сучасні інструменти формування та реалізації торгових політик країн в напрямку державної реєстрації і ідентифікації сільськогосподарських тварин.


Проаналізовано роль сільського господарства у світовій економіці на прикладах різних країн та міжнародних спільнот.


Підрозділ 3.3. „Проблеми та перспективи лібералізації світового ринку сільськогосподарської продукції” присвячений аналізу проблем та перспектив інтеграції України до Світової організації торгівлі, перспектив лібералізації міжнародного світового ринку.


Головна мета системи Угод Світової організації торгівлі полягає в наданні допомоги постачальникам товарів та послуг, експортерам та імпортерам у здійсненні цивілізованої торгівлі.


Багатосторонні Угоди COT охоплюють широке коло різноманітних видів діяльності та становлять юридичне підґрунтя для міжнародних торговельних операцій, поширюючись на аграрну продукцію, текстиль і готовий одяг, банківську справу, телекомунікації, державні закупівлі, промислові стандарти, санітарні норми на харчові продукти, інтелект-туальну власність.


Структуру правової системи Світової організації торгівлі складають такі обов'язкові багатосторонні Угоди, серед яких: Генеральна угода з тарифів та торгівлі 1994 року; Генеральна угода про торгівлю послугами; Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності та багато-сторонні торговельні угоди з обмеженою кількістю учасників (факуль-тативні).


Проаналізовані правові наслідки вступу України до Світової органі-зації торгівлі.


Підкреслено, що науково-технічний прогрес, особливо в сфері інформаційних технологій, а також імперативи глобалізації світової еконо-міки об'єктивно створили передумови для появи новітніх проблем у регулюванні світової торгівлі, які коротко можна сформулювати таким чином: нові товари, нові методи доставки, нові ринки, нові учасники.


Розглянуто та проаналізовано проект Закону України Про іденти-фікацію та реєстрацію тварин і маркування продукції тваринного поход-ження”.


 


З'ясовано, що існує певна безсистемність у визначенні  юридичної відповідальності. Відповідні норми розпорошені по різних статтях про-екту (частина 2 статті 11, частина 2 статті 14), і до того ж мають надто загальний характер, не визначають складів правопорушень, які тягнуть за собою притягнення винних осіб до юридичної відповідальності.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)