ІНВЕСТИЦІЙНІ ДОГОВОРИ В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ЗМІСТ, ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ




  • скачать файл:
title:
ІНВЕСТИЦІЙНІ ДОГОВОРИ В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ЗМІСТ, ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ефективність соціально-економічного розвитку України, формування ринкових відносин значною мірою обумовлені належним інвестиційним кліматом, станом та перспективами правового регулювання суспільних відносин у сфері інвестиційної діяльності. Як свідчить світовий та вітчизняний досвід створення інвестиційного ринку, структурна переорієнтація економіки, науково-технічний прогрес неможливі без залучення національних та іноземних інвестицій, які є важливим елементом подальшого розвитку  зовнішньоекономічних зв’язків та одним із показників ступеню інтеграції країни у світове господарство.

Поряд з існуючою законодавчою базою стосовно інвестиційної діяльності, яка складається зі спеціальних нормативно-правових актів та актів загального характеру, регулювання конкретних правовідносин у даній сфері здійснюється на основі різноманітних договорів, що за своєю сутністю об’єднані в категорію інвестиційних договорів. Їх питома вага і значення як ефективного засобу правового регулювання на практиці в сучасних умовах суттєво зростають, що обумовлює необхідність вивчення і вдосконалення механізму реалізації цього засобу.

При цьому у законодавстві України щодо інвестиційної діяльності відсутні правові норми, що регулюють форму інвестиційного договору, відсутнє і саме поняття інвестиційного договору, не визначені його ознаки та види. У даному випадку діє загальний принцип цивільного законодавства, передбачений ЦК України про свободу договору, зокрема, щодо можливості сторін укласти договір, який не встановлено актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства, врегулювати у договорі, що передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами, відступити від положень, які визначені в актах цивільного законодавства, і самостійно врегулювати свої відносини (ст.6 ЦК України).

Між тим, світовий досвід економічного розвитку демонструє тісний зв'язок між розвитком інвестиційного ринку та збалансованістю, гармонічністю законодавчої бази по забезпеченню інвестиційної діяльності. В першу чергу це стосується правового забезпечення усього інвестиційного процесу, договірного аспекту такого законодавства, спрямованого на захист прав та інтересів інвестора, створення сприятливих умов господарської діяльності як для національних, так і для іноземних інвесторів, детальна регламентація договірних форм здійснення інвестицій.

Натомість саме договірні відносини в сфері інвестиційної діяльності є недостатньо опрацьованими в українському законодавстві. В цьому аспекті дослідження проблем законодавства, пов'язаних із застосуванням інвестиційних договорів свідчить про існування численних проблем законодавства в цій сфері та існуванням прогалин у регулюванні інвестиційної практики, наукова розробка яких є необхідною для створення комплексної системи законодавчих актів щодо регулювання інвестиційної діяльності.

Аналіз законодавства в цій сфері, розкриття на його основі юридичної та економічної суті інвестиційних договорів, розробка пропозицій щодо їх систематизації та удосконалення конструкції таких договорів є найважливішим елементом створення в країні сприятливого інвестиційного клімату, що в свою чергу дасть поштовх до розвитку всієї економіки та буде мати суттєвий соціально-економічний ефект. Саме це є свідченням актуальності та соціальної значущості вибраної теми.

Теоретичною основою для проведення наукового дослідження стали розробки таких науковців, як М.М.Богуславський, М.І.Брагинський, Ж.Ведель, О.М.Вінник, Г.В.Виноградова, О.В.Дзера, О.Р.Кібенко, Л.Кокаєва, В.М.Коссак, Н.С.Кузнєцова, В.В.Луць, В.К.Мамутов, Б.В.Муравьов, В.П.Нагребельний, А.В.Омельченко, В.Опришко, Є.Павлодський, О.О.Пересада, В.Ю.Полатай, Ю.В.Романець, О.С.Семерак, О.Е.Сімсон, В.А.Січевлюк, В.Стойка, О.М.Чабан, О.О.Чувпила, П.Шумський, І.Є.Якубівський та багатьох інших.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою частиною науково-дослідної програми “Удосконалення цивільно-правового регулювання суспільних відносин в світлі нової Конституції України”, яка розробляється кафедрою цивільного права та процесу Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)