Дем\'янюк Антоніна Вікторівна. Бюджетний процес в умовах демократичних і ринкових трансформацій субнаціональний рівень




  • скачать файл:
title:
Дем\'янюк Антоніна Вікторівна. Бюджетний процес в умовах демократичних і ринкових трансформацій субнаціональний рівень
Альтернативное Название: Демьянюк Антонина Викторовна. Бюджетный процесс в условиях демократических и рыночных трансформаций субнациональный уровень
Тип: synopsis
summary: У першому розділі «Теоретичні та організаційні засади бюджетного процесу» розкрито концептуальні засади бюджетного процесу, з’ясовано особливості організації бюджетного процесу в умовах демократичних і ринкових трансформацій та охарактеризовано системи забезпечення й технології бюджетного процесу на субнаціональному рівні.
В дисертації розглянуто наукові підходи до тлумачення бюджетного процесу. Водночас обґрунтовано необхідність виокремлення поняття «бюджетний процес на субнаціональному рівні» в умовах формування демократичних та ринкових засад державотворення. У роботі бюджетний процес на субнаціональному рівні розглядається як регламентовані й скоординовані між усіма рівнями влади системи забезпечення, технології, процедури, стадії складання і розгляду проектів місцевих бюджетів, їхнього затвердження, виконання та внесення до них змін, підготовки, розгляду і затвердження звітів про їхнє виконання з урахуванням стратегічних потреб розвитку територій субнаціонального рівня і залученням інститутів громадянського суспільства. До територій субнаціонального рівня належать регіони України, які мають чітко визначені межі, підпорядковані ієрархічній системі державного правління і керуються нормативно-правовою базою одного рівня. Таким чином, це поняття охоплює Автономну Республіку Крим, області України, міста Київ та Севастополь.
Встановлено важливість здійснення суспільного вибору і забезпечення його взаємозв’язку з формуванням бюджетних пріоритетів в умовах демократичних трансформацій у державі. З огляду на це в дисертації досліджено теоретичні підходи до суспільного вибору та доведено його значення у реалізації демократичних засад здійснення бюджетних процедур. При цьому увага зосереджується на способах виявлення суспільних переваг, моделях і механізмах досягнення ефективності в окресленні бюджетних пріоритетів.
З метою визначення результативності децентралізованого рівня забезпечення громадян суспільними благами акцент робиться на виділенні в окреме поняття субнаціональних благ як необхідного сегмента реалізації стратегії формування демократичних засад в Україні. До таких благ належать суспільні послуги та вигоди неконкурентного характеру, визначені лише для частини населення, яке проживає в межах одного адміністративно-територіального формування. Водночас доведено переваги субнаціонального забезпечення бюджетних пріоритетів відповідно до змін у моделях попиту й фінансових можливостей територій.
У дослідженні систематизовано процеси ринкової трансформації з подальшим виокремленням етапів системної кризи і трансформаційної рецесії, макроекономічної стабілізації й відновлюваного економічного зростання та рецесії, що дало змогу встановити зв’язок та взаємозалежність з бюджетною реформою в Україні на етапах становлення, структурних змін і переходу на середньострокове планування у визначенні особливостей організації бюджетного процесу в умовах демократичних та ринкових трансформацій. У результаті критичного аналізу етапів реформування вдалося виявити переваги і недоліки здійснюваних заходів щодо вдосконалення формування місцевих бюджетів України.
Виняткове значення в організації бюджетного процесу на субнаціональному рівні в умовах демократичних та ринкових трансформацій належить питанням бюджетної децентралізації у загальному контексті фіскального федералізму. В роботі здійснено систематизацію переваг формування місцевих бюджетів з урахуванням засад фіскального федералізму, що передбачає узгодженість розмежування повноважень і відповідальності між рівнями влади й розподілу бюджетних ресурсів для реалізації покладених на них повноважень.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)