Корбич Н.М. Технологічні та фізико-механічні властивості вовни овець таврійського типу асканійської тонкорунної породи племзаводу \"Асканія-Нова\" : Корбич Н.М. Технологические и физико-механические свойства шерсти овец таврического типа асканийской тонкорунной породы племзаводу \"Аскания-новая\"



title:
Корбич Н.М. Технологічні та фізико-механічні властивості вовни овець таврійського типу асканійської тонкорунної породи племзаводу \"Асканія-Нова\"
Альтернативное Название: Корбич Н.М. Технологические и физико-механические свойства шерсти овец таврического типа асканийской тонкорунной породы племзаводу \"Аскания-новая\"
Тип: synopsis
summary:

Дослідження проведено в державній дослідно-експериментальній агрофірмі “Асканія-Нова” та в ІТСР ім. М.Ф. Іванова “Асканія-Нова” на вівцях таврійського внутріпородного типу асканійської тонкорунної породи різних статево-вікових груп в період з 1997 по 2000 роки. Зразки вовни для досліджень відбирались з різних ділянок тулуба тварин з урахуванням типу вовнового покриву (табл. 1).


 


Таблиця 1 - Розподіл овець за типом вовнового покриву


 


 Статево-вікова група          Тип вовнового покриву      Всього           


            австралійський         проміжний    асканійський                      


            голів   %         голів   %         голів   %        голів   %        


Барани-плідники      15        31        23        48        10        21        48        100     


Барани-річняки         18        31        25        43        15        26        58        100     


Переярки       20        36        19        34        17        30        56        100     


Ярки   25        40        27        43        10        17        62        100     


Разом  78        35        94        42        52        23        224      100     


 


На поголів'ї овець таврійського типу племзаводу “Асканія-Нова” було проведено оцінку якості вовни за тониною, довжиною вовни на різних ділянках тулуба, звивистістю, кількістю та якістю жиропоту, еластичністю та пружністю вовни. В результаті цього, за характером прояву даних ознак, виділено три типи вовнового покриву  овець – австралійський, проміжний та асканійський.


 


Для вовни австралійського типу характерні білий колір жиропоту, чітка крупна звивистість, кількістю 3-4 завитки на 1 см, еластичність, шовковистість. Для вовни асканійського типу характерний в більшості світло-кремовий та кремовий колір жиропоту, нормальна та змита звивистість, кількістю 5-6 завитків на 1 см довжини штапелю. На дотик вона менш еластична. Для вовни проміжного типу характерний світло-кремовий колір жиропоту з середніми показниками звивистості (4-5 завитки на см), а також еластичність і шовковистість, яка характерна вовні австралійського типу.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины