ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ КЛІНІКО-ГЕМАТОЛОГІЧНИХ ТА ІМУНОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРИ НЕХОДЖКІНСЬКИХ ЗЛОЯКІСНИХ ЛІМФОМАХ ІЗ ЗРІЛИХ (ПЕРИФЕРИЧНИХ) В-КЛІТИН



title:
ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ КЛІНІКО-ГЕМАТОЛОГІЧНИХ ТА ІМУНОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРИ НЕХОДЖКІНСЬКИХ ЗЛОЯКІСНИХ ЛІМФОМАХ ІЗ ЗРІЛИХ (ПЕРИФЕРИЧНИХ) В-КЛІТИН
Альтернативное Название: ПРОГНОСТИЧЕСКОЕ ЗНАЧЕНИЕ КЛИНИКО-ГЕМАТОЛОГИЧЕСКИХ И иммунологических показателей ПРИ неходжкинских злокачественной лимфомы Со зрелыми (ПЕРИФЕРИЧЕСКИХ) В-КЛЕТОК
Тип: synopsis
summary:

Матеріали та методи дослідження. Обстежено 158 хворих на НХЛ, з них 88 чоловіків і 70 жінок. Вік хворих коливався від 21 до 82 років, медіана віку – 58 років. Контрольну групу (n=30) становили донори Київської обласної станції пере­ливання крові.


Діагноз встановлено на підставі загальноклінічних даних та результатів морфологічного, цитохімічного, імунологічного досліджень пухлинних клітин згідно з класифікацією ВООЗ (2001). У 101 хворого діагностовано хронічний лімфоцитарний лейкоз (ХЛЛ)/лімфому з малих лімфоцитів, пухлинні лімфоїдні клітини характеризувались як HLA-DR+CD5+ CD19+CD20+CD23+IgMlowCD22low, у 25 хворих – лімфоплазмоцитарну лімфому з імунофенотипом субстратних клітин - HLA-DR+CD19+CD20+CD22+CD5-CD38+CD10-CD23-, у 13 – лімфому маргінальної зони, що мали імунофенотип лімфоїдниї пухлинних клітин - HLA-DR+CD19+CD20+CD22+CD79a+CD43-CD11+/-CD5-CD10-CD23-), у 10 – дифузну В-крупноклітинну лімфому, субстратні клітини мали фенотип  CD19+CD20+CD22+ CD10-CD21-HLA-DR+/-CD23+/-CD38-/+), у 7 – лімфому з клітин мантії з імунофенотипом пухлинних клітин -  CD19+CD20+CD79а+CD22+CD5+CD10-CD23-CD43+IgМ+IgD+.- та у 2 хворих – фолікулярну лімфому, лімфоїдні пухлинні клітини визначені, як HLA-DR+CD19+CD20+CD22+CD10+.-CD11а+CD5-CD23variable.


Програма досліджень була схвалена комісією з біоетики НМАПО імені П.Л. Шупика МОЗ України, всіх хворих було повідомлено про дослідження і вони дали згоду на їх проведення.


Згідно з REAL класифікацією (1994), до групи низького ступеня злоякісності (НСЗ) ввійшов 141 (89,24%) хворий,  високого ступеня злоякісності (ВСЗ) — 17 (10,76%).  Проводили клінічне обстеження хворих (загальний стан за шкалою ECOG-ВООЗ, розміри лімфатичних вузлів, печінки та селезінки), УЗД органів черевної порожнини, рентгенографію легень, комп’ютерну томографію органів грудної, черевної порожнини та заочеревинного простору, загальний аналіз крові з підрахунком лейкоцитарної формули, біохімічні дослідження сироватки крові, пункцію кісткового мозку з кількісною та якісною оцінкою мієлограми. Стадію захворювання визначали за критеріями Ann Arbor (1974). Лікування хворих проводили за стандартними схемами терапії (COP, CHOP, BACOP), результати оцінювали згідно з рекомендаціями ВООЗ (2001). Порівняння загальної виживаності у групах проводили з використанням log-rank тесту (N. Mantel, 1968).


