ПРЕДИКТОРИ РОЗВИТКУ ЧАСТИХ РЕЦИДИВІВ ФІБРИЛЯЦІЇ ПЕРДСЕРДЬ ПРИ ІХС ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ РІЗНИХ МЕТОДІВ ПРОФІЛАКТИЧНОГО ЛІКУВАННЯ



title:
ПРЕДИКТОРИ РОЗВИТКУ ЧАСТИХ РЕЦИДИВІВ ФІБРИЛЯЦІЇ ПЕРДСЕРДЬ ПРИ ІХС ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ РІЗНИХ МЕТОДІВ ПРОФІЛАКТИЧНОГО ЛІКУВАННЯ
Альтернативное Название: ПРЕДИКТОРЫ РАЗВИТИЯ частыми рецидивами ФИБРИЛЛЯЦИИ ПЕРДСЕРДЬ ПРИ ИБС И ЭФФЕКТИВНОСТЬ РАЗЛИЧНЫХ МЕТОДОВ Профилактическое лечение
Тип: synopsis
summary:

Матеріали та методи дослідження. Робота ґрунтується на результатах комплексного обстеження 114 хворих на ІХС (включали хворих на стабільну стенокардію напруги І-ІІІ ФК) у поєднанні з ГХ ІІ ст., ускладнену частими нападами ФП, віком від 40 до 78 років (середній вік 57,4±0,8) років. Групу порівняння склали 32 хворих на ІХС (стабільна стенокардія напруги І-ІІІ ФК) і рідкими нападами ФП, віком від 44 до 70 років (в середньому 55,2±1,4).


Згідно дизайну запланованого дослідження усім хворим (n=114) після відміни попереднього лікування було призначено базовий анти аритмічний препарат аміодарон (600 мг/добу протягом 10-12 днів – період насичення з наступним переходом на підтримуючу дозу 1000-1400 мг/на тиждень). За різними варіантами терапії були виділені три групи лікування: І – група (n=40) отримувала інгібітор АПФ лізиноприл (10-20 мг\добу), ІІ – група (n=36) отримувала блокатор рецепторів до ангіотензину ІІ лосартан (25-100 мг/добу), пацієнти ІІІ – групи отримували комбінацію лізиноприлу (5-10 мг/добу) та лосартану (25-50 мг/добу).


У випадку неможливості медикаментозного усунення нападу аритмії на протязі доби, з другої доби додатково призначався клексан 0,4 Од/добу. Хворим, які поступали у стаціонар з тривалістю нападу аритмії більше 2х діб призначалась планова антикоагулянтна підготовка на 3 тижні, з послідуючою плановою кардіоверсією.


Критеріями включення хворих у дослідження були: веріфікована стенокардія напруги І-ІІІ ФК, персистуюча форма ФП, згода хворого. Критерії виключення: перенесені гострі форми ІХС на протязі 1-го року до початку спостереження, ГХ ІІІ ст., дисфункція міокарда зі зниженою ФВ ≤ 40%, постійна форма ФП, синдром слабкості синусового вузла, цукровий діабет, важкі та клінічно значимі захворювання дихальної системи, шлунково-кишкового тракту, захворювання щитоподібної залози, злоякісні новоутворення, зловживання алкоголем та психічні розлади.


Обстеження включало: 1) клінічне обстеження хворого; 2) добове моні торування ЕКГ за допомогою програмно-апаратного комплексу “DiaCard” («Сольвейг», Україна) з аналізом структури добової ЧСС, характеру та циркадності аритмій і стану реполяризації шлуночків; 3) ЕхоКГ – дослідження в М-, В- і Д- режимах на апараті “Logic 700” із визначенням стану внутрішньо серцевої гемодинаміки, оцінки типу структурно-геометричного ре моделювання лівого шлуночка, визначенням варіанту діастолічного наповнення лівого шлуночка та оцінка характеру трансмітральної регургітації; 4) оцінка судинорухливої функції плечової артерії методом дуплексного ультразвукового сканування з використанням датчика 7,5 МГц на апараті “Logic 700” (США), з проведенням компресійної та нітрогліцеринової проб; 5) оцінка ліпід транспортної функції крові.


