НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЗМІЦНЕННЯ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ У СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ



title:
НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЗМІЦНЕННЯ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ У СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
Альтернативное Название: НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ профилактических мероприятий сохранению и укреплению здоровья ДЕТЕЙ В СОВРЕМЕННОЙ СИСТЕМЕ ДОШКОЛЬНОГО ОБРАЗОВАНИЯ
Тип: synopsis
summary:

Матеріали та методи дослідження. Формування матеріалу досліджень проведено за шістьма блоками:


1. Установлення закономірностей формування здоров’я сучасного покоління дітей дошкільного віку (1986-2008 рр.) шляхом аналізу захворюваності 3435596 дітей у віці до шести років; комплексної оцінки стану здоров’я 403926 дітей віком три-шість років у 13 областях України (Вінницька, Житомирська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області, АР Крим) та 196516 дітей м. Києва, оцінки фізичного розвитку дітей (м. Київ) за морфофункціональними показниками, фізичною підготовленістю, нервово-психічним розвитком, клінічними даними (обстеженнями охоплено 5167 дітей).


2. Визначення морфофункціональних особливостей реакції організму дітей на вплив хімічних забруднень атмосферного повітря – однієї з основних умов життєдіяльності дітей, за аналізом даних ф. 18 (за 1985-2008 рр.), оцінки якості повітря в основних приміщеннях (ігрові, спальні) дошкільних навчальних закладів – 831 досліджень.


3. Обґрунтування необхідності подальшого розвитку та удосконалення системи дошкільної освіти в сучасних умовах: аналіз мережі дошкільних навчальних закладів (ДНЗ) в Україні за 1985 – 2008 рр.; гігієнічна оцінка умов функціонування дошкільних навчальних закладів (у 13 регіонах України, м. Києві – 7648 ДНЗ): оцінка освітленості, мікроклімату, шуму, режиму дня, харчування, організації навчального процесу (за працездатністю дітей) – проведено та  проаналізовано більше 30000 результатів досліджень; визначення ефективності оздоровлення 10000 дітей в умовах ДНЗ, оздоровчих закладів та сім’ї.


4. Розробка комплексу оздоровчих заходів в умовах дошкільного навчального закладу (організація прогулянок за авторською програмою – 1184 досліджень у 15 дитячих дошкільних закладах м. Києва); гігієнічна оцінка інноваційної навчальної програми “Крок за кроком”; використання дієтичного харчування для дітей з хронічною патологією та загартування дітей до холодового фактору – 434 дитини протягом трьох років спостережень.


5. Оцінка ефективності оздоровчої програми (2170 досліджень) та впровадження її у практику (на прикладі дошкільних навчальних закладів м. Києва).


6. Розробка гігієнічних вимог до умов перебування дітей у дошкільних навчальних закладах загального типу (додатково проаналізовано 98 діючих нормативно-директивних документів з охорони здоров’я дитячого населення в Україні).


Одержані дані оброблені за пакетом SPSS Version 10, адаптованим в Україні д.мед.н., професором Ю.В. Вороненко.


 


Результати досліджень та їх обговорення


Установлення закономірностей формування здоров’я сучасного покоління дітей дошкільного віку. Аналіз даних статистичної звітності про стан здоров’я дітей України у віці до шести років (3435396 дітей) свідчить про високу поширеність захворювань серед дітей дошкільного віку, особливо в регіонах з несприятливою екологічною ситуацією: Черкаська, Чернігівська, Київська, Дніпропетровська, Донецька, Вінницька, Запорізька області і м. Севастополь, де даний показник у 1,1 - 1,5 рази перевищує середній по Україні. Найвищий рівень поширеності захворювань виявлений серед дітей м. Києва, що, з нашої точки зору, пов’язано, насамперед, з кращою діагностикою хвороб у мешканців столиці.


У структурі захворюваності дошкільників переважають шість класів хвороб. На перші місця вийшли, окрім захворювань органів дихання, хвороби нервової системи, шкіри та підшкірної клітковини, деякі інфекційні та паразитарні хвороби, крові й кровотворних органів та окремі порушення із залученням імунного механізму і органів травлення.


Проаналізувавши динаміку поширеності хронічних захворювань за даними поглиблених медичних оглядів, проведених у 1986-2008 рр. серед дітей дошкільного віку м. Києва, установлено, що в обстежених дітей, починаючи з 1995 року, хвороби ока та його придаткового апарату зустрічаються в 2,34 рази частіше, ніж у 1986 році, системи кровообігу, відповідно, 2,96, органів дихання – 2,0, органів травлення – 10,1, ендокринної системи – 6,0 разів.


У дошкільників реєструються хронічні хвороби, які не були притаманні раніше даній віковій групі дітей: цукровий діабет, катаракта, виразкова хвороба шлунку і 12-ти палої кишки, жовчнокам’яна хвороба та хвороби підшлункової залози. У 23,8 дітей з 1000 діагностуються уроджені вади розвитку, а 5,2 з 1000 дошкільників мають новоутворення. Хвороби крові складають 77,4 випадки на 1000 дітей, в основному, за рахунок анемії.


У подальших дослідженнях увагу було акцентовано на групі дошкільнят віком три-шість років, які виховуються за змішаною системою: сім’я – ДНЗ і проживають на територіях України з безпечними рівнями шкідливих речовин (не перевищують ГДК) в атмосферному повітрі.


 


Проаналізувавши вихідний стан здоров’я дітей, з яким вони поступають в ДНЗ, встановлено, що 22,7±0,08% дошкільників уже мають ті чи інші відхилення у здоров’ї на момент вступу до закладу. Так, у трирічних дітей даний показник складав 22,2±0,11%, чотирирічних – 22,41±0,44%, п’ятирічних – 23,9%. Але, якщо у дітей трьох-чотирьох років виявлена патологія характеризується переважно порушеннями опорно-рухового апарату і ока (міопія), у меншому ступені хронічним бронхітом чи пієлонефритом, то у п’ятирічних дітей до них додаються ще й хронічний тонзиліт, хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту (панкреатит, дуоденіт тощо). Тобто, умови виховання дитини тільки в сім’ї не запобігають можливості виникнення різних хронічних захворювань. Необхідно відмітити, що дівчатка на період вступу до ДНЗ мають дещо вищу питому вагу хвороб органів травлення – 27,91±3,74%, проти 20,37±3,66% у хлопчиків (Р>0,05), серед останніх вірогідно більше дітей з хронічними хворобами органів дихання – 55,56±1,66%, проти 48,84±2,38% у дівчаток (Р<0,05).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины