ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

   Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження.  Ринок цінних паперів –  це те нове, що з’явилося в економіці України у процесі формування ринкових відносин й виникнення ринку капіталу. Ринок цінних паперів (фондовий ринок) виконує функцію посередника,  приймаючи цінні папери, які пропонуються на публічних торгах,  і конвертуючи їх у кошти шляхом продажу. Ринок цінних паперів – це ефективно функціонуючий організм, що є еволюційним за своєю природою. Розвиток  ринку цінних паперів є життєво необхідним для  активного зростання національної економіки й  покращання рівня життя громадян. Ефективно функціонуючий  ринок   спрямовує фінансові кошти до тих компаній, які здатні забеспечити їм найбільш продуктивне використання.

Фондові ринки  є полем широкої діяльності не тільки для  вітчизняних учасників, а й  зарубіжних. Цьому сприяють лібералізація українського ринку, допуск нерезидентів на національні  валютні та фінансові ринки,  їх безпосередня участь в операціях поряд з резидентами, дерегулювання ринків, пов’язане зі скасуванням обмежень  на проведення операцій для окремих учасників.

Одним із головних напрямків розвитку фондового ринку є розбудова інфраструктури ринку, що  передбачає запровадження стандартів діяльності професійних учасників фондового ринку, створення ф’ючерсних підрозділів бірж з торгівлі деривативами, спрощення порядку створення акціонерних товариств, сприяння створенню та функціонуванню саморегулівних організацій. Втілення цих пріоритетних завдань у життя неможливе без здійснення фундаментальних наукових досліджень правових питань організації ринку цінних паперів.

      Законодавство про цінні папери і фондовий ринок  почало складатися в останні роки існування СРСР і до наступного часу знаходиться у стадії формування і прийнятий 18 липня 1991 р. Верховною Радою Закон України “Про цінні папери та фондову біржу” став першим  вітчизняним законодавчим актом, який юридично закріплював загальні положення регулювання відносин, що складаються на ринку цінних паперів. Він був спрямований на забезпечення умов для  цивілізованого й ефективного функціонування ринку, попередження, обмеження і припинення недобросовісних дій, операцій і діяльності суб’єктів, які здійснюють свою діяльність на ринку цінних паперів.  При  створенні зазначенного Закону, а також інших нормативних актів, що регулюють фондовий ринок,  український законодавець орієнтувався на моделі регулювання ринку цінних паперів, які існують у країнах з развиненою економікою. Однак при запозиченні законотворчого досвіду при формуванні вітчизняного законодавства не були враховані  ті обставини, що норми, принципи та  практика застосування іноземного законодавства, які  регулюють   ринок цінних паперів, не можуть  у повному обсязі адекватно відобразити  сучасний стан національної економіки.   Світовий  досвід у сфері правового регулювання ринку цінних паперів – це вже результат розвитку сталих,  стабільних економік,  і його повне перенесення на українську економічну ниву, яка ще тільки розвивається і є нестабільною,  не є доцільним. Орієнтація на різноманітні моделі правового регулювання ринку цінних паперів призводить до неузгодженості нормативних актів, що видаються різними відомствами,  уповноваженими здійснювати цей процес. На повну  відсутність уніфікованого підходу до регулювання ринку цінних паперів   більшість фахівців вказують, як  на  перешкоду на шляху розвитку фондового ринку і на дійове гальмо розвитку.

     З урахуванням вищезазначених обставин можна констатувати, що проблеми, які  стосуються формування, застосування й удосконалення вітчизняного законодавства про ринок цінних паперів, потребують  комплексного наукового дослідження. Недостатня їх правова розробка  перешкоджає ефективному регулюванню відносин між учасниками ринку цінних паперів в Україні.  

      Стан справ у цій сфері правового регулювання ускладнюється також тим, що у вітчизняній юридичній літературі практично вітсутні монографічні роботи, цілком присвячені дослідженню правових аспектів теорії та практики функціонування ринку цінних паперів в Україні і здійсненню господарської діяльності на ньому. Більшість робіт з цієї тематики присвячена виключно економічним аспектам функціонування цінних паперів. Цивільно-правові дослідження спрямовані, головним чином,  на  вивчення цінних паперів як об’єктів ринку. А ось досліджень самого фондового ринку, механізмів його функціонування та оптимізації засобів правового регулювання цих відносин явно не вистачає.

     Таким чином, актуальність наукового дослідження правових проблем функціонування ринку цінних паперів і здійснення господарської діяльності у цій сфері зумовлена: проведенням поглиблених економічних і правових реформ в Україні; необхідністю осмислення і виявлення специфіки українського цивільного законодавства про фондовий ринкок і практики його застосування; недостатньою розробкою юридичних аспектів здійснення господарської діяльності на ринку цінних паперів та її регулювання; потребою  теоретичного обгрунтування пропозицій по вдосконаленню законодавства щодо фондового ринку.

      Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота базується на планах наукових досліджень Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого і виконана в межах цільової комплексної програми “Основні проблеми здійснення та захисту майнових та особистих немайнових прав в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 0186.0.070869).           .

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)