ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ РАЦІОНАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ЯТРОГЕННИМИ УШКОДЖЕННЯМИ СЕЧОВОДУ ПІСЛЯ ГІНЕКОЛОГІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ПРИНЦИПІВ ЇХ ПРОФІЛАКТИКИ




  • скачать файл:
title:
ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ РАЦІОНАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ЯТРОГЕННИМИ УШКОДЖЕННЯМИ СЕЧОВОДУ ПІСЛЯ ГІНЕКОЛОГІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ПРИНЦИПІВ ЇХ ПРОФІЛАКТИКИ
Альтернативное Название: ОБОСНОВАНИЕ ВЫБОРА РАЦИОНАЛЬНОГО ЛЕЧЕНИЯ БОЛЬНЫХ С ятрогенная повреждения мочеточника после гинекологических операций и принципы их ПРОФИЛАКТИКИ
Тип: synopsis
summary:

          Матеріали та методи дослідження. Реалізація мети дослідження обумовила необхідність інтеграціі клінічних та морфологічних даних, що  визначило два відповідних напрямки роботи: клінічної та експериментальної; вони логічно та органічно доповнюють одна одну. Кожний з них виконувався при дотриманні існуючих вимог біоетики та загальних етичних принципів експериментів на тваринах.


          Базами, де проводились клінічні дослідження були Донецьке обласне клінічне-територіально медичне об’єднання (ДОКТМО) (відділення: урологічне, ендоурологічне та літотрипсії) та Університетська клініка Донецького національного медичного університету ім. М. Горького.


          Вивчено та проаналізовано результати діагностики та лікування 65 хворих з ятрогенними ушкодженнями сечоводів під час різних акушерсько-гінекологічних операцій (за період з 1998 по 2006 рр.). Первинними документами були історії хвороб хворих, які перебували у вказаних відділеннях, а також виписки, протоколи операцій, анестезіологічні картки із акушерсько-гінекологічних відділень.


          Для збору та обробки інформації була розроблена спеціальна реєстраційна картка, в яку вносились необхідні дані на кожного хворого. Вона складалася із 25 пунктів і включала в себе: паспортні відомості хворої; дату та вид гінекологічної операції, в результаті якої відбувалася травма сечоводу; об’єм крововтрати при її проведенні; на яку добу після операції відмічена клініка травми сечової системи; перелік заходів проведеного консервативного лікування; період від травми до госпіталізації в урологічне відділення; діагноз при направленні до нього, клінічний та остаточний, що включав ускладнення та супутню патологію; дані клініко-лабораторних та інструментальних методів обстеження; вид реконструктивної операції та строки її  виконання; наслідки захворювання.


          Експериментальна частина роботи виконана на базі центральної науково-дослідної лабораторії Донецького національного медичного університету. Об’єктом дослідження були 40 нелінійних білих статевозрілих щурів самок вагою 200-250 гр. З них 35- накладені периуретеральні лігатури, здійснено розсікання та з’єднання тканини сечоводу. Решті – 5 тваринам виконана резекція сечоводу без накладання периуретеральної лігатури. Морфологічні і морфо метричні зміни оцінювались на 1,2,3,4,5,7 та 14 добу після операції.


          Крім того, морфологічному дослідження було піддано 19 шматочків тканини резеційованого під час урологічних операцій сечоводу, що виконувались у різні строки від моменту його травми, а також 36 шматочків навколосечостатевої клітковини. При цьому використовувались класичні загальновідомі методи, а за основу морфометричного вивчення прийнято метод полів Глагольва.


  Всі хворі, що перебували у  стаціонарі, пройшли комплексне клініко-лабороторне обстеження, яке відповідало існуючим стандартам.


  Загальноклінічні методи обстеження включали збір анамнезу, скарги хворого, результати фізікального дослідження; лабораторні: загальний аналіз крові і сечі, біохімічні показники крові та бактеріологічний склад сечі. Клінічні дослідження здійснювались у відповідності до загальних вимог.


  Оцінку одержаних лабораторних досліджень проводили за Міжнародною системою одиниць.


  При оцінці результатів відновлювального лікування травми сечоводу враховувались не тільки строки після неї, але й ступінь пошкодження. При цьому, не залежно від обсягу оперативної допомоги, до головних критеріїв його ефективності відносили найскорійше відновлення функції нирок, а також ступінь активності запального  процесу.


  Наявність активності пієлонефриту виявлялась за даними аналізу осаду сечі в разових порціях, а також за методом Нечипоренка; рівень бактеріурії – шляхом засіву сечі на живильне середовище з визначенням ступеню їх патогенності і чутливості до антибактеріальних препаратів.


  Всім хворим виконувалась  екскреторна урографія, а за необхідністю - ретроградна пієлографія. Крім того, за показаннями здійснювалась цистоскопія та огляд піхви. З метою одержання інформації про анатомо-топографічний стан нирок, сечоводів, сечового міхура використовувалось ультразвукове дослідження, а також радіоізотопна ренографія, сцинтіграфія нирок, КТ, МРТ.


          Ультразвукове дослідження проводилось на ультразвуковій діагностичній системі  Sonoline SI-450” (Simens, Німеччина) та апаратіAloka SSD-630” (Японія). При цьому застосували зовнішній секторальний або конвекційний мультичастотний датчик з частотою 3,5 – 5 МГц.


Функціональний стан нирок оцінювали за допомогою радіоізотопної ренографії (2-х канальна радіографічна установка NK-350А) і екскреторної урографії.


Рентгенологічне дослідження здійснювали за допомогою апарату «Compact Diagnost -56 CD 1» (Німеччина). Спочатку виконувалась оглядова рентгенографія нирок і сечових шляхів. Оцінювалась чіткість контурів поперекових м’язів, вираженість нефрограми.


  В основу морфометрічного дослідження покладено метод полів Глагольва. За допомогою окулярної сітки на препаратах, пофарбованих гематоксіліном і еозином, визначали загальний питомий обєм клітин запальних інфільтратів; на препаратах, пофарбованих за відповідною методикою, подібним чином визначали питомі обєми поліморфно-ядерних лейкоцитів (ПМЯЛ), макрофагів, лімфоцитів, тканинних базофілів (лаброцитів). При виконанні морфометрічних досліджень враховувались основні принципи, які подані в посібнику Г.Г. Автандилова (2004).


  Аналіз зображення здійснювався на універсальному мікроскопі Hund H 500 з телевізійною системою, зєднанною з персональним комп’ютером ОЕМ IBM PC/АT Pentium. Морфометрічне вивчення здійснено за допомогою комп’ютерної програми «Cruiz», розробленої в Донецькому інституті штучного інтелекту.


 


  Статистична обробка одержаних  даних проводилася за допомогою програми Excel на комп’ютері ОЕМ IBM PC/АT Pentium. Обчислені значення середнього арифметичного (М), середнього квадратичного відхилення (σ),

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)