НЕЙРОКОГНИТИВНЫЕ РАССТРОЙСТВА ПРИ ШИЗОФРЕНИИ: ПАТОГЕНЕЗ, КЛИНИКА, ДИАГНОСТИКА, ТЕРАПИЯ



title:
НЕЙРОКОГНИТИВНЫЕ РАССТРОЙСТВА ПРИ ШИЗОФРЕНИИ: ПАТОГЕНЕЗ, КЛИНИКА, ДИАГНОСТИКА, ТЕРАПИЯ
Альтернативное Название: Нейрокогнітівні РОЗЛАДИ ПРИ ШИЗОФРЕНІЇ: ПАТОГЕНЕЗ, КЛІНІКА, ДІАГНОСТИКА, ТЕРАПІЯ
Тип: synopsis
summary:

Когнітивні порушення займають значне місце в структурі клінічних проявів, тому все більше визнання у клініцистів отримує точка зору, згідно якій когнітивний дефіцит може розглядатися як самостійна патологія поруч з позитивними, негативними та іншими розладами. В теперішній час у клінічній практиці при опису психічної патології все частіше використовується термін «нейрокогнітивні розлади».


В роботі використовується наступне визначення нейрокогнітивних розладів – це локальні і/або дифузні порушення в пізнавальній (когнітивній) сфері, які зумовлені органічними змінами у функціонуванні мозку та його окремих структур. Специфікою нейрокогнітивних розладів при шизофренії є їхній множинний характер, який зумовлений системними патологічними процесами в роботі мозку (Т.Е. Goldberg, 1995; M.F. Green, 1996; C.A.Tamminga, 1997;
М.В. Магометова, 2000; И.Я. Гурович, 2001; О.С. Кабанов, 2003; M.M. Kurtz, 2005; R.C. Roberts, 2005). У першому розділі представлено огляд літератури, присвячений дослідженням морфологічних, нейроанатомічних, функціональних, нейрохімічних порушень головного мозку при шизофренії на сучасному етапі.


Другий розділ роботи присвячений обговоренню дослідницької гіпотези даного дисертаційного дослідження, на базі якої були сформульовані основні положення запропонованого інтегративного підходу до діагностики нейрокогнітивних розладів.


Вибір досліджуваних груп, методів дослідження та організація його процедури викладені в підрозділі, присвяченому опису матеріалів і методів дослідження. У відповідності з поставленими метою і завданнями дослідження проводилось на клінічних базах кафедри психіатрії, психотерапії, наркології з курсом загальної і медичної психології КДМУ – Кримській республіканській клінічній психіатричній лікарні № 1 і Кримській республіканській психіатричній лікарні № 5 протягом 2001 – 2007 рр.


В дослідження були включені 367 хворих на шизофренію, в тому числі
256 хворих з параноїдною формою, 71 хворий з простою формою і 40 хворих
з кататонічною формою шизофренії у віці від 18 до 45 років. Контрольну
групу склали 50 здорових добровольців, які були зіставлені за віком і соціодемографічними характеристиками.


 


Усі хворі проходили обстеження і лікування у відділеннях Кримської республіканської клінічної психіатричної лікарні № 1 і Кримської Республіканської психіатричної лікарні № 5, Кримського республіканского психоневрологічного диспансеру: в умовах стаціонару отримували лікування
129 (35%) хворих, інші 238 (65%) лікувались амбулаторно.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины