Формування ландшафтного та планувально-композиційного укладу монастирських садів Галичини (X — середина XIX ст.)



title:
Формування ландшафтного та планувально-композиційного укладу монастирських садів Галичини (X — середина XIX ст.)
Альтернативное Название: Формирование ландшафтного и планировочно-композиционного уклада монастырских садов Галичины (X - середина XIX в.)
Тип: synopsis
summary:

РОЗДІЛ 1. ІСТОРІОГРАФІЯ ПРОБЛЕМИ І ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДЖЕННЯ.


Аналіз попередніх досліджень у галузі історії архітектури засвідчив, що сади як невід’ємна частина монастирських комплексів не були предметом окремого дослідження.


Уперше в російській історіографії кінця XIX – початку XX ст. звертається увага на те, що на Русі існували монастирські сади, а монахи були першими садівниками. У фундаментальних працях німецьких, англійських і польських учених XIX – початку XX ст. чільна увага приділяється середньовічному західноєвропейському монастирському саду. Наукових праць про монастирські сади Галичини немає, є лише кілька популярних видань, що стосуються міських садів і парків. У радянський час у наукових працях монастирські  сади  згадуються побіжно. Першорядним завданням учених XX ст. було виокремити з історико-архітектурних праць, присвячених історії “загальноруської” архітектури, дослідження з історії архітектури України і створити на їх основі узагальнювальні праці “Нариси історії архітектури УРСР” (1957, 1962) та ”Історія українського мистецтва” (1957), (1966–1968), “Памятники градостроительства и      архитектуры Украинской ССР” (1983–1986),“Мистецтво України” (1995), поглиблено дослідити окремі питання історії архітектури України та, зокрема, вивчити архітектуру монастирів. Основну увагу учених було спрямовано на вивчення історичного досвіду садово-паркового мистецтва, композиційно-планувальної організації історичних і сучасних міських ландшафтів, проблем відновлення та реконструкції ландшафтів міста. Для вивчення монастирського садово-паркового мистецтва важливими є праці А.Вергунова, В.Горохова (1988), довідник з ландшафтної архітектури за редакцією І.Родічкіна (1990), праці Д.Лихачова (1991), у який розглянуто семантику садово-паркових стилів; праця із формування зелених насаджень при пам’ятках Давньої Русі; нові праці австрійських, англійських, німецьких і польських учених,  що  стосуються монастирських садів.


Основними історичними джерелами для вивчення монастирських садів Галичини були візитації, шематизми, кадастрові карти міст і сіл, описи та плани монастирів, які зберігаються у Центральному державному історичному архіві України у Львові, в архівах і бібліотеках Відня; особисті фонди церковних діячів; рукописні матеріали, що стосуються монастирів.


Для з’ясування питань формування та розвитку монастирських садів використовувалися матеріали з археології; для висвітлення етапів формування монастирського саду – з історії церкви та релігії; для вивчення розташування монастирів у природному оточенні, їх іконологічного та символічного змісту – матеріали з історії релігії, міфології та праці деяких учених. Окремий розділ джерел, що стосуються монастирів Галичини, становлять літописи, дослід-ження істориків, краєзнавців, священнослужителів; наукові видання та часописи; праці з історії архітектури та краєзнавства Львова.


РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ МОНАСТИРСЬКИХ САДІВ. Систематизація матеріалів досліджень ландшафтної архітектури Галичини загалом і монастирських садів зокрема, вивчення способів вирішення таких завдань в історії архітектури та опрацювання невідомих джерельних матеріалів засвідчили необхідність:


           розробки спеціальної методики дослідження пам’яток садово-паркового мистецтва;


           опрацювання матеріалів, що стосуються монастирських садів, методами монографічним (детальне вивчення конкретних садів, монастирів)  і  топографічним, при якому всі монастирські сади, що містились на українських етнічних територіях,  незалежно  від  конфесійної  належності, є об’єктами нашого дослідження;


           “вибіркового” залучення матеріалів для дослідження (репрезентативність, точність і надійність одержаних матеріалів було забезпечено розглядом 53 монастирських садів, які належать 16 орденам);


           здійснення пошуку, добору та обробки матеріалу “галузевим” (професійним) і “позагалузевим” (позапрофесійним) методами (наявність матеріалу; чинники, які визначили ландшафтно-планувальну організацію та композиційно-стилістичні особливості);


           використання матеріалів і методики дослідження із суміжних дисциплін: історії релігії, філософії, археології, етнографії, мовознавства (етимології).


