Казьмірук Л.В. Удосконалення технології виробництва молока і яловичини в умовах Поділля України : Казьмирук Л.В. Усовершенствование технологии производства молока и говядины в условиях Подолья Украины



title:
Казьмірук Л.В. Удосконалення технології виробництва молока і яловичини в умовах Поділля України
Альтернативное Название: Казьмирук Л.В. Усовершенствование технологии производства молока и говядины в условиях Подолья Украины
Тип: synopsis
summary:

Матеріалом для експериментів послужили теоретичні розробки схем досліджень, визначення об’єктів досліджень, проектні розробки технологічних процесів тощо.


Для вирішення поставлених завдань по вивченню ефективності використання технологічних рішень у виробництві молока і яловичини з  врахуванням умов годівлі та утримання великої рогатої худоби була розроблена схема факторів, значення яких в експериментальних дослідженнях доцільно встановити. Так, розроблена схема, де послідовно досліджуються в стаді великої рогатої худоби: методи розведення, технологічні рішення у тваринницьких будівлях, умови годівлі та утримання, зоотехнічні та господарсько-біологічні особливості тварин, економічна ефективність використання технологічних рішень, пропозиції до впровадження досліджень у виробництво молока та м’яса.


Зроблені розрахунки удосконалення продуктивних якостей симентальської худоби молочного типу з врахуванням проектного завдання по середньорічному поголів'ю тварин різних статево-вікових груп, руху поголів'я, потреби в ремонтному молодняку та продуктивності первісток.


Удосконалення худоби молочного типу симентальської породи виконується з використанням генетичного потенціалу корів у 4 етапи, що розводиться в племінному заводі "Вила" за розробленою племінною програмою. В даних дослідженнях створення молочного типу симентальської худоби знаходиться на 1-2 етапах, тобто в напрямку підвищення молочної продуктивності її жирномолочності. В зв’язку з недостатньою кількістю корів м’ясного типу дослідження не проводились. Крім того, ряд досліджень було проведено з використанням тварин інших порід, які розводяться у Вінницькій області.


Об’єктом досліджень були 944 тварини (ремонтний молодняк і нетелі -       258 гол., корови-первістки - 146 гол., корови  І ІІІ лактації - 400 гол., надремонтний молодняк - 140 гол.), виробничі та допоміжні будівлі  для тварин по виробництву молока, яловичини та по вирощуванню корів-первісток.


Робота виконана в 1993-1998 роках у КСП Мізяківських Хуторах і “Дружба” Вінницького району, “Зоря” Немирівського району, “Відродження” Липовецького району, “Вила” Томашпільського району Вінницької області  та “Аврора” Дунаєвецького району Хмельницької області.


Лабораторні дослідження проводились на кафедрах розведення сільськогосподарських тварин і зоогігієни та технології виробництва продуктів тваринництва Вінницького державного сільськогосподарського інституту.


Розробки проектно-технологічних рішень в будівлях для утримання тварин різних статево-вікових груп виконані з використанням типових проектів тваринницьких будівель, норм технологічного проектування (ВНТП-СГ і П -46-1.94), розробок Л.В.Польового (1980-1990 рр.) по технологіях  виробництва продуктів тваринництва і автора дисертації (1995-1997 рр.) та з використанням  ОНТП-81 при вирішенні необхідних заходів охорони зовнішнього середовища.


Розробка проектних ескізів виконувалась в напрямку пошуку ефективних варіантів по показниках використання площ та дотримання технологічних і гігієнічних параметрів для утримання тварин різного віку та фізіологічного стану.


Всі елементи проектних ескізів окремих будівель, за Р.Ф.Стасенком (1974), виконувались із врахуванням: способів роздавання кормів, умов утримання тварин, мікроклімату, продуктивності тощо.


Базовою технологією була використана потоко-цехова технологія виробництва молока, де передбачалось 4-цехове утримання тварин різних статево-вікових груп. Удосконалення елементів такої технології передбачалось поєднати в єдиній будові всі цехи. Крім того, в окремі будівлі розроблена технологія утримання нетелів, проведення отелів корів-первісток та їх оцінка за комплексом ознак (КСК). Ремонтний і надремонтний молодняк утримується в окремих будівлях у залежності від їх віку. Удосконалення елементів технології передбачається використовувати в найбільш поширених будівлях шириною 12 м.


Дослідження проводились на тваринах, селекція яких була спрямована на розведення тварин, що з мінімальними витратами кормів та праці давали максимальну продуктивність. В дослідах використані породи і генотипи великої рогатої худоби, які розводяться на Поділлі.


Формування технологічних груп проводили з врахуванням напрямку продуктивності підприємств, потужності технологічних періодів, санітарних розривів між групами та нерівномірності формування технологічних груп.


Науково-господарські дослідження були проведені у виробничих умовах згідно зі схемою (табл. 1).


Формування піддослідних груп проведено за принципом пар-аналогів


(за віком, породою, продуктивністю, живою масою, датою отелу). Дослідження були проведені у 7 дослідів методом груп і періодів.


 


Для вивчення росту тварин щомісячно проводились їх зважування, на основі яких визначали загальні та середньодобові прирости живої маси. Промір екстер’єру (ширина грудей за лопатками) для визначення типу конституції брали у тварин згідно з прийнятою методикщю визначення типу конституції (Л.Польовий, Л.Казьмірук, 1997). Проміри були взяті після отелу корів на другому місяці першої лактації. В залежності від напрямку продуктивності корів визначали індекс маси тіла (за розробленою шкалою). За показниками індексу маси тіла визначали щільність або рихлість тулуба тварин.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины