ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСУВАННЯ МІНІСТЕРСТВА ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСУВАННЯ МІНІСТЕРСТВА ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку суверенної держави, національного і культурного відродження її народу, побудови правової держави відбуваються значні зміни в усіх сферах громадського, політичного і економічного життя українського суспільства. В період цих змін невирішеною залишається проблема викорінення таких існуючих у країні негативних явищ, як злочинність, в тому числі організована і корупція, що в умовах економічної кризи і політичної нестабільності наносять значної шкоди економіці України, гальмують розвиток громадянського суспільства, створення правової держави, розширюють сфери негативного впливу за межі України.

Саме тому однією з необхідних умов незалежного існування і розвитку України, її утвердження на міжнародній арені, виступає стабільне забезпечення внутрішньої національної безпеки в різних її проявах і громадського порядку. В Україні, як і у інших державах, створені і виконують свої завдання у цій сфері правоохоронні органи, до складу яких входить система органів внутрішніх справ України, яку очолює центральний орган виконавчої влади – Міністерство внутрішніх справ України.

Незважаючи на виключну важливість для держави функцій, що покладені на органи внутрішніх справ, стан фінансового забезпечення МВС України за весь період існування був недостатнім для нормального функціонування, з року в рік погіршувався і загрожує перетворенню МВС України в орган, що діє нижче власних можливостей, а така ситуація може завдати серйозної шкоди державній внутрішній безпеці, викликати набагато більші державні грошові витрати, ніж потрібно для його нормального функціонування.

Складність ситуації криється не тільки в об’єктивних причинах, викликаних загальною економічною кризою в країні. Однією з причин погіршення стану фінансування МВС України є також недосконалість правового регулювання її витрат: законодавчої, підзаконної, відомчої нормативної бази; відсутність діючого механізму застосування існуючих законодавчих та підзаконних фінансово-правових актів, нормативна неурегульованість окремих фінансових відносин тощо.

Актуальність дослідження зумовлена насамперед тим, що вирішення проблем поліпшення стану фінансового забезпечення Міністерства внутрішніх справ України, створення якісної правової бази і удосконалення існуючого правового регулювання фінансування його витрат потребує комплексної наукової розробки цього напрямку, яка б відповідала рівню її наукової і практичної актуальності, сучасним науковим потребам і особливостям розвитку української державності.

Безперечно, наукова робота з окремих напрямків цієї проблеми ведеться. В ній беруть участь фахівці Департаменту фінансових ресурсів та економіки МВС, Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Правовідносини у сфері фінансування Міністерства внутрішніх справ України регулюються нормами сучасного фінансового права, яке базується на досягненнях в галузі фінансового права і державного управління, у розвиток яких значний внесок зробили українські вчені: Д.А. Бекерська, Л.К. Воронова, Н.К. Ісаєва, С.Т. Кадькаленко, Р.А. Калюжний, С.В. Ківалов, І.В. Мартьянов, А.А. Нечай, Н.Р. Нижнік, П.С. Пацурківський, Н.Ю. Пришва, В.М. Репецький, А.О. Селіванов, А.І. Сирота, І.П. Устинова. Теоретичні дослідження і досягнення українських вчених нерозривно пов’язані з науковими розробками і працями російських вчених-юристів: В.В. Бесчеревних, О.М. Горбунової, Т.С. Єрмакової, М.В. Карасьової, Н.А. Куфакової, М.І. Піскотіна, Ю.А. Ровинського, Н.І. Хімічевої, С.Д. Ципкіна та інших.

Представниками юридичної науки чимало зроблено у сфері дослідження правової природи видатків державного бюджету, до яких також належать видатки МВС України. Прикладом може служити фундаментальна монографічна праця Л.К. Воронової “Правовые основы расходов государственного бюджета в СССР (на материалах союзной республики)”, яка вийшла у 1981 році в Києві і представляє собою особливий інтерес, оскільки є однією з перших спроб у фінансово-правовій науці колишнього СРСР ґрунтовно розібратися в інституті бюджетного фінансування.

Але до цього часу не було жодного комплексного наукового дослідження правових основ фінансування витрат Міністерства внутрішніх справ України, що безумовно ускладнює і гальмує цей важливий для успішної діяльності МВС України процес. Хоча фрагментарне висвітлення проблеми фінансування МВС України має місце як в юридичних наукових статтях, так і в переважно економічних виданнях.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з планами Міністерства внутрішніх справ України (п.3.1 Пріоритетних напрямків фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів і науково-дослідних установ МВС України на період 1995-2000 р.р.) і Національної академії внутрішніх справ України (п.12.3 Основних напрямків наукових досліджень Національної академії внутрішніх справ України на 2000-2005 р.р.). Особливого наукового значення набуває зв’язок дисертаційного дослідження з Концепцією розвитку законодавства України на 1997-2005 р.р.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)