Правовий статус юридичних осіб нафтогазового комплексу України (цивільно-правові аспекти)




  • скачать файл:
title:
Правовий статус юридичних осіб нафтогазового комплексу України (цивільно-правові аспекти)
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Розвиток ринкових відносин в Україні викликав необхідність трансформації правового регулювання відносин з виробництва, переробки та реалізації енергоносіїв, чільне місце серед яких займають нафта, газ та продукти їх переробки, як необхідної умови незалежного та ефективного функціонування національної еконо­міки, заснованої на товарно-грошовому виробництві.

На сучасному етапі розвитку українського суспільства відбуваються кардинальні суспільно-економічні зміни, які зумовлюють необхідність переосмислення поняття нафтогазового комплексу та його місця в системі суб’єктів та об’єктів цивільно-правового обороту.

Виникнення якісно нових соціально-економічних відносин призвело до збільшення обсягів і збагачення правових форм підприємницької діяльності в умовах конкуренції та зміни характеру впливу з боку держави. Потреби ринкової економіки зумовлюють необхідність поширення сфери здійснення підприємницької діяльності в нафтогазовому ринку на конкурентних засадах та чітке відмежування транспортування від деяких інших тради­ційних видів природних монополій на ринку нафти і газу.

Нові соціально-економічні зміни ще більше загострюють невідпо­відність чинного законодавства (зокрема Закону України «Про нафту і газ», «Про трубопровідний транспорт» тощо) сучасним реаліям, яким притаманні підвищені вимоги до обігу нафти, газу та продуктів їх переробки і більш динамічний розвиток змісту та форм цивільних відносин в нафтогазовому ринку.

Значну частину прогалин у врегулюванні сучасних цивільних відносин в нафтогазовому ринку має усунути Цивільний кодекс України, в якому закріплено чимало новел, які потребують глибокого аналізу з метою виявлення їх ефективності застосування на практиці, зокрема у відносинах за участю юридичних осіб нафтогазового комплексу. Цьому можуть сприяти наукові дослідження. Однак, як виявляється, спеціальних наукових досліджень правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу України майже немає.

Існують деякі дисертаційні роботи, присвячені розгляду лише окремих аспектів правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу України, зокрема акціонерним та іншим корпоративним правовідносинам (І.В. Спасибо-Фатєєва, 2000, Н.С. Коров’яковська, 2000, О.В. Щербина, 2001, Л.В. Винар, 2006), правовому режиму майна суб’єктів підприєм­ницької діяльності (Л.С. Нецька, 2001, Ю.П. Пацурківський, 2001), довірчій власності і договору довірчого управління майном (Р.А. Майданик, 1996, 2003, М.М. Слюсаревський, 1999, Ю.В. Курпас, 2004), правовому регулю­ванню постачання електричної енергії (П.Д. Гуйван, 2000), правовому поло­женню підприємств газопостачання (С.Д. Горева, 1994), управлінню хол­дингом в нафтогазовому комплексі (І.А. Парфенов, 1999, І.В. Лукач, 2007), правовому забезпеченню видобування корисних копалин (Р.С. Кірін, 2007).

Проте, системні монографічні роботи із загальнотеоретичних і приклад­них проблем правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу України фактично майже відсутні, що негативно впливає на стан правового регулювання відносин нафтогазового комплексу України, на формування судової практики з цієї категорії справ.

Тому подальша наукова розробка загальнотеоретичних проблем право­вого статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу,  їх співвідно­шення з правовими конструкціями холдингових формувань та інших видів залежності юридичних осіб є необхідною умовою впровадження доскона­лішого правового регулювання холдингових та інших інтегрованих фор­мувань.

Все наведене і обумовлює актуальність даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тематика дисертації виконана відповідно до бюджетної теми юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка № ДР 019U007725 «Удосконалення правового механізму реалізації та захисту прав та інтересів людини і громадянина в Україні».

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)