Гістологічне дослідження видалених під час ексцизійної біопсії лімфатичних вузлів та трепанобіоптатів кісткового мозку проводили на кафедрі патологічної анатомії НМАПО імені  П.Л. Шупика (зав. – доктор мед. наук, проф. В.П. Сільченко) та в патогістологічній лабораторії Київського обласного онкологічного диспансеру (зав. -  М.В. Марченко). 


Імунофенотипування пухлинних клітин проводили за допомогою імунофлуоресцентного тесту з використанням моноклональних антитіл (Becton Dickinson, США) до антигенів різних кластерів диференціації (CD) методом прямої і непрямої імунофлуоресценції за методикою О.М. Лєжньової та ABC-AP-методом. Дослідження проводили у відділі імуноцитохімії та онкогематології Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України (доктор мед. наук Л.М. Скляренко, канд. біол. наук В.О. Надгорна).


Вивчали рівень спонтанного та індукованого дексаметазоном апоптозу лімфоїдних пухлинних клітин  периферичної крові з визначенням апоптотичного індексу. Дослідження проводили в Центральній науково-дослідній лабораторії НМАПО імені П.Л. Шупика (зав.  – доктор мед. наук К.М. Ігрунова).


Визначали кількість циркулюючого ІФН-α у сироватці крові (сироватковий ІФН) та здатність лейкоцитів крові продукувати ІФН-α іn vіtro у відповідь на індукцію вірусом хвороби Н’юкастла птахів штам Канзас з інфекційною активністю в робочій дозі 10 – 100 ТЦД50/0,1 мл та здатність лімфоцитів крові продукувати ІФН-γ у відповідь на індукцію фітогемаглютиніном (ФГА) ("Sigma", США) у дозі 20 мкг/мл, а також вміст фактора некрозу пухлин (ФНП) в плазмі крові та здатність клітин крові до відповіді на індукцію ФНП ліпополісахаридом у дозі 4 мкг/мл мікрометодом в пробах периферичної крові. Дослідження проводили на кафедрі вірусології НМАПО імені П.Л. Шупика (зав. – доктор мед. наук, проф. І.В. Дзюблик).


ДНК вірусу Епштейна - Барр досліджували методом полімеразної ланцюгової реакції з використанням стандартних наборів реагентів „Амплісенс”  (Росія) на кафедрі цитогенетики НМАПО імені П.Л. Шупика (зав. – доктор мед. наук, проф., чл.-кор. АМН України Н.Г. Горовенко).


Результати лікування хворих оцінювали згідно з рекомендаціями ВООЗ (1999): повна ремісія (ПР), часткова ремісія (ЧР), стабілізація захворювання (СЗ), прогре­сування захворювання (ПЗ). ПР – повне зникнення всіх клінічних і лабораторних проявів пухлинного захворювання в термін не менше 4-х тижнів. У пацієнтів із залиш­ковими рентгенологічними змінами в середостінні повна ремісія вважається в тому разі, якщо регресія первинної пухлини становить понад 75%. В разі залучення до пухлинного процесу кісткового мозку необхідна повна нормалізація мієлограми і гемограми. ЧР – зменшення всіх вимірюваних пухлин не менше, ніж на 50% від первинного розміру. СЗ – зменшення пухлинних вогнищ менше, ніж на 50% за відсутності нових уражень або збільшення не більше, ніж на 25%. ПЗ - збільшення розмірів пухлини на 25% та більше і/або поява нових вогнищ ураження.


Розрахунки виживаності хворих проведені за методом Каплана-Майєра (В.В. Двойрин, 1982) з використанням log-rank тесту (Mantel, 1968). 


Статистичну обробку результатів дослідження проводили з використанням методів дискриптивної статистики, порівняння за критерієм Стьюдента, кореляційного, регресійного, дискримінантного, кластерного аналізу за пакетом прикладних програм Statistica 6,0 Statsoft та SPSS 17,0.


 


 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины