ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДОМЧОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В СИСТЕМІ МВС УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДОМЧОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В СИСТЕМІ МВС УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Перехід України до ринкового типу економічної системи, реформування суспільного життя і, зокрема, економічних процесів, передбачає необхідність удосконалення управління витратами на утримання органів державної влади, зокрема МВС, з метою дотримання принципів бюджетного фінансування. Важливу роль у забезпеченні принципів законності і ефективності відіграє досконала реалізація контрольної функції управління.

Недостатнє, у порівнянні з потребою, фінансування, труднощі в забезпеченні підрозділів системи МВС України грошовими і матеріальними ресурсами вимагають дотримання режиму економії фінансових ресурсів, їх раціонального використання, посилення ролі відомчого фінансового контролю і подальшого його вдосконалення.

В Україні відбувається процес становлення системи фінансового контролю. Незважаючи на прийняття законів, указів і постанов із питань реформування системи управління, у тому числі й контролю, відсутність цілісної стратегії реформування організаційно-правового механізму фінансового контролю, непослідовність дій у процесі такого реформування постали негативними чинниками у створенні ефективної моделі відомчого фінансового контролю як елементу цілісної системи фінансового контролю.

Достатньо чітко не визначено місце й роль кожного суб’єкта державного контролю в його цілісній системі, відсутнє чітке розмежування сфер діяльності, має місце нераціональний розподіл обов’язків між суб’єктами контролю, не координується робота органів державної влади. Внаслідок цього породжується безвідповідальність, безпечність, непотрібна звітність, формалізм, дублювання.

Не вироблено єдиних критеріїв щодо визначення оптимальної організаційної структури контрольно-ревізійних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади. Також потребують додаткового опрацювання підходи до планування контрольно-ревізійної роботи.

Ці чинники, а також матеріали зовнішніх перевірок системи МВС України на предмет ефективності використання бюджетних коштів, які показали, що  реалізація системи управління бюджетними коштами в МВС України при наявності спеціально створеного органу (Департаменту ресурсного забезпечення МВС України) не забезпечує впровадження єдиної централізованої політики у сфері матеріально-технічного постачання, виконання бюджету за програмно-цільовим методом, послаблює контроль за витрачанням бюджетних коштів, призводить до нераціонального та неефективного їх використання, дозволяють визначити об’єктивний ступінь актуальності тематики дослідження, і зробити висновок про необхідність визначити концептуальний науковий підхід до проблеми організації і правового регулювання відомчого контролю за фінансово-господарською діяльністю в системі МВС України.

Теоретичною основою дослідження слугували праці вчених у галузі теорії управління, адміністративного, фінансового права, зокрема, українських:                 В.Б. Авер’янова, О.Ф.  Андрійко, Д.А. Бекерської, Л.К. Воронової, Л.М. Долі,          С.Т. Кадькаленка, Р.А. Калюжного, Є.Б. Кубка, О.А. Кузьменко, М.П. Кучерявенка, П.Е. Недбайла, Н.Р. Нижник, В.Ф. Опришка, О.П. Орлик, П.С. Пацурківського,     В.П. Пєткова, Н.В. Пришви, Л.А. Савченко, А.О.Селіванова, А.І. Сироти; російських: С.С. Алексєєва, С.В. Балдіної, О.М. Горбунової, О.Ю. Грачової, М.В. Карасьової, А.Н. Козиріна, Н.А. Куфакової, А.А. Максюти, Ю.А. Ровінського, Ю.О. Тихомирова, Р.О.Халфіної, О.О. Чечуліної та інших.

Питання правового регулювання відомчого  фінансового контролю в системі МВС України є одним з найменш досліджених у науковому плані. Разом з тим, бракує фундаментальних комплексних досліджень правового регулювання відносин з відомчого фінансового контролю бюджетних установ щодо визначення статусу контрольно-ревізійного підрозділу міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та конкретизації контрольної компетенції. Вагомість зазначених проблем, необхідність їх вирішення та актуальність зумовили  вибір теми  дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Напрямок дослідження базується на основних положеннях Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 року № 1376/2000. Дисертація виконана згідно з планами Міністерства внутрішніх справ України (п.3.1. Пріоритетних напрямків фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів і науково-дослідних установ МВС України на період 1995-2000 р.р.) і Національної академії внутрішніх справ України (п. Основних напрямків наукових досліджень Національної академії внутрішніх справ України на 2000-2005 р.р.). Особливого наукового значення набуває зв’язок дисертаційного дослідження із Стратегією економічної та соціальної політики на 2000-2004 р.р., визначеною у Посланні Президента України до Верховної Ради України “Україна: поступ у ХХІ століття. Стратегія економічного та соціального розвитку на 2000-2004 роки” від 23.02.2000 № 276а/2000. Дисертація є певним внеском у розкриття напрямків загального дослідження, визначеного у цих програмах.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)