Статистичну обробку результатів дослідження проводили за допомогою методів варіаційної статистики з використанням програм MicroSoft Exel 2003 i StatSoft “Statistica” v. 6.0, ліцензійний № SN AXXR 910A4605FA. Нормальність розпреділення показників визначали за допомогою критеріїв Лілієфорса і Шапіто-Уілка. Використовувались методи непараметричної статистики. Результати представлені у вигляді медіани і межі інтерпроцентильного інтервалу з вказівкою 25 і 75 процентилей та у вигляді відсотків (%). Порівняння відносних величин (%) проводили за допомогою критерію χ2. Порівняння кількісних величин незалежних виборок проводили за медіанним критерієм. При порівнянні середніх величин зв’язаних виборок (виборки до і після лікування) використовували критерій Вілкоксона. Для визначення зв’язку між окремими параметрами був використаний непараметричний кореляційний аналіз – рангова кореляція Спірмена і Кендалла. Для виявлення незалежних предикторів застосовували багатофакторний аналіз із використанням множинної регресії (модуль “Multiple Regression” пакета StatSoft “Statistica”
v. 6.0). У якості незалежних предикторів розглядали клініко-інструментальні параметри, які виявили високо значимий (р
<0,001) зв'язок із вихідним параметром аналізу. Інформативність аналізу оцінювалась за допомогою розрахунку коефіцієнту множинної регресії, адекватність – за допомогою аналізу залишків із розрахунком фактичного та критичного (df) значення критерію Фішера (F-критерію) і рівня значущості (р).


Результати дослідження та їх обговорення. У обстежених хворих на ІХС у поєднанні з ГХ, ускладнену частими нападами ФП, у порівнянні з хворими із рідкими нападами за даними холтерівського моніторування ЕКГ до лікування виявлено, що розвиток частих рецидивів ФП  асоціюється з порушеннями структури добової ЧСС - зростання нічної (р=0,002) і зменшення циркадного індексу (р<0,0001), високою аритмогенною активністю міокарду передсердь - збільшення добової кількості НШЕ (р<0,0001), сумарної тривалості епізодів НШТ (р=0,01) і ФП – (р=0,002) протягом доби, збільшення кількості реєстрації випадків ББІМ – (р=0,03) та їх сумарної тривалості протягом доби – (р=0,02) та епізодами альтернації зубця Т - зростання кількості реєстрації епізодів (р=0,04) та сумарної тривалості протягом доби (р=0,046), відносною гіперсимпатикотонією (переважно денний профіль НШЕ (р=0,03), зменшення випадків реєстрації СРРШ (р=0,049) та частоти цих порушень в нічний час (р=0,01), сумарної тривалості цих порушень протягом доби (р=0,02).Таким чином, отримані дані  переконують в певній асоціації гіперсимпатикотонії з частими нападами ФП у пацієнтів на ІХС (табл. 1).


 


Проведений аналіз продемонстрував більш виразну ектопічну активність міокарда передсердь та шлуночків у хворих на ІХС з високим ФК стенокардії. Крім того, високий ФК стенокардії та більш тривалий ішемічний анамнез у хворих на ІХС і частими рецидивами ФП асоціюється з інструментальними ознаками більш тяжкого порушення коронарного кровообігу та ураженням міокарда (збільшення частоти реєстрації епізодів БІМ (р<0,05) та епізодів ББІМ (р<0,05), епізодів альтернації зубця T (р<0,05) та його сумарної тривалості (р<0,05); збільшення максимальної глибини депресії сегменту ST (p<0,05) та зменшення порогової ЧСС ішемії, як під час епізодів БІМ, так і епізодів ББІМ (p<0,05). Останнє підтверджувало думку більшості дослідників, які в якості провідної причини розвитку різних аритмій розглядають атеросклероз коронарних артерій.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины