Заруба К.В. Технологічні та якісні властивості вовни овець таврійського типу асканійської тонкорунної породи : Заруба К.В. Технологические и качественные свойства шерсти овец таврического типа асканийской тонкорунной породы



title:
Заруба К.В. Технологічні та якісні властивості вовни овець таврійського типу асканійської тонкорунної породи
Альтернативное Название: Заруба К.В. Технологические и качественные свойства шерсти овец таврического типа асканийской тонкорунной породы
Тип: synopsis
summary:

Характеристика вовнового покриву новонароджених ярок і його вікова мінливість. У відповідності з методикою було описано 180 ярок. Із них до групи без песиги  виділено 30 голів, або 16,7%. З короткою песигою було  55% ярок, в т. ч. з  рідкою 62 голови і густою 37 голів. Ягнят з довгою рідкою песигою було 28 голів і з довгою густою 23 голови, або 15,5% та 12,8% відповідно.


Питома частка песижних волокон у вовновому покриві ягнят коливалася від 5,1% до 24,2% від загальної кількості волокон в штапелі (табл. 1). Найбільша її кількість знаходилася на стегні (в середньому 12,4%). На боці її менше – 10,4%, але вона грубіша – 32,3 мкм проти 30,7 мкм на спині та 30,0 мкм на стегні.


У ярок без песиги песижні волокна становили 5,1…8,4% від загальної їх кількості. Вони мали діаметр 26,3-27,0 мкм, звивистість і мало відрізнялися за цією ознакою від пухових волокон. У групах з рідкою песигою (КР та ДР) кількість песиги коливалася від 7,0 до 10,5% і була дещо грубіша – 27,9…33,5 мкм. У групах з густою песигою (КГ та ДГ) питома частка песижних волокон становила 9,1…24,2% з діаметром 30,2...34,4 мкм, вони не мали звивин і значна їх кількість була з серцевиною (від 25,8 до 41,2%).


Пухові волокна у ярок при народженні характеризуються тониною 15,8...17,7 мкм та нормальною звивистістю. У ярок з короткою густою та довгою рідкою песигою діаметр волокон більший на всіх ділянках тулуба, порівняно з тваринами інших груп.


 


Песига у ягнят випадає у перші місяці життя. Встановлена синхронність її випадання на боці та спині. У віці 2 місяців песига на цих ділянках збереглася лише у 7,5-8,1% ярок і при відлученні відсутня повністю. На стегні випадання песиги відбувалося дещо повільніше, так в 2-місячному віці вона відмічена у 19,3% ярок, а при відлученні зустрічаються лише поодинокі волокна у 5 тварин.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины