Отримання і опрацювання візуальної інформації з об’єктів судово-медичної експертизи на базі цифрових технологій : Получение и обработки визуальной информации с объектов судебно-медицинской экспертизы на базе цифровых технологий



title:
Отримання і опрацювання візуальної інформації з об’єктів судово-медичної експертизи на базі цифрових технологій
Альтернативное Название: Получение и обработки визуальной информации с объектов судебно-медицинской экспертизы на базе цифровых технологий
Тип: synopsis
summary:

У першому розділі дисертації викладено огляд вітчизняної та зарубіжної літератури щодо впровадження у судову медицину та криміналістику технологій відображення візуальної інформації. Зазначено, що на певному етапі розвитку цифрових технологій з’явилась можливість  їх використання у судово-медичній експертизі. Проаналізовано результати наукових досліджень у цьому напрямку. Визначено теоретичні та прикладні аспекти наукової проблеми, яка підлягає розв’язанню.


Другий розділ містить характеристику загальної методики і основних методів досліджень. Для виконання поставленої в роботі мети і намічених завдань використано експериментальні способи дослідження і, як їх підтвердження, спостереження з поточної практики відділень судово-медичної криміналістики Головного, Київського і Харківського обласних бюро судово-медичної експертизи, виконаних в 1997-2006 роках.


Всі види отримання, обробки і використання візуальної інформації в судовій медицині розподілено на три групи: загальні види, які не потребують використання спеціальних способів підготовки об’єктів чи спеціальних приладів, побудовані на загальноприйнятих правилах виконання таких робіт, однак, мають деяку специфіку, зумовлену судово-медичною спрямованістю завдання; спеціальні види фото- теле- відеотехнологій є дослідницьким процесом, що потребує використання спеціальних прийомів чи спеціального обладнання і відповідної підготовки дослідника; прикладні види цифрових технологій –  незвичні для інших видів наукових досліджень, обумовлені специфічними завданнями судової медицини, мають свої правила і алгоритми виконання.


У відповідності до викладеного, матеріал роботи розділено за видами та кількістю виконаних експериментів і практичних експертиз (досліджень), на 3 групи і 9 підгруп, що представлено в таблиці 1.


Для презентації деяких можливостей фотографічних методів дослідження використано архівний матеріал відділення судово-медичної криміналістики Головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ України. Було вивчено 752 архівних "Висновків експерта" ("Актів судово-медичного дослідження").


 


Загальні види зйомки. Репродукційна зйомка методом сканування зображень.  В цю підгрупу ввійшло 75 експериментальних досліджень і 13 практичних експертиз, виконаних з метою апробації сучасних способів репродукції зображень пласких об’єктів і визначення можливостей методу планшетного сканування для отримання первинних візуальних зображень об’ємних предметів. Використовували планшетні сканери Hewlett Packard Scan Jet 5p, який має фізичну роздільну здатність 300 точок на дюйм, глибину кольору - 24 біт, та Epson Perfection 1260 Photo (фізична роздільна здатність 1200 точок на дюйм, глибина кольору 48 біт). Пласкими (площинними) об’єктами були в основному зажиттєві фотопортрети осіб, яких потрібно було ідентифікувати при наданні на експертизу черепа. Тобто, одержання копій фотопортретів було першим етапом у методиці ком­п’ютерної суперпроекції черепа і зажиттєвого фотознімку. Ставилось завдання - отримати копію, яка в подальшому в процесі ототожнення повинна відповідати необхідним якісним умовам методу комп’ютерної суперпроекції зображень черепа і портрету, для забезпечення бездоганної розмітки контурів обличчя і основних константних точок (надперенісся, кути очей, носова, вушні, підборідочна, кути рота). Сканування проводили, дотримуючись типових інструкцій до сканерів, що надаються виробником.
 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины