Адміністративно-правові засади провадження із звернень громадян в органах прокуратури




  • скачать файл:
title:
Адміністративно-правові засади провадження із звернень громадян в органах прокуратури
Тип: synopsis
summary:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми. Соціально-економічні перетворення, що відбулися в нашій країні за останні десять років, істотно актуалізували проблему зміцнення законності і правопорядку, забезпечення безпеки особи, суспільства і держави. Однак, як показує практика, цілі і принципи правової держави дотепер не стали реальністю. Більш того, наразі держава практично не може повною мірою здійснювати надійний захист життя, здоров'я та гідності особи, забезпечувати чітке виконання законодавства, вести ефективну боротьбу з різними порушеннями прав і свобод громадян. У зв’язку з цим важливим є формування зваженої і результативної правоохоронної політики держави, що справляла б серйозний вплив на широке коло суспільних відносин. Розв’язання цих та ряду інших завдань у сфері різноманітних і часто досить складних взаємовідносин громадян з державними органами нерозривно пов'язане з удосконаленням правового регулювання та практичного здійснення провадження зі звернень громадян.

Зі становленням незалежної України як демократичної, соціальної, правової держави стало можливим акцентування уваги влади на проблемах людини та забезпеченні її прав і свобод. Конституція України визначає людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю, гарантує її права і свободи.

Держава гарантує можливість кожній людині звертатися безпосередньо до владних інституцій, у тому числі й органів прокуратури, з індивідуальними або колективними зверненнями щодо відновлення порушеного права, критикою недоліків у їх роботі та захисту передбачених нормативно-правовими актами законних інтересів. У зв’язку з цим актуальним є дослідження теоретичних та практичних питань провадження зі звернень громадян як складової адміністративного процесу в цілому та особливостей його здійснення в органах прокуратури.

За радянських часів проблеми адміністративного процесу, включаючи провадження із пропозицій, заяв і скарг громадян, були предметом дослідження багатьох вчених-адміністративістів, зокрема: Лазарєва Б.М., Саліщевої Н.Г., Хаманьової Н.Ю., Галагана І.А., Луньова О.Є., Масленнікова М.Я., Попова В.І., Кононова П.І., Якуби О.М. та ін. Питання, пов’язані з цим адміністративним провадженням, частково були досліджені в працях Коренєва О.П., Веремєєнка І.І., Котюргіна С.І., Шергіна О.П., Чернявського В.С., Якимова А.Ю. та інших вчених і фахівців-практиків. Окремі з них досліджували також вітчизняні вчені-адміністративісти: Битяк Ю.П., Авер’янов В.Б., Антипов В.І., Бандурка О.М., Голосніченко І.П., Перепелюк В.Г., Шамрай В.О., Тищенко М.М та ін.

Праці зазначених авторів мають безсумнівну теоретичну і практичну значущість, проте цілісної сучасної наукової концепції провадження зі пропозицій, заяв і скарг громадян не створено. Не досліджено також питання  провадження зі звернень громадян до органів прокуратури. У зв’язку з цим існує гостра необхідність у подальших теоретичних дослідженнях провадження зі звернень громадян з урахуванням перспектив розвитку адміністративного законодавства, яке регламентує цей вид адміністративного провадження, і зокрема його здійснення в органах прокуратури.

Потреби забезпечення реалізації права громадян на звернення і відсутність наукових розробок проблем правового регулювання та практичної реалізації інституту провадження зі звернень громадян в органах прокуратури зумовлюють комплексне дослідження цього провадження з метою вироблення аргументованих пропозицій та рекомендацій щодо його удосконалення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до п.п. 15, 26 Програми розвитку системи відомчої освіти та вузівської науки на період 2001-2005 рр., затвердженої наказом МВС України № 356 від 11 травня 2001 р., п. 2.8 Пріоритетних напрямків фундаментальних та прикладних досліджень вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на період 2002-2005 років, затверджених наказом МВС України № 635 від 30 червня 2002 р., п.п. 6.6, 6.7 Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ МВС України на 2001-2005 рр., а також плану наукових досліджень кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності органів внутрішніх справ Національного університету внутрішніх справ.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)