Елементи теорії управління запасами




  • скачать файл:
title:
Елементи теорії управління запасами
Тип: article
summary:

 

Для забезпечення безперервного і ефективного функціонування практично будь-якої економічної системи необхідне створення запасів. Це проявляється в різних видах людської діяльності, наприклад, у виробничому процесі, торгівлі, медичному обслуговуванні тощо. Залежно від ситуації, під запасами розуміють готову продукцію, сировину, напівфабрикати, верстати, інструмент, транспортні засоби, готівку та інше. Неправильний розрахунок необхідних запасів може призвести як до незначних збитків (втрати частини доходу від дефіциту товару), так і до катастрофічних наслідків (за помилкової оцінки рівня необхідних запасів у медичному обслуговуванні, запасів палива тощо). Одним з наслідків недостатніх запасів ресурсів чи товарів може стати їх різке подорожчання та економічні кризи.

Наприклад, нафтові кризи призводили до кардинального зменшення постачання нафти на світовий ринок, передусім до США, що в свою чергу призвело до бойових дій в Перській затоці. Стало зрозумілим, що головною рушійною силою зростання цін на нафту є її дефіцит та порушення роботи глобального ринку нафти.

Катастрофічними можуть бути, за висновками медиків, наслідки пандемії пташиного грипу. Прогнозні дані Держдепартаменту США такі: запаси вакцин і противірусних ліків, двох найважливіших медичних факторів, що впливають на зменшення кількості захворювань і смертей під час пандемії, будуть недостатніми в усіх країнах на початку пандемії і протягом багатьох наступних місяців [107].

Поняття запасу пронизує всі сфери матеріального виробництва та торгівлі, тому що матеріальний потік на шляху переміщення від первинного джерела сировини до кінцевого споживача може накопичуватися у вигляді запасу на будь-якій ділянці. Причому, управління запасами на кожній з ділянок має свою специфіку.

До економічних збитків призводить як надмірне перевищення рівня запасів, так і недостатній їх рівень. Так, у разі, коли певна компанія має надлишкові товарні запаси, то капітал, вкладений у ці товари, заморожується. Більш того – капітал, який не можна використовувати, є для компанії втраченою вартістю у формі неоплачених відсотків або невикористаних можливостей інвестування. Крім того, запаси, особливо товари, які швидко псуються, вимагають створення спеціальних умов для їх зберігання. Для цього необхідно виділити певні площі, найняти додатковий персонал, застрахувати ці запаси. Все це призводить до додаткових витрат. З другого боку, зменшення рівня запасів є джерелом виникнення дефіциту, тобто, збільшує невикористані можливості фірми, що може призвести до збитків внаслідок втрати клієнтів, зупинки виробничого процесу тощо. Крім того, за малого рівня запасів доводиться часто поставляти нові партії товарів та ресурсів, що призводить до додаткових витрат на транспорт та обслуговування поставок.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)