МИТНО-ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ТРАНЗИТУ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
МИТНО-ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ТРАНЗИТУ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Загальновизнано, що Україна займає вигідне географічне положення на карті Європи, оскільки знаходиться на перехресті транзитних потоків товарів. Втім транзитні можливості наша держава використовує не повною мірою. Можна стверджувати, що розвиток самостійної митної політики, правове регулювання контролю за дотриманням чинного законодавства України про митну справу та боротьба з порушеннями митних правил у частині транзиту здійснюються повільно і не відповідають умовам сьогодення. Причин до того багато. Аналіз чинного законодавства, зокрема нового Митного кодексу України (далі – МКУ), вказує, що на теперішній час відсутня ефективна система нормативних актів, які регулювали б порядок переміщення товарів через митний кордон України в режимі транзиту. Водночас Митним кодексом України продекларовано необхідність цілеспрямованого узгодження митної справи з міжнародно-визнаними нормами та стандартами.

Специфіка діяльності митної служби полягає в тому, що більшість норм, які регулюють той чи інший аспект діяльності суб’єктів митних правовідносин під час транзиту, згрупована у підзаконних нормативних актах органів державного управління митною справою, зокрема, в наказах та інструкціях Державної митної служби України. Системі цих джерел права притаманні численні прогалини та неузгодженість її складових між собою. Тому стверджувати, що кодифікацію законодавства про митну справу закінчено з прийняттям нового Митного кодексу України, було б перебільшенням. У подальшому необхідно провести узгодження всієї системи підзаконних нормативних актів, що регулюють здійснення перевезень товарів у режимі транзиту. При цьому на меті слід мати розроблення та правове закріплення спрощеного порядку проходження митного контролю та митного оформлення. Адже надмірно ускладнений порядок здійснення митних процедур, високі ставки митних зборів у наш час знижують інтерес іноземних перевізників до переміщення власних товарів територією України транзитом та зумовлюють зростання кількості порушень митних правил, особливо за рахунок приховування товарів від митного контролю та так званого “псевдотранзиту”.

Актуальність цього дослідження посилюється тим, що в сучасній вітчизняній юридичній науці відсутні фундаментальні дослідження з цієї проблеми. Необхідність визначення місця транзиту в системі митної справи України, наукового аналізу проблем його функціонування, наявність численних порушень законодавства про митну справу у цій галузі, неузгодженість українського законодавства з міжнародними нормами і стандартами та потреба підготовки рекомендацій щодо вдосконалення процесу правового регулювання вказаних питань визначають актуальність обраної теми дисертації.

            При проведенні дослідження автор спирався на роботи вітчизняних та зарубіжних вчених із загальної теорії держави та права, зокрема С.С. Алексєєва, А.М. Колодія, В.В. Копєйчикова, В.С. Нерсесянца, О.Ф. Скакун. Було використано праці фахівців з адміністративного права: В.Б. Авер’янова, О.Ф. Андрійко, Д.М. Бахраха, Ю.П. Битяка, І.О. Галаган, І.П. Голосніченка, С.Т. Гончарука, В.В. Зуй, Є.В. Додіна, Л.В. Коваля, І.Б. Коліушка, В.К. Колпакова, Д.М. Лук’янця, Н.І. Матузова, В.Ф. Опришка, О.В. Петришина. При підготовці дисертації проаналізовано дослідження вітчизняних та зарубіжних дослідників проблем митної справи, зокрема праці К.Г. Борисова, Б.Н. Габричидзе, В.В. Егізарової, Н.І. Золотарьової, С.В. Ківалова, О.Н. Козиріна, Б.А. Кормича, О.О. Крестьянінова, В.Д. Ларічева, В.В. Мицика, С.І. Пахомова, А.І. Педешка, В.В. Прокопенка, К.К. Сандровського, В.М. Скавроніка, С. С. Терещенка, В.Г. Храбскова, В.М. Шевченко, Р.Б. Шишки, В.К. Шкарупи, А.Н. Яцушка. В роботі використано дані митної статистики України, узагальнена практика діяльності митної служби нашої держави, розглянуто процес кваліфікації митними органами України порушень митних правил щодо транзиту.

Не применшуючи ролі й значущості доробку зазначених науковців, необхідно визнати, що в Україні досі немає спеціальних монографічних досліджень митно–правового режиму транзиту, що і зумовило вибір теми дисертації.

            Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота здійснювалася у зв’язку з темою наукових досліджень відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України “Проблеми удосконалення державного управління на етапі адміністративної реформи в Україні”, затвердженою Вченою Радою Інституту 27 жовтня 1999 року (№ держ. реєстрації РК 0101U001011). Обраний напрямок дослідження відповідає Комплексній програмі утвердження України як транзитної держави у 2002-2010 роках, затвердженій Законом України від 7 лютого 2002 року № 3022-III.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)