ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОГОВОРІВ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ, ЯКІ УКЛАДАЮТЬСЯ НА ФОНДОВІЙ БІРЖІ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОГОВОРІВ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ, ЯКІ УКЛАДАЮТЬСЯ НА ФОНДОВІЙ БІРЖІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід України до ринкової економіки створює об'єктивні передумови для появи, розвитку й удосконалювання багатьох інститутів цивільного права, що характерні для системи нових відносин. Нові економічні перетворення в Україні відродили фондову біржову тор­гівлю, яка формує оптовий ринок цінних паперів, сприяє виявленню на основі концентрації попиту і пропозиції найбільш обґрунтованих цін на цінні папери, що котируються на ній.

Досвід правовідносин, пов'язаних із використанням біржових догово­рів із цінними паперами в Україні, нараховує вже більш 12 років, із мо­менту прийняття Закону України «Про цінні папери і фондову біржу». Сьогодні вітчизняний фондовий ринок розвивається значно швидше, ніж законодавство, що його регулює. Вносяться тільки певні зміни в законо­давчу базу, прийняту в 90-х роках, в основному ж біржовий ринок регу­люється підзаконними нормативними актами, зокрема локальними нор­мативними актами, прийнятими фондовими біржами.

Вітчизняний фондовий ринок ніяк не може перейти від етапу станов­лення до періоду сталих і належним чином урегульованих відношень. Успіх цього процесу багато в чому залежить від якісної нормативно-правової бази, і саме законодавчої бази у сфері регулювання біржової торгівлі цінними паперами. Ряд питань потребує законодавчого врегулю­вання, зокрема питання визначення поняття і характерних ознак догово­рів, що укладаються на фондовій біржі, їхньої правової природи, порядку їх укладення та припинення й ін.

Прийнятий ЦК України встановив, що до договору купівлі-продажу на біржах, конкурсах, аукціонах (публічних торгах), договору купівлі-продажу валютних цінностей і цінних паперів застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено законом про ці види договорів купівлі-продажу або не випливає з їхньої суті, відзна­чивши те, що вказані договори мають певні особливості, які повинні ре­гулюватись спеціальним законодавством. Вивчаючи практику укладення договорів купівлі-продажу цінних паперів на біржах, біржові звичаї і нормативно-правову базу, автор дійшов висновку, що біржові договори за своїм правовим режимом не завжди можуть регулюватись нормами Цивільного кодексу. Але аналізу, спрямованого на комплексне вивчення договорів купівлі-продажу з цінними паперами, які укладаються на фон­довій біржі, окремих їхніх видів і особливостей укладення, в Україні не проводилося. Вивчення юридичної літератури з даного питання, а також аналіз чинного законодавства обумовили вибір теми даної дисертаційної роботи.

Дослідженню видів, основних ознак і проблем біржових договорів із цінними паперами визначенню правової природи біржових договорів із цінними паперами було присвячено багато наукових праць таких вчених-цивілістів, як Абраменкова І.Г., Агарков М.М., Алексеев С.С., Бе­лов В.А., Брагінський М.І., Братусь С.М., ВітрянськийВ.В., ВормсА.Е., Гєнкин Д.М., Гордон В.М., Гурвіч М.А., Дзера О.В., Довгерт А.С., ЄмВ.С., ІоффеО.С., Кандибка О.І., Кузнецова Н.С., ЛуцьВ.В., Луць А.В., Мейєр Д.І., Назарчук І.Р., Онуфрієнко О.І., Панова Л.В., По­бедоносцев К.П., Посполітак В.В., Сергеев А.П., Сойфер Т.В., Спасибо-Фатеева І.В., Харитонов Є.О., Цитовіч П.П., Черепахін Б.Б., Чиж-марь Ю.В., Шершенєвич Г.Ф., Шевченко Я.М., Щербина B.C., Щерби­на О.В., та ін.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами темами. Дисе­ртаційне дослідження виконане відповідно до плану науково-дослідної роботи відділу проблем цивільного, трудового і підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М.Корецького Національної академії наук України "Приватно-правові засади нового цивільного законодавства України".

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)