Подальше опрацювання матеріалів ґрунтувалось на таких методах: історико-фактологічному (опис фактів з історії ландшафтної  архітектури монастирського саду); порівняльному (теоретичні побудови розвитку монастирських садів, визначення їх особливостей, місця у ландшафтній архітектурі); систематизаційному (теоретичні побудови, класифікації та систематизації історико-ландшафтних даних за ландшафтно-просторовою композицією та історико-релігійними джерелами архітектурно-ландшафтних форм); генетичному (теоретичне відтворення монастирських садів на  основі  глибинних  чинників:  етнопсихологічних, ментальних і релігійних особливостей українського народу); графічної ретроспективної реконструкції (теоретична реконструкція та узагальнення ландшафтно-планувальних вирішень); стилістичному (визначення впливу історичних стилів на розвиток стильових і композиційних вирішень монастирських садів); етимологічному (реконструкція конкретних реалій, понять, явищ); історико-фактологічному і порівняльному (висвітлення ландшафтно-планувальних, стилістичних, дендрологічних особливостей монастирських садів Галичини, порівняння з аналогічним матеріалом сусідніх країн).


 


РОЗДІЛ 3. ГЕНЕЗИС САКРАЛЬНОГО САДОВОГО МИСТЕЦТВА.


§  Походження та виникнення західноєвропейського середньовічного монастирського саду. Підвалини середньовічних західноєвропейських монастирських садів закладені в садах Єгипту, Вавилона, Ассірії, Давньої Греції та Риму. Вони формувались на замкнених регулярно-осьових композиціях, використанні водойм, поєднанні утилітарних і естетичних функцій, мали риси східних садів в організації замкненого простору для саду і членування його на чотири частини, колекціонування рідкісних рослин. Підсумком високої культури середньовічного монастирського садово-паркового мистецтва є створення саду “hortus conclusus”, який був характерний для усіх стильових епох. Монастирські сади акумулювали в собі історичні стилі, впливали на характер і розвиток міських садів, були основою та взірцем для створення ботанічних садів.


§  Корені монастирських садів України. Встановлено, що основою монастирського садівництва та ландшафтної архітектури України були дохристиянські традиції, які ґрунтувались на культі природи, одухотворенні довкілля (гаї, деякі види дерев, річки, джерела виконували сакральні функції, були першими храмами). Формування теїстичного типу надприродного – віри в богів – визначало потребу створення рукотворних культових споруд, святилищ, для яких вибирали високоестетичні ділянки (на пагорбах, підвищеннях, пригірках зі старими деревами, джерелами), в котрі вводили сакральні об’єкти (капища, контини). Сакральними межами такого комплексу був частокіл, вал. Після прийняття християнства місця язичницьких святилищ займають монастирі та церкви, але загальна структура язичницьких об’єктів та їх ландшафтна організація  залишаються незмінними. Священні гаї, дерева, сади, джерела стають основою та першими ландшафтними одиницями створення саду “вертоград”, “замкненого” муром. У римо-католицьких монастирях організується сад “hortus conclusus” (сад, замкнений будівлями). Їх поява зумовлена використанням  сакральних язичницьких меж й огорожі, згодом впливом християнської символіки раю-саду та оборонними функціями монастиря.


          У роботі викладено основні чинники, які підтримували тяглість традицій щодо вибору території для сакральних потреб, розташування сакральних об’єктів у ландшафті.


 


РОЗДІЛ 4. ОСНОВНІ ФАКТОРИ, ЯКІ ВПЛИНУЛИ НА ЛАНДШАФТНО-ПЛАНУВАЛЬНЕ І КОМПОЗИЦІЙНЕ ВИРІШЕННЯ МОНАСТИРСЬКИХ САДІВ.


§ Вплив особливостей рельєфу на ландшафтно-планувальній уклад саду.


Виявлено, що ландшафтно-планувальне вирішення монастирського саду формувалось залежно від рельєфу, часу, місця закладення монастиря (на місці    язичницької святині чи на новому) та від економічних можливостей церкви.


Встановлено, що монастирі будувались на “пагорбі”, “підвищенні” (ХІ–XIIІ ст.), в урочищах, улоговинах, ярах або на основі використання великого тальвегу (оборонні монастирі XIII–XVI ст.). У XIII–XVI ст. сад–“вертоград” стає впорядкованим, з’являються перші ознаки регулярності – хрещатий план, висаджуються квіти та фруктові дерева, основним призначенням яких є символічно-декоративне. У другій половині XVI ст. виникає конфлікт між застарілою функціонально-планувальною схемою монастиря та новими вимогами, який  призвів до зміни ландшафтно-планувальних вирішень.


Основним чинником, що визначає різноманіття ландшафтно-планувальних і функціональних схем садів XVI ст. і згодом, є чисельність ченців у монастирі, його попереднє розташування у природному середовищі. На основі наявних ландшафтно-планувальних схем розвинулось п’ять нових. Якщо монастир був розташований на “пагорбі”, “підвищенні”, то з XVI ст. він “переноситься” вниз, на підніжжя пагорба, на місці старого монастиря залишаються дерев’яна     церква, монастирський сад із сакральними природними елементами (деревами та джерелом), згодом тут розташовується монастирський цвинтар, будується нова церква чи капличка; у перенесеному монастирі біля підніжжя пагорба закладається новий сад. Його композиційною основою у XVI–XIX ст. стає мережа доріжок у вигляді спіралі або серпантину, на основі яких будуються послідовні ландшафтні композиції з головним фокусом усієї композиції – пагорбом.


При розташуванні монастиря на “підвищенні” з пологим схилом монастир “переноситься” вниз або залишається на вершині пагорба. В обох випадках новий сад виноситься за межі старих монастирських стін на пологий схил  пагорба. Перші сакральні одиниці монастиря залишаються на “пагорбі”, пологий схил займає новий терасовий сад, який не “замикається” спорудами, а   будується на основі фронтально-візуальної композиції, послідовної серії картин, симетричних головній осі, що спрямована поперек схилу або по діагоналі до     нього. Похилі площини, з’єднані сходами-пандусами, дають більше можливостей для розкриття довколишнього ландшафту: відчуття ширяння у повітрі, змикання неба і землі, багатопланових видів під різними кутами на монастир, його оточення, використання джерел у фонтанах, водоспадах і каскадах.


При розташуванні монастиря в урочищі, улоговині або яру сад характеризується замкненістю простору (відстороненість від усього мирського). Визначальним чинником його композиції є наявність схилів, що обмежують простір із двох сторін, і вузької горизонтальної площини днища; поздовжня вісь урочища стає композиційним каркасом монастирського саду, вздовж якої проходять головні алеї, на прямих і широких ділянках розміщуються основні сакральні та садові споруди або рекреаційні майданчики для перебування ченців.


При розміщенні монастиря на яружній території або на основі використання великого тальвегу ландшафтно-планувальна схема саду схожа на монастир в улоговині, але має свої особливості. Композиційною віссю саду є основний стовбур яру, а його головними частинами – верхнє плато (де розміщено монастирські споруди та перші сакральні ландшафтні одиниці), основний стовбур яру і його бічні гілки (де розташовується пейзажний сад, який переходить у відкриту зону) та вихід у відкритий простір (де розміщується монастирський сад з регулярними насадженнями).


У XVI ст. з’являється нова, п’ята ландшафтно-планувальна схема, яка є результатом будівництва монастирів на рівнинному рельєфі, переважно в містах. Сад організується на основі огороджених горизонтальних ділянок, біля стін монастиря, геометрично розпланований на осі, функціональна орієнтація плану монастиря направлена всередину. Для монастирських садів використовують відкриті простори та замкнені монастирськими спорудами внутрішні дворики, малопомітні нюанси рельєфу, що членуються горизонтальними площинами, доріжками, фонтанами та джерелами.


§  Вплив конфесійної належності монастиря на функціональну і планувально-композиційну організацію саду. Важливим чинником, який впливав на архітектурно-планувальне вирішення монастиря, його саду, була форма життя в монастирі: пустельницька (еремітична), напівпустельницька та киновіяльна. Форма визначалась статутом монастиря, залежно від якого саду надавались функції: сакрально-аскетичні, символічно-декоративні, рекреаційні, репрезентативні. У статуті чину св. Василія та уставі св. Студита визначено власну архітектурно-планувальну центрично-павільйонну схему, яка формувалася впродовж століть на основі організації території довкола церкви поясами. До XVI ст. була двопоясна планувальна схема: в першому поясі центральне місце займав храм з первинним монастирським садом (дерево, джерело, невеличка група дерев, згодом “вертоград”), тут же містилась трапезна; в другому поясі розташовувалися спочатку усамітнені печери, згодом келії, господарські будівлі та огорожа монастиря. Сад був сконцентрований усередину, він виконував сакральні,  символічно-декоративні й рекреаційні функції. Нові функціональні потреби, що виникли після переходу від напівпустельницького до киновіяльного життя (1671), призвели до того, що з’являється третій пояс, у якому закладається новий монастирський сад, що виконує репрезентативні функції. Там розміщують новіціят, або монастирську школу. Планувальна схема стає лінійною (фронтальною), монастирський сад розміщується вздовж осі церкви прилягаючи до келій з двору.


        Дослідженням встановлено, що від того, як додержувались статути св. Бенедикта, св. Августина, залежало функціонально-планувальне вирішення монастиря та його саду. Суворе додержання статуту св. Бенедикта орденами напівпустельників – камедулів, картезіанців, канонітів – позначилось на планувальній схемі монастиря. Забудова його розміщується по периметру прямокутника, в середині якого є великий спільний регулярний символічно-декоративний сад із цвинтарем, до котрого з одної сторони прилягають церква, монастирський будинок, дім пріора та господарські забудови; вздовж трьох      інших сторін прямокутника розташовані пустельницькі келії, відокремлені одна від одної. При кожній є невеличкий “райський сад”, що виконував сакрально-аскетичні функції.


Додержання статуту св. Августина та киновіяльної форми життя бенедиктинцями, домініканцями, францисканцями, бернардинами, кармелітами вплинуло на те, що їхні монастирі мають замкнену архітектурно-планувальну схему, при якій двір-клуатр із садом “hortus conclusus” прилягає до бічного фасаду костелу. З розвитком схема монастиря стає блокованою, дворів-клуатрів може бути декілька. Сади також закладаються у межах монастиря, виконуючи сакральні, символічно-декоративні, рекреаційно-репрезентативні функції і використовуючи різні типи планувально-композиційних схем.


§  Філософсько-світоглядні уявлення та планувально-композиційна організація монастирського саду. Встановлено, що філософсько-світоглядні уявлення зодчих доби середньовіччя, побудовані на ідеях-уявленнях, прихованих у символах, знайшли відтворення “священного простору” в монастирському саду: розчленування простору саду від фіксованого центра на чотири симетричні квадрати–клумби віддзеркалює ідею створення світу від центральної точки, за образом Всесвіту.


В епоху Ренесансу пропагувалась ідея перетворення природи та людини в ній. За основу планувально-композиційного вирішення монастирського саду брали квадру (елемент домірності людського тіла, в якому закодовано знання про божественні предмети); симетричну композицію розпланування (прихована екзотерична фахова ідея гармонії); розширення межі саду за мури монастиря.


Філософсько-світоглядні уявлення епохи бароко, що ґрунтувались на Декартовій ідеї, сприяли домінуванню у XVIII ст. ідеологічних засад в організації монастирського саду. Його композиція основується на світоглядному уявленні, що найпростіше створене Богом прямування не кругове, а прямолінійне. Світ стає безмежним, найдосконалішою є пряма лінія, яка служить немовби моделлю безмежності. На основі цих уявлень будується композиція саду:


           церква (костел) монастиря, резиденція єпископа – місце, де існує Бог, служили головними домінантами, композиційною точкою, на яку стягується мережа зовнішніх і внутрішніх доріг саду;


           головна поздовжня алея, що починається біля церкви і йде в “нескінченність” – рай, була композиційною віссю формування саду. Регулярний сад є продовженням сакральної споруди, її аналогом у природі;


           оперування простором різними засобами (оптичними ілюзіями), перегляд усього саду вздовж суворо фіксованих збіжних і пересічних осей – від центра до найвіддаленіших меж, свідчило про владу і необмежені можливості художника – творця природи;


           членування саду на ряд терас, насичення його “рівнів” архітектурними формами робилося для піднесення храму до неба.


