АНТИГІПОКСИЧНІ, АНТИОКСИДАНТНІ ТА АНТИЕКСУДАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СПІРОЦИКЛІЧНИХ ОКСОІНДОЛЬНИХ ПОХІДНИХ 2-АМІНО-4Н-ПІРАНУ – СТРУКТУРНИХ АНАЛОГІВ МЕЛАТОНІНУ : Антигипоксические, АНТИОКСИДАНТНЫЕ и антиэкссудативные свойства СПИРОЦИКЛИЧЕСКИХ ОКСОИНДОЛЬНЫХ производных 2-амино-4Н-пираньи - структурный аналог мелатонина



title:
АНТИГІПОКСИЧНІ, АНТИОКСИДАНТНІ ТА АНТИЕКСУДАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СПІРОЦИКЛІЧНИХ ОКСОІНДОЛЬНИХ ПОХІДНИХ 2-АМІНО-4Н-ПІРАНУ – СТРУКТУРНИХ АНАЛОГІВ МЕЛАТОНІНУ
Альтернативное Название: Антигипоксические, АНТИОКСИДАНТНЫЕ и антиэкссудативные свойства СПИРОЦИКЛИЧЕСКИХ ОКСОИНДОЛЬНЫХ производных 2-амино-4Н-пираньи - структурный аналог мелатонина
Тип: synopsis
summary:

Матеріали та методи досліджень. Експерименти виконано на 462 білих нелінійних статевозрілих мишах масою 18-20 г, 182 білих нелінійних статевозрілих щурах масою 180-220 г. Тварини вирощені у розпліднику віварію ЦНДЛ НФаУ (зав. лабораторією – д.фарм.н., професор Л.В. Яковлева). Робота з тваринами проводилась згідно з Міжнародними вимогами про гуманне ставлення до тварин та з дотриманням вимог Директиви 86/609/ЕЕС з питань захисту тварин, а також відповідно до “Методических рекомендаций по выведению лабораторных животных из эксперимента” (Київ, 1986). Усі маніпуляції, які можуть завдати болю, проведені під етамінал-натрієвим наркозом (метод. реком. за ред. акад. О. В. Стефанова, 2001). Комітетом з біоетики НФаУ (протокол № 12/1 від 10.12.2008 р.) встановлено, що проведені дослідження не суперечать загальноприйнятим біоетичним нормам з дотримання відповідних міжнародних положень стосовно проведення експериментальних досліджень. Дослідження проводили в Центральній науково-дослідній лабораторії НФаУ, яка сертифікована ДФЦ МОЗ України (посвідчення № 34 від 29.12.2005 р.). Матеріал дослідження – новий ряд – структурні аналоги мелатоніну, синтезовані на кафедрі органічної хімії Національного фармацевтичного університету аспірантом Р.Г. Редькіним під керівництвом професора Л.А. Шемчука.


Вивчення гострої токсичності (LD50) нових сполук проводили на мишах при внутрішньоочеревинному введенні в об’ємі 1 мл одноразово за методом Cr. Karber (Л.Н. Сернов, В.В. Гацура, 2000). Ступінь токсичності визначали за загально- прийнятими таблицями (К.К. Сидоров, 1973), ефективну дозу (ED50) розраховували за методом Cr. Karber. Можливу загальнотоксичну дію на органи і системи вивчали згідно з Методичними рекомендаціями ДФЦ МОЗ України (2001).


Загальнотоксичну дію спіразидолу на органи і системи організму досліджували протягом 3-х місяців у дозах ЕД50 (18,6 мг/кг), 5ЕД50 (93 мг/кг), 10 ЕД50 (186 мг/кг).


Середньосмертельну і середньоефективну дози спіразидолу визначали на двох видах лабораторних тварин – нелінійних білих мишах і білих щурах за умов внутрішньоочеревинного та внутрішньошлункового введення за методом Cr. Karber. Оцінку токсичності визначали за загальноприйнятими таблицями (К. К. Сидоров, 1973).


Первинну оцінку антигіпоксичної активності спіроциклічних оксоіндольних похідних 2-аміно-4Н-пірану – структурних аналогів мелатоніну – проводили на моделі гострої гемічної гіпоксії у мишей (Т. А. Воронина, Р. У. Островская, 2000).


Первинну оцінку антиоксидантної дії спіроциклічних оксоіндольних похідних 2-аміно-4Н-пірану – структурних аналогів мелатоніну – досліджували на моделі гострого тетрахлорметанового гепатиту (С.В. Місюрьова, І.А. Зупанець, В.М. Ковальов та ін., 1999; Л.Н Сернов, В.В. Гацура, 2000), а первинну антиексудативну дію вивчали на моделі карагенінового набряку лапки в мишей (І.А. Зупанець і співавт., 2001; С.М. Дроговоз і співавт., 2001).


Антигіпоксичну активність спіразидолу оцінювали на 4-х видах гіпоксій (гостра гемічна гіпоксія, яку викликали «підніманням» тварин на висоту 11000 м зі швидкістю 50 м/с в апараті Комовського; гостра нормобарична гіпоксія – поміщення тварин у гермокамеру об’ємом 200 мл; гостра гемічна гіпоксія – підшкірне введення  нітриту натрію в дозі 225 мг/кг; гістотоксична гіпоксія – внутрішньоочеревинне введення натрію нітропрусиду в дозі 25 мг/кг) (Л.Н. Сернов, В.В. Гацура, 2000; Л.Д. Лук’янова, 2002).


          Для оцінки антирадикальної та антиокисної дії спіразидолу in vitro використовували класичні методи спектрофотометрії та біохемілюмінесценції (А.В. Арутюнян и соавт., 2000; Ю.І. Губський та співавт., 2002).


          Антигіпоксичну і антиоксидантну активності спіразидолу в дослідах in vivo вивчали за умов тетрахлорметанового гепатиту (І.А. Зупанець та ін., 2001; Л.Н. Сернов, В.В. Гацура, 2000) та ізадринового міокардиту (Л.Н. Сернов, В.В. Гацура, 2000).


Для оцінки процесів перекисного окиснення ліпідів і активності ферментів антиоксидантного захисту використовували методи спектрофотометрії на двопроменевому спектрофотометрі “Specord UV VIS” (Analytik Jena, Німеччина) і біохемілюмінесценції на біохемілюмінометрі медичному БХЛ-06 (НПО “Биофармавтоматика”, Росія).


Для оцінки участі спіразидолу у вуглеводному обміні досліджували активність гліколізу, який лімітує ферменти пентозофосфатного шляху – глюкозо-6-фосфат-дегідрогеназу, фосфорилазу, вміст пірувату та лактату (М.І. Прохорова, 1982;  М.Н. Кондрашова, 1991).


Для оцінки участі спіразидолу в енергетичному обміні досліджували вміст у міокарді макроергічних фосфатів – АТФ, АДФ, АМФ (мкмоль/г сухої ваги серця) – у щурів при гострому ізадриновому міокардиті (М.І. Прохорова, 1982) за допомогою наборів реактивів фірми “Мангайм” (Німеччина).


Отримані результати експериментів піддавали обробці методами параметричної статистики з використанням критерію Стьюдента (Л.Н. Сернов, В.В. Гацура, 2000), зміни вважали статистично вірогідними при р ≤ 0,05.


          Результати дослідження та їх обговорення. Першим етапом роботи було визначення гострої токсичності та антигіпоксичної, антиоксидантної і антиексудативної активності 15-ти нових сполук – спіроциклічних оксоіндольних похідних 2-аміно-4Н-пірану – структурних аналогів мелатоніну. Нами встановлено, що значення LD50 досліджених сполук при внутрішньоочеревинному введенні білим мишам коливалися в межах від 650 до 3750 мг/кг, що дозволяє віднести їх до практично нетоксичних і відносно нешкідливих речовин, тобто до V та VI класу токсичності за загальноприйнятими таблицями К.К. Сидорова (1973).


          У серії скринінгових досліджень виявлено, що весь вивчаємий нами ряд спіроциклічних оксоіндольних похідних 2-аміно-4Н-пірану – структурних аналогів мелатоніну – при первинній оцінці фармакологічної активності показав виражену антигіпоксичну і антиоксидантну дію та був перспективним для подальшого дослідження. При первинній оцінці антиексудативної активності було доведено, що тільки 2 сполуки  (шифри  R-10 та R-11) виявили антиексудативну активність у межах від 14,61% до 52,66%. Найбільша флоголітична активність виявлена в субстанції під шифром R-10, активність якої аналогічна вольтарену.


 


          При аналізі “структура – активність” встановлено, що уведення об’ємного N-бензильного замісника негативно позначається на виявленні антигіпоксичної активності, а наявність ціаногрупи (нітрильної) у молекулі оксоциклогексадієну, навпаки, приводить до підвищення антигіпоксичної дії. Певної залежності антиоксидантної активності від природи радикала нами не встановлено. Зміна структури шляхом уведення метильного радикала при атомі азоту оксоіндолінового циклу, а також поява об’ємного N-бензильного замісника інгібує протизапальну активність. Уведення 5-метильної групи, зміна  нітрильної групи на карбетоксигрупу підвищує антиексудативну дію.  

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины