Правові засади валютного регулювання і контролю в Україні




  • скачать файл:
title:
Правові засади валютного регулювання і контролю в Україні
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Перехід незалежної України до ринкової економіки з багатоманітністю форм власності і господарювання, лібералізація зовнішньоекономічної діяльності і надання суб’єктам підприємництва права самостійного виходу на зовнішній ринок обумовили становлення нових суспільних відносин, зокрема в сфері валютного регулювання. За роки ринкових перетворень в Україні фактично створено новий інститут фінансового права, норми якого принципово по-новому регулюють відносини у сфері використання іноземної валюти в господарському обігу.

            Валютне регулювання в Україні є одним з необхідних елементів валютної політики держави, що характеризується запровадженням гнучких правил здійснення поточних валютних операцій, правом всіх суб’єктів підприємницької діяльності та громадян бути учасниками валютних відносин за умови дотримання норм чинного валютного законодавства. Здійснення ефективного валютного регулювання сприяє зростанню конкурентоспроможності українських товарів, рентабельності підприємств, нагромадженню валютних резервів Національного банку України та ін.

            Важливою умовою організації ефективного валютного регулювання та валютного контролю в Україні є удосконалення чинного валютного законодавства. Протягом останніх десяти років в законодавстві України неодноразово були зроблені спроби щодо регламентації норм в сфері валютного регулювання та контролю на законодавчому рівні, зокрема ці питання неодноразово висвітлювались і у зверненнях Президента України до Верховної Ради України. Так, в Посланні Президента України до Верховної Ради України від 23 лютого 2000 р. “Україна: поступ у XXI століття. Стратегія економічної та соціальної політики на 2000 - 2004 рр.”, зазначається, що важливим і невідкладним питанням в сфері валютної політики є прийняття Верховною Радою Закону України “Про валютне регулювання”, проект якого чекає своєї черги ще з 1995 року. Проте, питання і досі залишається невирішеним, а велика кількість нормативно-правових актів, в деяких випадках, навіть інструктивного характеру, ускладнює процес виконання норм валютного регулювання і не забезпечує його ефективності.

Зазначимо, що розвиток валютного регулювання в Україні забезпечується за допомогою державного впливу на валютні відносини з боку спеціально уповноважених органів з різним правовим статусом та повноваженнями, тому на практиці виникають труднощі у застосуванні валютного законодавства та виконанні цими органами функцій валютного контролю. Досі не створені механізми взаємодії таких органів державного управління в сфері валютного регулювання, що гальмує процес інтеграції України в міжнародну систему господарських зв’язків. Вимагає удосконалення і система заходів адміністративної відповідальності та фінансових санкцій за валютні правопорушення. Отже, за таких умов, потреба у всебічному й системному аналізі валютного регулювання і контролю в Україні, є нагальною і досить актуальною.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження тісно пов’язане з темами науково-дослідної роботи кафедри комерційного права Київського національного торговельно-економічного університету, зокрема, є складовою науково-дослідної теми № 10/1 “Актуальні проблеми комерційного права”, що затверджена Вченою радою КНТЕУ від 02.02.2001 р., протокол № 2.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)