КОКСАРТРОЗ ПРИ ДИСТРОФИЧЕСКОМ ПОРАЖЕНИИ ПОЯСНИЧНО-КРЕСТЦОВОГО ОТДЕЛА ПОЗВОНОЧНИКА (ДИАГНОСТИКА, ЛЕЧЕНИЕ, ПРОГНОЗИРОВАНИЕ)  



title:
КОКСАРТРОЗ ПРИ ДИСТРОФИЧЕСКОМ ПОРАЖЕНИИ ПОЯСНИЧНО-КРЕСТЦОВОГО ОТДЕЛА ПОЗВОНОЧНИКА (ДИАГНОСТИКА, ЛЕЧЕНИЕ, ПРОГНОЗИРОВАНИЕ)  
Альтернативное Название: КОКСАРТРОЗ ПРИ ДИСТРОФІЧНОМУ УРАЖЕННІ ПОПЕРЕКОВО-КРИЖОВОГО ВІДДІЛУ ХРЕБТА (ДІАГНОСТИКА, ЛІКУВАННЯ, ПРОГНОЗУВАННЯ)
Тип: synopsis
summary:

Матеріали та методи дослідження. Дисертація заснована на дослідженні 516 хворих поєднаним дистрофічним ураженням кульшових суглобів і попереково-крижового відділу хребта, які знаходилися на лікуванні в 1987-2006 роках. Структурно дисертація складається з 2 частин. Перша частина є ретроспективним дослідженням клініко-рентгенологічних і нейром'язових маніфестацій дистрофічного процесу в кульшових суглобах і хребті. Друга частина роботи є відкритим проспективним дослідженням ефективності розробленої нами системи ведення пацієнтів. До основної групи увійшли 200 пацієнтів, до контрольної – 316 хворих. Ефективність консервативного й оперативного лікування оцінювалася нами окремо. Пацієнт включався в групу консервативного лікування, якщо протягом дослідження, а також впродовж 5 років до його початку, хворому не виконувалося оперативних втручань. Групу оперативного лікування складали пацієнти, яким у будь-які терміни після звернення в клініку була виконана одна з наступних операцій: медіалізируюча остеотомія стегнової кістки по McMurrey; надацетабулярна остеотомія таза по Chiari; тотальне ендопротезування кульшового суглоба. Обов'язковими критеріями включення пацієнтів у дослідження були наявність добровільної інформованої згоди і доступність для контролю протягом 2 і більше років.


Клінічне і рентгенологічне обстеження проведені всім 516 пацієнтам. Для кількісної оцінки рентгенологічного статусу кульшових суглобів використовувався розроблений нами рентгенологічний індекс. Рентгенологічні дослідження проведені на апараті Sіемеns POLYPHON-50.


Магнітно-резонансна томографія (МРТ) використовувалася в 14 пацієнтів з коксалгією неясного генезу на фоні відсутності видимих змін на стандартних рентгенограмах.  У 18 хворих з метою визначення наявності стенозу хребетного каналу, задніх гриж та інших структурних порушень хребетних сегментів проводилася МРТ попереково-крижового відділу хребта. Застосовувався томограф Philips Gyroscan Interra.


Для оцінки периферичного кровообігу в нижніх кінцівках у 194 хворих використовувалася реовазографія. Аналізу піддавалися амплітуда систолічної хвилі, амплітуда діастолічної хвилі, амплітуда інцизури. Використовувався комп'ютерний діагностичний комплекс “Реоком”.


Для оцінки функціонального статусу нервово-м'язової системи в 135 чоловік використовували інтерференційну електроміографію і хронаксиметрію. Вивчалася біоелектрична активність паравертебральних, сідничних, двоголових і чотириглавих м'язів, м'язів гомілки, а також збудливість n. tibialis і n. peroneus communis. Застосовувався чотирьохканальний електроміограф MG-440 (“Медикор”, Угорщина).


 


Стандартизація результатів досліджень була проведена по індексу остеоартрозу WOMAC і візуально-аналоговій шкалі (ВАШ) болю:

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины