Герпесвірусний пустульозний вульвовагініт корів і телиць на молочно-товарних фермах півдня України : Герпесвирусный пустулезный вульвовагинит коров и телок на молочно-товарных фермах юга Украины



title:
Герпесвірусний пустульозний вульвовагініт корів і телиць на молочно-товарних фермах півдня України
Альтернативное Название: Герпесвирусный пустулезный вульвовагинит коров и телок на молочно-товарных фермах юга Украины
Тип: synopsis
summary:

Дослідження за темою дисертаційної роботи виконувалися протягом 1991-2001 рр. на кафедрі епізоотології та паразитології Одеського державного аграрного університету, в господарствах Одеської, Миколаївської і Херсонської областей. Матеріалом досліджень були 296 проб крові та 97 проб патологічного матеріалу від корів і телиць парувального віку червоної степової породи з порушеннями репродуктивної функції.


         Аналіз показників відтворення стада і порушень репродуктивної функції у корів і телиць проведено на 2444 тис. корів за статистичними даними Управлінь ветеринарної медицини Одеської, Миколаївської  і Херсонської  обласних державний адміністрацій за 1993-1995 р.р.


         За період виконання дисертаційної роботи проведено клінічне дослідження 2824 корів і телиць на молочно-товарних фермах семи господарств півдня України, з них залучено до експериментальних досліджень 410 голів.


         Клінічні дослідження тварин всіх вікових груп виконували з метою виявлення характерних ознак герпесвірусної патології статевих органів, для чого проводили ретельний клінічний огляд хворих, звертали особливу увагу на наявність характерних змін в статевих органах неплідних тварин.


         Для з’ясування ролі інфекційних агентів в патології репродуктивних органів у корів і телиць проводили бактеріологічні, вірусологічні і серологічні дослідження хворих корів і телиць з характерними клінічними ознаками патології репродуктивних органів. Від хворих тварин відібрано 275 проб сироватки крові, 61 проба ексудату зі статевих органів; 36 зскрібків зі слизових оболонок, 13 абортованих плодів, 21 проба крові від тварин, які абортували. Бактеріологічні, вірусологічні і серологічні дослідження проводили на кафедрі епізоотології та паразитології Одеського державного аграрного університету, а також в обласних державних лабораторіях ветеринарної медицини Одеської, Миколаївської і Херсонської областей, за методичним керівництвом ІЕКВМ (м. Харків).


         Видову належність ізольованих мікроорганізмів визначали за Bergey (1984).


         Вірусологічні дослідження на інфекційний ринотрахеїт, парагрип-3 і вірусну діарею  проводили за методикою, викладеною в “Методических указаниях по лабораторной диагностике вирусных респираторно-кишечных инфекций крупного рогатого скота” (Москва, 1978).


Парні проби сироватки крові з метою виявлення антитіл до вірусу інфекційного ринотрахеїту-пустульозного вульвовагініту (ІРТ-ПВВ) досліджували в кількісній реакції аглютинації (КРА) і в реакції непрямої гемаглютинації (РНГА) (ТУ-46.15.229-97). Наявність антитіл до збудника вірусної діареї (ВД)  досліджували в реакції дифузної преципітації (РДП) зі специфічним антигеном з набору діагностикумів (ТУ-4621-529-79).


         З метою виявлення антитіл до збудника парагрипу-3 застосовували реакцію гальмування гемаглютинації (РГГА), яку ставили за загальноприйнятою методикою.


         Дослідження на хламідіоз проводили згідно «Настанови з лабораторної діагностики хламідіозів  сільськогосподарських тварин» (Київ, 1995); на лептоспіроз - згідно «Настанови з лабораторної діагностики лептоспірозу» (Київ, 1996); на мікоплазмоз – згідно методичних рекомендацій  «Генитальный микоплазмоз крупного рогатого скота и меры борьбы с ним» (Москва, 1982).


         При вивченні особливостей епізоотичного процесу при герпесвірусному пустульозному вульвовагініті корів і телиць в господарствах півдня України користувалися методом епізоотологічного обстеження (И.А.Бакулов с соавт., 1975).


         З метою вивчення ефективності комплексної терапії корів при герпесвірусному пустульозному вульвовагініті використовували аерозольні препарати “йодосол” і “нео-вагіналь”.


         З метою вивчення ефективності “Вакцини живої проти інфекційного ринотрахеїту великої рогатої худоби «IPT-LG» (ІЕКВМ) її застосували методом аплікації на слизову оболонку піхви.


         Кількість Т- та В-лімфоцитів визначали згідно  “Методических рекомендаций ускоренной первичной оценки иммунологического статуса человека” (1990).


         Результати досліджень обробляли із застосуванням методів варіаційної статистики, вірогідність різниці розраховували за критерієм Т.Стьюдента (В.А.Сюрин, 1966).




 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины