ПРОФИЛАКТИКА И КОРРЕКЦИЯ РОГОВИЧНОГО АСТИГМАТИЗМА ПРИ ФАКОТРАБЕКУЛОТОМИИ



title:
ПРОФИЛАКТИКА И КОРРЕКЦИЯ РОГОВИЧНОГО АСТИГМАТИЗМА ПРИ ФАКОТРАБЕКУЛОТОМИИ
Альтернативное Название: ПРОФИЛАКТИКА И КОРРЕКЦИЯ роговичный астигматизм ПРИ ФАКОТРАБЕКУЛОТОМИИ
Тип: synopsis
summary:

Матеріали та методи дослідження. Основою роботи послужили матеріали комплексного клінічного обстеження та оперативного лікування 311 хворих відкритокутовою глаукомою та катарактою (312 очей). Було виділено чотири групи з формуванням у кожній з них двох підгруп (А та В).


У групі І (66 очей) на очах з рогівковим астигматизмом прямого типу проводили комбіноване втручання з виконанням антиглаукомної операції та ФЕК у вертикальному меридіані. І групу було розділено на дві підгрупи в залежності від типу антиглаукомної операції: синусотрабекулектомія з ФЕК (ІА) та глибока неперфоруюча склеректомія з ФЕК (ФТТ) (ІВ).


У групу ІІ (65 очей) було віднесено очі з вихідним рогівковим астигматизмом зворотнього типу, яким виконувалась ГНСЕ у вертикальному меридіані, а ФЕК - через боковий рогівковий тунельний розтин у горизонтальному меридіані. В залежності від локалізації рогівкового тунелю групу розділили на дві підгрупи: з темпоральним (ІІА) та з назальним (ІІВ) рогівковим розтином.


У групі ІІІ (65 очей) очі з вихідним рогівковим астигматизмом зворотнього типу було розділено в залежності від способу хірургічного лікування: порівнювалась післяопераційна рефракція рогівки при рогівкових тунельних протирозтинах у горизонтальному меридіані в ході факоемульсифікації (ІІІА) та факотрабекулотомії (ІІІВ).


У групі IV (33 ока) з метою корекції вихідного астигматизму застосовувалась імплантація торічних ІОЛ. Було сформовано дві підгрупи: факоемульсифікація (IVА) та факотрабекулотомія (IVВ).


Додатково проведено перевірку ефективності розробленого способу профілактики та корекції астигматизму в ході ФТТ у загальній виборці з 83 очей (основна група - 37 пацієнтів, 37 очей, контрольна група - 46 пацієнтів, 46 очей).


 


Результати власних досліджень. З метою визначення частоти вихідного рогівкового астигматизму було проведено дослідження стану рефракції рогівки серед пацієнтів бази даних комп'ютерної програми «OPHTHALMUS», що йдуть на хірургію катаракти або комбіноване оперативне лікування катаракти та глаукоми (15117 очей).


Відзначено, що рогівковий астигматизм 1,0дптр та більше спостерігається у 32% випадків у пацієнтів з катарактою та в 19,7% - у пацієнтів з поєднаною патологією глаукоми та катаракти. За типом вихідного рогівкового астигматизму виявлено наступний розподіл: астигматизм прямого типу - 51,5%, астигматизм зворотного типу - 39,5%, астигматизм з косими осями – 9%.


При дослідженні кераторефракційних показників у І, ІІ та ІІІ групах отримано результати динаміки рефракції рогівки у головних меридіанах, хірургічно індукованого рогівкового астигматизму та сумарного рефракційного ефекту, які наведено у таблицях.


У І групі встановлено, що ФЕК в поєднанні з антиглаукомною операцією у вертикальному меридіані викликають послаблення заломлюючої сили рогівки у вертикальному меридіані та підсилення рефракції рогівки у горизонтальному меридіані. Це призводить до формування хірургічно індукованого рогівкового астигматизму зворотнього типу. При цьому величина хірургічно індукованого рогівкового астигматизму є більш значною при поєднанні ФЕК з синусотрабекулектомією (1,73±0,40дптр), ніж при поєднанні ФЕК з глибокою неперфоруючою склеректомією (1,13±0,22дптр) (Р<0,05). (Таблиця 1).


У ІІ групі при факотрабекулотомії із застосуванням бокового рогівкового тунельного розтину для ФЭК відзначається послаблення рефракції рогівки у горизонтальному меридіані та підсилення рефракції рогівки у протилежному – вертикальному меридіані. Встановлено, що сумарний рефракційний ефект достовірно більш значний при факотрабекулотомії з назальним рогівковим тунелем (0,92±0,07дптр) (Р<0,05), ніж при факотрабекулотомії з темпоральним рогівковим тунелем (0,44±0,05 дптр) (Р>0,05). (Таблиця 2).


 


У ІІІ групі встановлено, що застосування рогівкових тунельних протирозтинів призводить до послаблення рефракції рогівки у горизонтальному меридіані (меридіані виконання ФЕК) та підсилення її рефракції у вертикальному меридіані. Сумарний рефракційний ефект операції є більш вираженим при факотрабекулотомії з додатковим назальним рогівковим протирозтином (1,91±0,17дптр), ніж при факоемульсифікації (1,72±0,10дптр) (Р<0,05). (Таблиця 3).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины