ПРОБЛЕМИ ДОГОВІРНОГО ПРАВА УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
ПРОБЛЕМИ ДОГОВІРНОГО ПРАВА УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В Україні продовжуються активні соціально-економічні перетворення ринкового спрямування, що безперечно вимагає їх адекватного правового забезпечення. Особлива роль у цьому належить новому Цивільному кодексу України, введеному в дію з 1 січня 2004 року. У ЦК України міститься кількасот статей, присвячених цивільно-правовому договору. Цей правовий інструмент має надзвичайно давню історію і сформувався як правова конструкція ще в римському приватному праві.

У новому ЦК України порівняно з ЦК УРСР 1963 року з’явилося багато договірних новел, що цілком зрозуміло з огляду на ту роль, яку він відіграє у будь-якому суспільстві і особливо у суспільстві з ринковою економікою. Договір є найефективнішим універсальним регулятором розподілу матеріальних і певних нематеріальних благ в суспільстві. Правові засади договірних відносин визначаються як нормами ЦК України, так і нормами інших численних законів та нормативно-правових актів, що загалом утворюють правовий інститут договірного права.

Все це відповідно вимагає активізації наукових досліджень проблем договірного права, проблем тлумачення правових норм, виявлення тенденцій у договірній та судовій практиці тощо. В радянський період майже не було монографічних праць з договірного права. За роки незалежності цивілістична наука активізувалася в цьому напрямі. Відповідно українськими цивілістами та представниками науки господарського права було опубліковано низку наукових праць, безпосередньо присвячених окремим питанням договірного права, було також захищено десятки кандидатських дисертацій з питань правового регулювання окремих видів договорів. Однак комплексних наукових досліджень загальних питань договірного права та його складової частини – цивільного договору в Україні поки що не було.

У дисертації знайшли відображення питання щодо поняття цивільно-правового договору, його юридичних ознак, поняття договірного права та його джерел, проаналізовані система принципів договірного права та особливості динаміки договору на всіх його стадіях, здійснена класифікація договорів.

Визначальна ідея цього дослідження грунтується на необхідності визнання договірного права генеральним інститутом цивільного права, до складу якого входять окремі типи договорів як відносно автономні інститути, що функціонують у межах генерального інституту договірного права, у складі яких можуть діяти певні субінститути – підтипи, групи, види договорів.

Проблеми, висвітлені в цій праці, відображають авторське бачення сучасного стану і тенденцій договірного права. Це дослідження є спробою заповнити існуючі прогалини в доктрині договірного права, запропонувати певні шляхи вирішення спірних питань у правовій науці та окреслити напрями подальшого вдосконалення механізму регулювання договірних відносин.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проводилося в межах бюджетної теми Науково-дослідного інституту приватного права та підприємництва Академії правових наук України "Методологічні засади приватного права".

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)