Клініко-патогенетичне обгрунтування лікування антагоністами кальцію хворих на артеріальну гіпертензію, асоційовану із ішемічною хворобою серця.



title:
Клініко-патогенетичне обгрунтування лікування антагоністами кальцію хворих на артеріальну гіпертензію, асоційовану із ішемічною хворобою серця.
Альтернативное Название: Клинико-патогенетическое обоснование лечения антагонистами кальция больных артериальной гипертензией, ассоциированной с ишемической болезнью сердца.
Тип: synopsis
summary:

Клінічна характеристика хворих та методи обстеження. Обстежено 570 хворих, віком від 35 до 76 років на есенціальну артеріальну гіпертензію, асоційовану із стабільною стенокардією ІІ–ІІІ ФК, що лікувались в кардіологічному та інфарктному відділеннях Закарпатського обласного кардіологічного диспансеру, клінічній базі кафедри госпітальної терапії Ужгородського національного університету та в кардіологічному відділенні Дорожної лікарні № 2 м. Києва, клінічної бази кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 1 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Тривалість АГ коливалась від 2 до 17 років за даними анамнезу (в середньому
8,5 ± 0,17 років). Для встановлення діагнозу АГ використовували загально-клінічні, лабораторні, інструментальні методи обстеження у відповідності до рекомендацій експертної групи ВООЗ-МТГ (1999), ЄТК/ЄТГ (2003,2007) та Українського кардіологічного товариства (2008). Стенокардію діагностували на основі керівництва Європейського товариства кардіологів (2002, 2006). Оцінку функціонального класу (ФК) стенокардії проводили згідно з клінічною класифікацією стенокардії Канадського серцево-судинного товариства . Наявність супутньої некардіальної патології у хворих із АГ, асоційованою ІХС узгоджувалась з класифікацією МКХ-Х перегляду.


Обстежені хворі залежно від вибраної антигіпертензивної терапії були поділені на 2 групи. У групу хворих, яким проводили лікування інгібітором АПФ (ІАПФ) ввійшло 160 чол. (група «А»), а в групі хворих, яким додатково призначалась терапія антагоністами кальцію (АК) знаходилось 410 чол. (група «Б»). Відповідно до рекомендацій (ЄТК, 2006,2007) до впровадження хворих на АГ із ІХС призначалась гіполіпідемічна та антитромбоцитарна терапія.


 


Серед супутньої некардіальної патології у 45 хворих відмічався цукровий діабет ІІ типу. Згідно програми, в дослідження не включали хворих з іншими ендокринними розладами, патологією шлунково-кишкового тракту, дихальної системи, нирок, опорно-рухового апарату.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины