Диагностика и комплексная коррекция синдрома острого повреждения легких при закрытых травмах грудной клетки : ДІАГНОСТИКА Й КОМПЛЕКСНА КОРЕКЦІЯ СИНДРОМУ ГОСТРОГО ПОШКОДЖЕННЯ ЛЕГЕНЬ ПРИ ЗАКРИТИХ ТРАВМАХ ГРУДНОЇ КЛІТКИ



title:
Диагностика и комплексная коррекция синдрома острого повреждения легких при закрытых травмах грудной клетки
Альтернативное Название: ДІАГНОСТИКА Й КОМПЛЕКСНА КОРЕКЦІЯ СИНДРОМУ ГОСТРОГО ПОШКОДЖЕННЯ ЛЕГЕНЬ ПРИ ЗАКРИТИХ ТРАВМАХ ГРУДНОЇ КЛІТКИ
Тип: synopsis
summary:

Матеріали і методи дослідження. Проведено ретроспективний аналіз лікування 794 хворих із закритою травмою грудної клітки (ЗТГК), що лікувалися в торакальному відділенні клініки хірургії ВНМУ ім. М.І. Пирогова на базі ОКБ ім. М.І. Пирогова за період з 2000 по 2007 р., і проспективний аналіз лікування 103 хворих із ЗТГК, у яких вивчені метаболічні і газообмінні показники в ранній період травматичної хвороби і ефективність запропонованої комплексної терапії. Визначені статеві, вікові критерії, особливості механізму травм, вид і характер травм, виділені і проаналізовані групи за часом госпіталізації, виниклим раннім ускладненням.


Для діагностики патології, визначення тактики лікування та його ефективності використовувались загальноклінічні, рентгенологічні, біохімічні, бактеріологічні інструментальні, морфологічні методи.


Клінічне обстеження пацієнтів виконували із застосуванням загально-прийнятих методів: опитування, огляду, пальпації, перкусії, аускультації. Клінічні дослідження доповнювалися загальноприйнятими лабораторними аналізами крові, сечі, біохімічними дослідженнями.


Параклінічне дослідження полягало у визначенні рівня гемоглобіну периферійної крові, кількості формених елементів (еритроцитів, лейкоцитів, показників лейкограми), ряду біохімічних констант, що відображають функціонування внутрішніх органів (вміст загального білка крові та його фракцій, сечовини, креатиніну,  електролітів). Вміст білка в крові визначався рефрактометричним методом у всіх хворих за стандартними методиками.


Для вивчення СГПЛ у хворих із ЗТГК були досліджені рівні й динаміка зміни маркерів і медіаторів ССЗВ: метаболітів оксиду азоту, продуктів окси-дативного стресу, прозапальних інтерлейкінів IL-1в, IL-6, TNF-б і протиза-пального - IL-10 методом твердофазного імуноферментного аналізу в сироватці крові за допомогою наборів реагентів ТОВ «Укрмедсервіс» (м. Донецьк).


Синдром ендогенної інтоксикації організму на клітинному рівні визначали: ЛІЇ за модифікованою формулою В.В.Кальф-Каліфа (Кузин М.И. і соавт.,1990), гематологічний показник інтоксикації (ГПІ).


Рентгенологічне дослідження здійснювали з використанням рентгено-графії, а також, за показами, ряду спеціальних методик: томографії, плевро-графії, латерографії на апараті CHIRODUR-125B. Рентгенографія і рентгеноскопія грудної клітки проводилася на апараті РУМ-20, РУМ-30 всім хворим із ЗТГК на етапі прийому в стаціонар, а також у динаміці. У післяопераційному періоді, при покращенні загального стану постраждалих, проводили рентгенографію на апараті ЕDR 750. У хворих у вкрай важкому стані використовували пересувний рентгенівський апарат «Арман».


Насичення артеріальної крові киснем контролювали в динаміці неінвазивним, контактним і безпечним методом з використанням апарату Пульсоксиметр, виробництва фірми «ЮТАС».


Ендоскопічне обстеження включало виконання бронхоскопії та торакоскопії фібробронхоскопом BF-4 фірми “Olimpus” під місцевою анестезією шляхом зрошування слизових 2% розчином лідокаїну. Торакоскопія проводилася традиційним способом (Гетьман В.Г., 1998) з використанням ригідного торакоскопа виробництва Берлінської фабрики медичної апаратури.


Для дослідження структурних порушень тканини легенів і бронхів були використані методи патоморфологічного дослідження трупного матеріалу загиблих із ЗТГК  в ранньому посттравматичному періоді (термін смерті від 12 год. до 6 діб, в середньому - 5 діб. 18 год.) в патологоанатомічної лабораторії БСМЕ Він. обл. (36 спостережень). Препарати вивчалися за допомогою світлооптичного мікроскопу й електронної мікроскопії залежно від завдань дослідження. Матеріал проглядали і фотографували на електронному мікроскопі ПЕМ-100 (Україна).


Лікування хворих передбачало проведення комплексу заходів, спрямо-ваних на усунення чи послаблення основних механізмів виникнення патології, а також - корекцію наявних відхилень у функціонуванні органів та систем.


Оцінка ефективності застосованих методів лікування проводилася на основі динамічних змін параметрів клініко-лабораторного, рентгенологічного й інструментального методів дослідження, які включали визначення показників гемограми, маркерів оксидативного стресу, рівня сатурації артеріальної крові на початку лікування та кожних 7-8 діб протягом раннього періоду стаціонарного лікування.


Комітетом з біоетики ВНМУ ім. М.І. Пирогова встановлено, що дане наукове дослідження не суперечить основним біотичним нормам (протокол №9 від 07.05.08).


Отримані кількісні дані статистично оброблені на ІВМ РС з використанням додатку Microsoft Office Excel 2003 на базі операційної системі Windows XP Professional. У процесі статистичної обробки результатів дослідження використовувались непараметричні критерії статистичного аналізу. Для оцінки структурних критеріїв використовували методи варіаційної статистики із визначенням t-критерію Ст’юдента.


Результати досліджень. Структурний аналіз наслідків лікування ретроспективної та проспективної груп дослідження визначив, що вони репрезентативні за характером патології й ускладненнями. Найбільша кількість ранніх посттравматичних ускладнень у ретроспективній групі виникло при двобічних поширених враженнях (89,9%).


 


В основній проспективній групі (103 хворих з двобічним враженням ЗТГК) визначені гендерні, вікові критерії, особливості механізму травм, вид і характер травм, виділені й проаналізівані групи за терміном госпіталізації, виникненням ранніх ускладнень. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины