ОПТИМІЗАЦІЯ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ З УРАХУВАННЯМ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ТОЛЕРАНТНОСТІ ДО ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ : ОПТИМИЗАЦИЯ ФИЗИЧЕСКОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ БОЛЬНЫХ ИБС с учетом индивидуальных толерантности к физической нагрузке



title:
ОПТИМІЗАЦІЯ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ З УРАХУВАННЯМ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ТОЛЕРАНТНОСТІ ДО ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ
Альтернативное Название: ОПТИМИЗАЦИЯ ФИЗИЧЕСКОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ БОЛЬНЫХ ИБС с учетом индивидуальных толерантности к физической нагрузке
Тип: synopsis
summary:

Матеріали і методи дослідження. Для реалізації поставленої мети за допомогою інструментальних та біохімічних методів дослідження обстежено 65 чоловіків хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС), стабільну стенокардію напруги, І-ІІ функціональний клас (ФК), які знаходились на амбулаторному лікуванні. Середній вік хворих становив 44,6±1,39 роки (від 32 до 50 років). Контрольну групу склали 30 добровільних чоловіків віком від 36 до 50 років, складаючи у середньому 43,0±2,54 роки.


Діагноз встановлювали на основі даних ретельно зібраного анамнезу, клініки, ЕКГ і лабораторного обстеження в динаміці, відповідно до загальноприйнятих критеріїв Європейського товариства кардіологів (2007). Серед етіологічних чинників, що впливали на прогресування захворювання, враховували обтяжену спадковість, артеріальну гіпертензію, паління, гіперхолестеринемію, гіпертригліцеридемію, а також клінічні прояви перебігу захворювання та ЕКГ. Всім обстеженим було проведено комплексне клініко-лабораторне та інструментальне обстеження.


Серед обстежених пацієнтів поділ хворих на групи проводили залежно від вибраної реабілітаційної програми. Всі хворі приймали малат цитруліну в дозі 2,0 г 3 рази на добу впродовж 2 тижнів. І групу склали 20 осіб віком від 35 до 50 років (у середньому - 46,5±1,5 роки), які приймали тільки малат цитруліну в дозі 2,0 г 3 рази на добу. У ІІ групу ввійшли 20 чоловіків віком від 32 до 50 років (у середньому - 42,8±3,4 роки), яким додатково проводився стандартний комплекс лікувальної гімнастики. ІІІ групу склали 25 осіб віком від 33 до 50 років (у середньому - 44,6±2,2 роки), які на фоні прийому малату цитруліну займались велоергометричними тренуваннями за розробленою методикою (патент № 18353).


Клінічне обстеження хворих включало набір даних для експрес-оцінки за методикою Г.Л. Апанасенка, масу тіла, зріст,  життєву ємність легень (ЖЄЛ), динамометрію, вихідні показники числа серцевих скорочень           (ЧСС вих.) та систолічного артеріального тиску (АТс), також проводили пробу з мінімальним фізичним навантаженням у 20 присідань за 30 сек та вимірювали час відновлення (у секундах) ЧСС до вихідних показників. Вираховувались наступні індекси: маса/зріст² (кг/м²), ЖЄЛ/маса (мл/кг), (ДМ/маса)×100 (%), подвійний добуток (ПД) (%). Кожен показник та індекс оцінювали у балах, сумарна кількість яких складала загальну оцінку рівня фізичного стану здоров′я за розробленими градуювальними шкалами.


Діагностичний комплексний метод дослідження функціонального стану міокарда базувався на використанні стрес-тесту (велоергометрія) з оцінкою динаміки змін ступеня оксигенації гемоглобіну артеріальної крові (SрО2) протягом навантаження з попереднім детальним вивченням перебігу захворювання, аналізом анамнестичних даних, динаміки ЕКГ, рівнів біохімічних маркерів до - та на висоті фізичного навантаження.


Визначення біохімічних показників проводили за методиками, які запропоновані в стандартних наборах: для загального холестерину, сечовини та активності ЛДГ у сироватці – виробництва ТОВ НВП “Філісіт-Діагностика”, м. Дніпропетровськ, Україна (достовірність результатів контролювалася за контрольними сироватками “Ліонорм”, Чехія або “Біокон С”, Росія); для КК та КК-МВ – виробництва PLIVA-Lachema a.s., Чехія; для лактату – виробництва ООО “Олвекс Диагностикум”, м. Санкт-Петербург, Росія. Визначення β-ліпопротеїдів проводили за методом Бурштейна-Самай, а креатину та креатиніну в одній пробі сироватки крові проводили за методом М.Д. Лемперта (1968 р) в модифікації проф. І.Ф. Мещишена (Буковинський державний медичний університет, 2007 р). Інтенсивність окиснювальної модифікації білків у сироватці крові визначали за методом О.Ю. Дубініної в модифікації проф. І.Ф. Мещишена (Буковинський державний медичний університет, 1999 р).


Математична обробка отриманих даних проводилася з використанням варіаційного статистичного аналізу. Перед перевіркою статистичних гiпотез відповідно “ДОСТ 11.006-74” проведено аналіз нормальності розподiлу величин у рандомізованих вибірках шляхом визначення коефіцієнтiв асиметрії та ексцесу за допомогою критерiїв Уїлкі-Хана-Шапіро (або Шапіто-Уїлки) та Ліллiефорса за алгоритмами, що реалiзовані в програмах Microsoft ExcelXP, Statistica 6,0 (StatSoft, США).


Для значної частини виборок за р<0,05 встановлена відмінність розподілу величин від нормального, що характерне для результатів біомедичних досліджень, тому t-критерій Стьюдента застосовували лише в разі нормального розподілу за рівності генеральних дисперсій порівнювальних вибірок, яку перевіряли за допомогою F-критерію Фішера. Достовірність змін варіацій у динаміці лікування в разі нормального розподілу у вибірках визначали за парним критерієм Стьюдента. Для даних, що відповідали нормальному розподілу, визначали середню арифметичну вибірки (М) та стандартну похибку (m). Результати вважали достовірними в тому випадку, коли коефіцієнт достовірності дорівнював 0,05 або був меншим. Для виявлення зв’язків між різними явищами в межах дослідження було проведено лінійний кореляційно-регресійний аналіз.


Результати дослідження та їх обговорення.  У всіх хворих при обстеженні методом експрес-оцінки за Г.Л. Апанасенком виявлено збільшення показників маси тіла (р<0,001), вихідного рівня систолічного артеріального тиску (АТс) (р<0,001) і ЧСС (р<0,001), подвійного добутку (р<0,001), ІМТ (р<0,01) та подовження часу відновлення після 20 присідань за 30 сек (р<0,001). Зменшення встановлено за показниками динамометрії (р<0,001), індексів ЖЄЛ/маса (р<0,05), динамометрія/маса (р<0,001), що знайшло вірогідне відображення у зниженні бальної оцінки рівня соматичного здоров′я. Подібні зміни можуть сприяти прогресуванню маніфестації захворювання, ендогенних факторів ризику та збільшувати ризик виникнення гострих коронарних ускладнень. Виявлення такої тенденції дає можливість визначити окремі ланки прогресування захворювання на ранніх етапах, прогнозувати його перебіг та внести відповідні корективи до лікувальної програми

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины