ДИФЕРЕНЦІЙОВАНІ МЕТОДИ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ХРЕБЕТНО-СПИННОМОЗКОВОЇ ТРАВМИ ТОРАКОЛЮМБАЛЬНОГО ВІДДІЛУ : Дифференцированные методы хирургического лечения позвоночно-спинномозговой травмой ТОРАКОЛЮМБАЛЬНОГО ОТДЕЛА



title:
ДИФЕРЕНЦІЙОВАНІ МЕТОДИ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ХРЕБЕТНО-СПИННОМОЗКОВОЇ ТРАВМИ ТОРАКОЛЮМБАЛЬНОГО ВІДДІЛУ
Альтернативное Название: Дифференцированные методы хирургического лечения позвоночно-спинномозговой травмой ТОРАКОЛЮМБАЛЬНОГО ОТДЕЛА
Тип: synopsis
summary:

Матеріали і методи дослідження. В основу дисертаційної роботи покладено дані клініко-інструментального дослідження, протоколи операцій та результати лікування 121 хворого з хребетно-спинномозковою травмою тораколюмбального відділу, які в період з 2000 по 2007 рр. перебували на лікуванні та були оперовані у клініці патології хребта та спинного мозку ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова АМН України» — 28 (23%) пацієнтів; у нейрохірургічному відділенні Херсонської обласної клінічної лікарні — 53 (44%) хворих і у відділенні політравми Київської міської клінічної лікарні №17 — 40 (33%) хворих. У всіх пацієнтів виявлено компресію нервових структур та виконано оперативне втручання протягом перших 30 діб після травми. Вік хворих — від 16 до 67 років, в середньому 33,9 року. Чоловіків було 88 (73%). Поєднану травму діагностовано у 62 (51%) пацієнтів, комбіновану — у 3 (2%).


Неврологічний статус оцінювали за класифікаціями ASIA та Frankel. Для класифікації ушкоджень хребта використовували AO/ASIF, а також, частково ретроспективно, — TLICS. З додаткових методів дослідження застосовували: спондилометричні методики — у 115 хворих, комп’ютерну (КТ) — у 48 і магніторезонансну томографію (МРТ) — у 50 пацієнтів, ультразвукове дослідження — y 38, мієлографію — y 3 потерпілих.


Якість життя пацієнтів вивчали за допомогою розсилки листів з опитувальником RAND-36.


Діагностика ушкоджень грудного та поперекового відділів хребта. Ускладнене ушкодження хребта діагностовано у 80 (66%) пацієнтів, серед них у 40% виявлене повне порушення провідності спинного мозку. Визначені такі клінічні синдроми: повне порушення провідності спинного мозку — у 26% спостережень, часткове — у 40%, спінальний шок — у 22%.


Нами було виявлено ушкодження 155 хребцево-рухових сегментів. Множинні переломи мали місце у 31% випадків. При зростанні тяжкості механічного ушкодження за класифікацією AO/ASIF прямо пропорційно зростала і тяжкість неврологічних розладів (Р<0,05).


Ушкодження класу А за класифікацією AO/ASIF виявлені у 62% потерпілих; найчастіше зустрічалися вибухові переломи, які у 65,9% пацієнтів супроводжувалися неврологічним дефіцитом, у 50% були наявні ознаки повного порушення провідності спинного мозку.


Ушкодження класу В діагностовані у 19% пацієнтів; у 90% випадків спостерігалися неврологічні розлади, у 50% — у вигляді повного порушення провідності спинного мозку.


Ушкодження класу С мали місце у 19% пацієнтів, у 70% спостережень вони супроводжувався неврологічним дефіцитом, у 50% — були наявні ознаки повного порушення провідності спинного мозку.


КТ найбільш інформативна у діагностиці ушкоджень кісткових елементів хребта. Для оцінки стану м’яких тканин (спинний мозок, нервові корінці, зв’язки, міжхребцеві диски, епідуральний та субдуральний простори, паравертебральні тканини, судини) більш інформативною є МРТ.


Вентральна компресія нервових структур виявлена у 72% спостережень, у 26% випадках вона була комбінованою.


Хірургічне лікування ушкоджень грудного та поперекового відділів хребта. Під час дослідження використовувалися передньобокові, бокові, задньобокові та задні доступи.


Втручання на верхньогрудному (ТITIV) відділі хребта виконані у 8 потерпілих, передньобоковий паратрахеальний доступ використаний у 2 пацієнтів, задній — у 4, задньобоковий — у 2. Для стабілізації застосовували міжтілові кейджі та шурупно-гачкові конструкції. Розроблено метод екстрапедикулярного проведення шурупів.


При втручаннях на грудному (ТIV–ТXII) відділі хребта використовували бокові трансторакальний — у 6 хворих, комбінований — у 2, задньобоковий — у 6 і задній — у 30 доступи. Трансторакальний доступ виконували через задньобокову справа (у 12 пацієнтів) або зліва (у 5) торакотомію. Бокові доступи на рівні ТIVTX виконувати через праву плевральну порожнину, ТX–ТXII через ліву.


На рівні тораколюмбального переходу торакофренотомію було здійснено у 7 хворих, також використовували задньобокові та задні доступи.


 


При операціях на поперековому відділі хребта застосовували боковий ретроперитонеальний (у 4 потерпілих), трансперитонеальний (у 1), задньобоковий (у 15) і задній (у 33) доступи.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины