ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІЛЬГ ПРИ ОПОДАТКУВАННІ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІЛЬГ ПРИ ОПОДАТКУВАННІ
Тип: synopsis
summary:

 

 

            Особливістю даного дисертаційного дослідження є відсутність системного аналізу правового регулювання пільг по податках і зборах. Ні на рівні окремих наукових робіт, ні в  дисертаційних дослідженнях їх не було. Саме це обумовило вибір теми даного дисертаційного дослідження.                

            Актуальність теми дослідження. На сучасному етапі розвитку України виокремилися суттєві напрямки перебудови всіх сфер життєдіяльності суспільства. Якщо початок 90-х років ХХ ст. передбачав перехід від адміністративно-командної системи до ринкових відносин, то сучасний етап характеризується якісним наповненням, забезпеченням об’єктивного змісту ринкових форм, що вже діють в Україні. Замість планової системи господарювання утворилися відповідні форми фінансово-економічного регулювання ринкових товарних і грошових потоків, здійснюється лібералізація зовнішньоекономічної діяльності тощо. Але поряд з об’єктивними позитивними процесами в цій царині посилюються й негативні тенденції в економіці, соціальній сфері. На сучасному етапі перехід до об’єктивних ринкових форм пов’язано зі зниженням життєвого рівня населення, зростанням безробіття, зменшенням інвестування, орієнтацією на реконструкцію інфраструктури видобуваючих галузей. Звичайно, це обумовлено певними об’єктивними потребами реформування, пов’язаними з подоланням структурних диспропорцій, зниженням ефективності та якості продукції, що випускається, послабленням системи державного управління.

            Перш за все це стосується перспектив регулювання процесів формування централізованих грошових фондів, за рахунок яких і можуть здійснюватися кардинальні суттєві перебудови в суспільстві, коли можна сподіватися на фінансове забезпечення позитивних тенденцій здійснення державою своїх функцій. Формування відповідних державних фондів, за рахунок яких задовольняються значні потреби, здійснюється переважно за допомогою податкових коштів, що надходять до Державного бюджету, місцевих бюджетів, позабюджетних цільових фондів.

Орієнтуючись на стимулювання подібних процесів, вирішення державних завдань стикається з певним протиріччям. З одного боку, існує об’єктивна необхідність збільшення централізованих грошових фондів, а значить і розмірів податків та зборів, а з іншого - стимулювання підприємницької активності орієнтується на об’єктивні, й подекуди низькі розміри податкових відрахувань. Правильне вирішення подібної дилеми і свідчить про те, наскільки чітко здійснюється державне управління у сфері формування грошових фондів, наскільки об’єктивні існуючі податкові механізми.

Найсуттєвішу й, мабуть, найважливішу роль у вирішенні цього протиріччя виконує регулювання змісту, форм та видів податкових пільг. Саме за рахунок пільгових напрямків і механізмів вирізняються найперспективніші для розвитку сектори й галузі господарства, найбільш вагомі і значущі напрямки діяльності юридичних і фізичних осіб як платників податків. На сьогодні проблема правового регулювання податкових пільг є одним із найбільш відчутних, можна сказати, навіть болючих напрямків формування раціональної та ефективно функціонуючої фінансової системи держави. Підкріплюється актуальність цього спрямування дослідження тим, що сучасний розвиток державного регулювання виокремлює вже не лише деякі пільгові категорії відповідних осіб, а й появу певних різновидів пільгових регіонів і територій у царині оподаткування.

Правове регулювання відносин, пов’язаних із застосуванням пільгових режимів щодо оподаткування окремих категорій платників податків або регіонів, має в даний час практично установче положення. Комплексних праць, присвячених аналізу особливостей правового регулювання пільг по податках, немає ні на рівні окремих наукових робіт, ні в формі дисертаційних досліджень. Деякі питання, що стосуються цих теоретичних  проблем, були висвітлені у працях фахівців, які займаються розробками фінансового та інших публічних галузей  права.

Показово при цьому, що тільки з середини 90-х років ХХ ст.  з’явилися видання,  що торкаються загалом або ж підходять впритул до названих проблем. Ми далекі від того, щоб вважати, що вони не забезпечені фундаментальними теоретичними дослідженнями класиків фінансового права та фінансової науки взагалі.  Неможливо уявити аналіз практично будь-якого питання без посилань на класичні праці І. Озерова, І. Тарасова, А. Смітта, Д. Львова, Ф.Нітті, О. Ісаєва, В. Лебедєва, К. Рау, Д.Селігмена, А.Гур’єва та ін.

 Суттєве значення мають також дослідження видатних учених з теорії держави та права, на базі положень яких робилися авторські висновки щодо змісту обов’язку, його різновидів і форм (С.С. Алексєєва, М.І. Матузова, Р.Й. Халфіної та ін.).

Значний внесок у розвиток теорії і практики оподаткування зробили вчені-юристи радянського періоду. Найбільш відчутний вплив на опрацювання проблем дисертаційного дослідження мали такі правники,                              як В.В. Безчеревних, Л.К.Воронова, О.М. Горбунова,                    Н.А. Куфакова, М.І. Піскотін, Ю.А.Ровинський, Н.І. Хімічева,         С.Д. Ципкін. Саме тому  низка питань аналізується в дисертації в розрізі поглядів, положень, аргументів, які на сучасному етапі розвитку держави знаходяться у сфері уваги  багатьох дослідників в Україні та Російській Федерації. Йдеться передусім про роботи О.В Бризгаліна, О.В. Бакун, В.В. Вітрянського,         Д.В. Вінницького, Н.В. Воротіної, О.Ю. Грачової, В.В. Гриценко, С.О. Герасименко, В.І. Гурєєва, Л.М. Долі, С.Т. Кадькаленка, М.В. Карасьової, О.М. Козиріна, М.П. Кучерявенка, І.І. Кучерова, П.С. Пацурківського, С.Г. Пепеляева, Г.В. Петрової,                     В.М. Федосова та інших.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема даного дисертаційного дослідження затверджена вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого  22 лютого 2000 р. (протокол №5).

Дисертація виконана згідно з комплексною цільовою програмою “Вдосконалення господарських відносин в умовах ринкової економіки (економіко-правовий аспект)”                         № 0186.070869.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)