 


РОЗДІЛ 5. ТИПОЛОГІЧНІ, ПЛАНУВАЛЬНО-КОМПОЗИЦІЙНІ І СТИЛЬОВІ ОСОБЛИВОСТІ  МОНАСТИРСЬКИХ САДІВ, ЇХ ЗМІСТОВИЙ І ТАКСОНОМІЧНИЙ СКЛАД.


§  Типологічні, планувально-композиційні і стильові особливості. У роботі монастирські сади класифіковано за: функціональним призначенням (сакрально-аскетичні, символічно-декоративні, рекреаційні (фітосади), репрезентативні, аптекарські городи, утилітарні сади); розміщенням у ландшафті (на підвищенні, у котловині, тальвегу, яру, в лісовому масиві, гаї); стильовими ознаками [середньовічні (давньоруські, західноєвропейські), ренесансні, барокові, класичні]; містобудівним розташуванням (у населених пунктах, біля них, далеко від них); церковними рівнями (митрополичі, архієрейські, пустельницькі); конфесійною належністю (студити, ЧСВВ, домініканці, францисканці, бернардини, капуцини та ін.).


Монастирські сади використовували такі планувальні схеми: регулярну [хрещату (середньовічну), квадрову (ренесансну), барокову (симетричну повздовжній осі)]; вільну (“вертоград”, пейзажну) або змішану (регулярна + вільна).


Встановлено, що елементи середньовічного “замкненого” саду помітні в усіх стилях, їх можна побачити в монастирях василіанів, кармелітів, францисканців, домініканців, бернардинів, реформаторів. Залежно від орденської належності, середньовічні монастирські сади були двох видів: замкнений монастирськими стінами (власна традиція + візантійський вплив); замкнений монастирськими спорудами (римо-католицький вплив).


По-різному розташовуючись на території монастиря, сади мали хрещату планувальну схему, де на перетині доріжок споруджувались криниця, фонтан, садився символічний кущ; а у римо-католицьких садах ставилась статуя св. Марії. Сад засаджували фруктовими та декоративними деревами,  вводили  екзотичні види дерев і квітів, часто він поєднувався з монастирським цвинтарем. Господарські та фруктові сади, аптекарські городи (травники), городи для кухні були поза будівлями, їх плани опирались на квадратний або прямокутний розподіл території. Дерева садили рядами у квадрат або квінтусом, у кожному ряду окремий вид. Ландшафтна композиція будувалася за таким принципом: у кожному ряду один вид дерев; у кінці ряду – високе дерево, посередині – мале, простір між деревами дернували. Відстань між деревами по периметру становила 5–6 стоп, в середині – 20 стоп. У середньовічному монастирському саду вперше було використано склепіння із зелені та лабіринт, який став улюбленим композиційним елементом не тільки тієї епохи, а й подальших.


Ренесансні монастирські сади найбільшого розквіту досягають у XVIIXVIII ст. Вони стають підвалинами садибних і палацових парків, а в середині ХІХ ст. занепадають. Формуються на основі партерів, розподільних, камеральних елементів, поодиноких домінант. Бувають двох типів: “малий” і “великий”, їх композиційною основою є партер, поділений на квадри. “Малий” сад наслідує “hortus conclusus”, ділиться на чотирип’ять квадр. “Великий” сад   з’являється у XVII ст. на основі городових гряд, композиційно може бути організований на базі “малого” саду, складений з чотирьох великих, 16 “малих” квадр, розпланованих за хрещатою схемою, або 8, 12, 16 квадр, складених по дві вздовж поперечної осі. Наприкінці XVII ст. з’являється ренесансний сад, складений з восьми і більше квадр на основі однієї або двох поздовжніх осей. У роботі на прикладі Львова простежено розвиток ренесансних монастирських садів.


Барокові сади в Галичині виникають наприкінці XVIII ст., мають власний, вільніший, порівняно із західноєвропейськими, характер у композиції й плануванні. Це пов’язано зі зміною стильової спрямованості садово-паркового мистецтва, що збіглася з касацією монастирів наприкінці XVIII ст., їх  з розміщенням у містах, де територіальний розвиток був обмежений. У барокових садах використовували три композиційні схеми: на трьох осях (головній поздовжній осі, що йде від сакральної споруди, та двох другорядних); на двох осях (за хрещатою схемою, від якої відходять другорядні осі); на одній поперечній осі (на основі ренесансних квадр, найпоширеніша); сади закладались на терасах одного або двох напрямків, застосовували партери: мереживні, англійські й розрізні, які складалися з одного, двох, чотирьох і більше елементів; використовували рабатки двох типів: у вигляді суцільної смуги довкола партеру або смуги, поділеної на окремі ділянки; боскети двох видів: “кен-конс” і типу “гай”.


Барокові сади в 30-40-ві рр. XIX ст. змінюються на пейзажні, які були поширені в деяких монастирських садах. Закладаються вони в межах старих садів, на тих же основах, що й світські.


§  Символічний зміст й окреслення поняття монастирського саду. В роботі докладно розглянуто символіку давньоруських, середньовічних, ренесансних, барокових монастирських садів, досліджено значення їх синонімів та окремих елементів (огорожі, дерева-праведники, квіти-доброчинники). Подано символічний зміст планувальних схем і малих форм.


Дослідженням встановлено, що монастирський сад – це канонічна форма ландшафтного мистецтва, яка є складовою певної художньо-філософської системи, має свій символічний і семантичний зміст, своє відображення понять християнства у ландшафтній архітектурі. Його розвиток тісно пов’язаний зі стилями мистецтва, використовує здобутки філософії, літератури (поезії), живопису, архітектури та музики. Розуміння змісту, закладеного в сади, можливе завдяки ознайомленню з канонами монастирського будівництва як із системою “шифру”. Виявлено, що  незнання  “шифру”  призвело до того,  що  монастирський сад постає як утилітарний об’єкт.


Доведено, що з розпадом сім’ї мистецтв у XIX ст. “вмирає іконологія”, монастирський сад втрачає своє  призначення – символічно  зображувати космічні структури недосяжності чуттєвого сприйняття. Він перестає бути опосередкованою ланкою між духовною й чуттєвою сферами життя людини. Занепад символічного змісту призводить до втрати монастирського саду як сакрального мистецтва.


§  Таксономічний склад монастирського саду. На вибір дерев і квітів для монастирських садів впливала біблійна символіка рослин, до якої в добу середньовіччя додається своя, з урахуванням етнічних і географічних особливостей території. Традиційний монастирський середньовічний асортимент складався з 14 деревних і 17 квіткових рослин. У Київській Русі композиційною основою саду були райські дерева – яблуні, “божественне дерево” – вишня та черешні, абрикоси, волоські горіхи, сливи, свидина, дуб, верба, терен, калина. Асортимент монастирських садів бароко становили 48 деревних та 58 квіткових рослин.


У XVIII ст. з’являються сади з морви, в яких вкраплено дуби, липи, ільми та ясені. Найпоширенішими в садах були волоські горіхи, морва, абрикоси, аґрус, виноград. У тому ж столітті закладають ботанічні сади, збільшується кількість інтродукованих в Україну декоративних дерево-чагарникових видів.


 








М.Дубенський, 1887; А.Регель, 1896; В.Курбатов, 1916




В.Хампел, 1891; A.Брікман, 1925; M.Готайн, 1926




Ч.Хoлмe, 1907




I.Чарториська, 1805; I.Дреге, 1912




В.Карпович, 1918; З.Станкевич, 1928; Ф.Яворський, 1911




В.Січинський




Ю.Асєєв, І.Ігнаткін, Г.Логвин, М.Цапенко, П.Юрченко




Ю.Асєєв, Г.Логвин, І.Могитич, В.Тимофієнко, С.Таранушенко, О.Флієр




О.Лесик, 1991; П.Ричков, 1995; Н.Мірошник, 1999; В.Вечерський, 2001




О.Липа, 1960;Т.Дубяго, 1963; А.Жирнов, 1977; І.Косаревський, 1977




Л.Рубцов, 1956; Ю.Бондар, І.Косаревський, 1961; В.Кучерявий, 1972; Е.Мікуліна, 




Н.Абесінова, Ю.Боднар, Ю.Нельговський, 1983


 




