СОСТОЯНИЕ АПОПТОЗА ПРИ ВИЧ/СПИДе У ДЕТЕЙ



title:
СОСТОЯНИЕ АПОПТОЗА ПРИ ВИЧ/СПИДе У ДЕТЕЙ
Альтернативное Название: СТАН АПОПТОЗУ ПРИ ВІЛ/СНІДі У ДІТЕЙ
Тип: synopsis
summary:

Матеріали і методи дослідження. Нами було обстежено 87 ВІЛ - позитивних  дітей, у віці від 1 року до 13 років, із них дівчаток – 46 (52,8%), хлопчиків – 41 (47,2%). В контрольну групу увійшли 42 умовно-здоровi дитини віком від 1 до 14 років, якi мешкають в м. Сімферополі, із них дівчаток – 18 (42,9%), хлопчиків – 24 (57,1%).


Згідно Міжнароднiй класифікації ВООЗ (2005) ВІЛ-позитивні діти за  клінічними стадіями захворювання були розподілені наступним чином: у 15,0% ВІЛ - інфікованих дітей була I клінічна стадія, у 28,7% пацієнтів – II, у 36,8% –   III  і у 19,5% –  IV стадія.


Залежно від вираженості ступеня імуносупресії встановлено, що у 5 (5,8%) ВІЛ -інфікованих дітей імуносупресія була відсутня, у 19 (21,8%) був легкий ступінь імуносупресії, у 30 (34,5%) –   помірний  та у 33 (37,9%) –  важкий ступінь імуносупресії. Критерієм імуносупресії ВІЛ -інфекції у дітей стала абсолютна та відносна кількість СD4+ лімфоцитів (Класифікація  імуносупресії у ВІЛ -інфікованих дітей, молодших 13 років ВООЗ, 2005). Діагноз ВІЛ-інфекції у всіх дітей був підтверджений виявленням в сироватці крові специфічних антитіл методами ІФА, імунного блотингу, а також методом ПЛР.


Пiд час обстеження діти знаходились на диспансерному спостереженні в СНІД-центрах м.Сімферополя і м. Севастополя, а також проходили обстеження та лікування в діагностичному відділенні  Кримського республіканського закладу «Дитяча інфекційна клінічна лікарня». У всіх дітей, що спостерігались, передача ВІЛ-інфекції відбувалась тільки вертикальним шляхом. При цьому аналіз чинників, якi вплинули на вертикальну трансмісію ВІЛ від матері дитині, виявив, що у переважної більшості пацієнтів була відсутня хіміопрофілактика (89,9%), а у вагітних часто зустрічались запальні захворювання статевих органів (36,7%), спостерігалися ускладнений перебіг вагітності (64,6%), фізіологічні пологи (91,1%)   і вигодовування грудю (26,6%).


Враховуючи те, що епідемія ВІЛ /СНІДу в Україні триває вже майже 10 років, обстежені діти були розподілені на 2 групи. Діти, інфіковані в перші 5 років епідемії, були у віці від 5 до 13 років; діти, які інфікувались за період останніх 5 роківвіком від 1 року до 5 років.


Із 45 ВІЛ-інфікованих дітей молодшої вікової групи більшість дітей (77,7%) мешкала в родинах. При цьому 62,2% дітей виховувались батьками, а 15,5% дітей знаходились на вихованні опікунів, це було пов’язано зі смертю батьків. У дитячих будинках і притулках виховувались 22,2% ВІЛ -позитивних дітей молодшого віку. У старшій віковій групі в родинах мешкало 66,6% дітей, а 33,4% дітей, якi увійшли до групи обстеження, знаходились на піклуванні держави. При цьому число дітей, що виховувались опікунами, зросло до 45,2% порівняно з молодшою віковою групою і  тільки 21,4% дітей виховувались батьками.


Отже, порівняльний епідеміологічний аналіз дітей із різних груп відображає загальнопопуляційну тенденцію в Україні до змін соціального статусу ВІЛ - інфікованих дітей.


Дослідження клітинного імунітету включало визначення субпопуляцій лімфоцитів (CD4+, CD8+, CD22+, CD16+, CD56+, CD95+).  Для виявлення CD-маркерів використовувався метод непрямої реакції імунофлюоресценціїІФ) з набором моноклональних антитіл «Статус» (виробникТОВ «Сорбент» м. Подiльськ, Московська обл.). Для визначення вмісту білка p53 і антитіл до Anexin V  Ig M  і IgG використовували метод твердофазного імуноферментного аналізу (ІФА) на тест-системах «Diaclone» (Франція) і Orgentec (Німеччина). 


Одержані в процесі дослідження клінічні і лабораторні показники були оброблені методом математичної статистики за допомогою комп¢ютерного  пакету обробки даних Statistica v 6. для роботи в системi Windows (Statsoft, USA). Визначали також основні статистичні характеристики: середнє арифметичне (M), помилку середнього арифметичного (m) і стандартне відхилення (d). Для оцінки взаємозв’язків показників, що вивчались проводили кореляційний аналіз з обчисленням парних коефіцієнтів кореляції (r) Спірмена (Гальтман В.Я., 1999).


Результати досліджень та їх обговорення. Результати дослідження  показників клітинної ланки імунітету у 67 ВІЛ-інфікованих дітей з різними ступенями імуносупресії виявили як схожі тенденції, так і суттєві відімінності в зміні субпопуляційного складу лімфоцитів (табл.1).


Загальним для всіх обстежених ВІЛ-позитивних дітей було зниження показників CD4+ лімфоцитів відносно норми з максимальною регресією при тяжкому ступені імуносупресії.


 


При дослідженні показників Т-супресорів (CD8+) також відмічалось достовірне зниження  вмісту клітин, але не таке виражене, як у популяції Т-хелперів.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины