КОНСТИТУЦІЙНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В СИСТЕМІ ЗАХИСТУ ПРАВОВОГО СТАТУСУ СУБ\'ЄКТІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ




  • скачать файл:
title:
КОНСТИТУЦІЙНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В СИСТЕМІ ЗАХИСТУ ПРАВОВОГО СТАТУСУ СУБ\'ЄКТІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність дослідження. Одним з найважливіших показників рівня демократії в суспільстві є ефективна і максимально наближена до населення місцева влада. Конституція України визнає та гарантує місцеве самоврядування і визначає його як самостійну форму здійснення влади народом.

Муніципальна реформа, що здійснюється в Україні на сучасному етапі, має на меті, насамперед, формування сучасної системи місцевого самоврядування, підвищення відповідальності держави за його розвиток, усунення недоліків, які істотно впливають на здійснення самоврядної діяльності на місцях.

У цих умовах особливої актуальності набуває правовий захист статусу суб’єктів місцевого самоврядування. Конституційна відповідальність є гарантією самостійності функціонування органів місцевого самоврядування, а також демократичної організації державної влади, прогресивного розвитку суспільства в цілому, важливим фактором утвердження і забезпечення законності публічної влади. Конституційна відповідальність держави, органів державної і самоврядної влади, посадових осіб перед громадянином, суб'єктами місцевого самоврядування і суспільством є чинником, що закріплює у правосвідомості людини уявлення про справедливість, легітимність влади.

У юридичній літературі 70-х–90-х років минулого століття конституційну відповідальність розглядали як відповідальність влади за стан законності у правотворчій і правозастосовчій діяльності державного апарату і його представників, як охоронне правове відношення, яке має відображення у застосуванні певних встановлених державою санкцій. Такої точки зору дотримувалися, зокрема, Є.А. Агєєва, І.Л. Бачило, В.В. Серьогіна. 

В останні роки позитивним фактором є те, що об’єктом наукових пошуків як в зарубіжній юридичній літературі, так і в українській стає конституційно-правова відповідальність, але конституційно-правові аспекти відповідальності в системі місцевого самоврядування фактично випадають з поля зору дослідників.

Необхідно відмітити наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених, що висвітлюють різні аспекти інституту місцевого самоврядування, конституційної відповідальності, правових заходів захисту прав суб'єктів місцевого самоврядування. Серед них роботи С.А. Авак'яна, С.С. Алексєєва, Б.Г. Базилева, М.О. Баймуратова,
Н.О. Бобрової, О.В. Батанова, С.Н. Братуся, В.А. Виноградова, А.А. Горницького,
Ю.А. Дмитрієва, Т.Д. Зражевської, Ф.Ш. Ізмайлової, В.М. Кампо, А.А. Коваленка,
Н.М. Колосової, В.В. Копєйчикова, М.О. Краснова, Л.Т. Кривенко, В.М. Кудрявцева, Б.М. Лазарєва, О.Е. Лейста, О.В. Майданика, О.В. Мельник, Л.О. Морозової,
Л.Р. Наливайко, П.О. Недбайло, Н.Р. Нижник, М.П. Орзіх, А.О. Пащенка, В.Ф. Погорілка, П.М. Рабіновича, С.В Резніченка, Н.І. Рудої, І.С. Самощенка, М.С. Строговича, Ю.М. Тодики, В.Я. Тація, М.Х. Фарукшина, О.Ф. Фрицького, Р.О. Халфиної, В.М. Шаповала, Д.Т. Шона та ін. 

Були визначені роль і місце конституційної відповідальності в системі юридичної відповідальності; доповнені підстави залучення до відповідальності; розширене коло суб'єктів, які можуть бути притягнуті до конституційної відповідальності; доповнені класифікації санкцій і виділені їхні особливості. При цьому конституційна відповідальність розглядалася переважно в системі правової охорони Конституції.

Спеціально конституційну відповідальність держави і державних утворень досліджував у своїх роботах А.А. Кондрашев, особливості конституційної відповідальності вищих органів державної влади в дисертаційному дослідженні розкрила О.В. Мельник, проблемам конституційної відповідальності глави держави присвячені роботи Л.Т. Кривенко.

Критичний аналіз теоретичних концепцій дав можливість оцінити стан досліджуваних проблем, визначити коло проблем, що не були предметом наукового дослідження. Акцентуючи увагу на безперечній науковій цінності використаних джерел, варто вказати на те, що серед них є роботи, що мають яскраве ідеологічне забарвлення.

У сучасній вітчизняній правовій науці, включаючи комплексні монографічні дослідження, проблемам місцевого самоврядування приділяється достатньо уваги. Однак, не багато вчених звертається до проблем конституційної відповідальності в системі місцевого самоврядування. Серед них варто виокремити роботи М.О. Пухтинського,
П.К. Радченка. Як елемент системи захисту прав суб'єктів місцевого самоврядування конституційна відповідальність ще не досліджувалася.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дослідження є частиною загальної проблеми, за якою працює Одеська національна юридична академія: “Правові проблеми становлення та розвитку сучасної Української держави” (реєстраційний номер 0101U0001195) і республіканської програми, за якою працювала кафедра конституційного права Одеської національної юридичної академії (“Місцеве самоврядування в умовах формування правової держави” (реєстраційний номер Державного комітету України з питань науки і технологій – 08.06.03 / 001 – 93).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)