І.Давиденко, Ю.Клименко, С.Кузнецов, Н.Успенська, 1991




Д.Віелан, 1993; Х.Хеуер, 1980; М.Френцель, 1998; Х.Стофур, 1996; А.Рeвeдiн, 1996; Е.Бергер, 1993; М.Aубoк, 1993; Г.Хайош, 1996; А.Збірал, 1996; Г.Чолек, 1978; М.Ксяжек, М.Войцікевич, 1980; В.Фіялровський, 1996




О.Шнайдер, 1867; А.Чоловський, 1909; Б.Януш, 1925; І.Крип’якевич, 1910, 1926, 1939




Є.Голубинський, 1906; М.Покровський, 1916; Я.Пастернак, 1932, 1961; П.Толочко, 1972; Б.Рибаков, 1988; Б.Тимощук, 1982, 1997




І.Чистович, 1872; І.Каманін, 1896; В.Зверинський, 1870-1897; І.Воскресенський, 1913;


М.Грушевський, 1993; І.Власовський, 1955; М.Ваврика, 1979; О.Карташаєв, 1991; О.Крижанівський, 1991; праці з історії релігії в Україні за редакцією А.Колодного, 1996-1999




Святе Письмо, 1990; Библейская энциклопедия, 1891; Энциклопедический словарь славянской мифологии, 1995; праці С.Полоцького, 1680; Л.Барановича, 1674, 1676; М.Максимовича-Амбодика, 1788; Л.Корсавина, 1914; Р.Фрімена, 1966




“Літопис Руський”, “Повість временних літ”, “Літопис по Лаврентьевському списку”, “Сводная Галицко-Русская Лhтопись с 1600 по 1700 гг.”




А.Петрушевич, 1849; М.Гнатевич, 1865; М.Коссак, 1867; Е.Солеський, 1883; Я.Головацький, 1885; І.Буцманюк, 1904; В.Зила, 1917; І.Крип’якевич, 1926; Я.Константинович, 1929; М.Голубець, 1926, 1927; В.Щурат, 1908, 1926; В.Площанський, 1866




“Сборник Галицко-Русской матицы”, “Przyjaciel Ludu”, “Ziemia”, “Klosy”, Tygodnik illustrowany”, “День”, “Слово”, “Записки Чину Святого Василія Великого”


 




А.Петрушевич, 1853; О.Шнайдер, 1867; В.Лозинський, 1896; В.Щурат, 1908; О.Чоловський, 1909; І.Крип’якевич, 1910, 1932; В.Зила, 1919,1923; Т.Маньковський, 1932, 1938; В.Карпович, 1924, 1929; В.Вуйцик, 1987, 1991; О.Чернер, 1997; М.Бриковська, 1997




В.Залозецький, 1925




П.Тойн, Н.Ньюбі, 1977




монастирі св. Онуфрія у с.Лаврові, Святомиколаївський монастир у с.Крехові (Львівська обл.)




монастир св. Онуфрія у Львові, Святопреображенський монастир у с.Гошові (Івано-Франківська обл.)




Святоюрський монастир у Львові




Святомиколаївський монастир у с.Крехові, Святоуспенський монастир в с.Уневі




Францисканський монастир у м.Сокалі (Львівська обл.)




 


[30] монастир реформаторів у м.Букачівцях, монастир капуцинів в м.Олеську, монастирі домініканців, кармелітів, францисканців, бернардинів у Львові




У Галичині було 24 ордени, що додержувались статутів св. Бенедикта, св. Августина




 


[32] василіанські монастирі Святоуспенський у с.Бесідах, Святоюрський у м.Христинополі (Львівська обл.), Руська семінарія, домініканський монастир св. Магдалени, монастир францисканців св. Антонія  (всі – у  Львові), домініканський монастир у с.Підкамені, монастир капуцинів у с.Олеську, монастир францисканців у м.Сокалі (всі – у Львівській обл.)




Х.Седмаур, 1948



 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины