ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН ПРИ ЗДІЙСНЕННІ МИТНИХ ПРОЦЕДУР (ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ)




  • скачать файл:
title:
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН ПРИ ЗДІЙСНЕННІ МИТНИХ ПРОЦЕДУР (ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ)
Тип: synopsis
summary:

 

                                  ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

         Актуальність теми. Становлення України як демократичної, соціально-орієнтованої правової держави неможливе без вирішення проблем забезпечення прав і свобод громадян. Конституційні положення, що визначають головним обов’язком держави “утвердження та забезпечення прав і свобод людини”, а також проголошують  прицип, згідно з яким саме права і свободи та їхні гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, поставили перед органами виконавчої влади, зокрема і перед митними органами, завдання запровадження та регламентації дійсно демократичних взаємовідносин з громадянами, удосконалення організаційно-правових засад  діяльності митної служби.

        Однак при здійсненні митної справи нерідко ігнорується спрямованість діяльності митних органів на створення умов для  реалізації  прав і свобод у процесі виконання митних процедур. Абсолютизована лише одна функціональна сторона митного права – управлінська, до якої додається ще фіскальна і каральна (відповідальність за порушення митних правил). Прийняття нового Митного кодексу неповною мірою вирішило коло питань, пов’язаних із охороною та захистом прав громадян, що обумовлює нагальну потребу теоретичного осмислення організаційно-правових засад діяльності митних органів. В умовах зміни стереотипів щодо суспільного призначення публічних галузей права особлива увага повинна приділятися розробці та впровадженню в нормотворчу і правозастосовну діяльність ефективних правових гарантій, спрямованих на забезпечення прав та свобод громадян, установлення цивілізованого паритету між інтересами особи і держави, виключення можливості для посадових осіб зловживати своїми владними повноваженнями при здійсненні митних процедур.

        Стан наукової розробки проблеми, незважаючи на важливість її ролі для митної діяльності та перспектив інтеграції нашої держави до Європейського Союзу, перебуває на надзвичайно низькому рівні. До цього часу  дослідження категорії забезпечення прав громадян у митних правовідносинах здійснювалися фрагментарно або в рамках ширшої адміністративно-правової проблематики; не досліджувалися напрями підвищення ефективності такого важливого інституту митного права, як адміністративне (позасудове) оскарження громадянами рішень, дій та бездіяльності посадових осіб митних  органів; започатковані лише перші поодинокі спроби визначити сутність адміністративних (управлінських) послуг у діяльності митних органів, їхнього стану та перспектив розвитку. Таким чином, дослідження питань забезпечення прав і свобод громадян обумовлені реальними потребами теорії і практики застосування митного законодавства, необхідністю визначення нових концептуальних підходів щодо розвитку і вдосконалення організаційно-правових засад митної діяльності, що і зумовило обрання теми дослідження.

       Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконувалася в межах планів наукових досліджень Державної митної служби України, Програми науково-дослідних праць юридичного факультету Академії митної служби України, затвердженої Державною митною службою України 17 липня 1999 року № 17/1135, у межах науково-дослідної роботи кафедри адміністративного та митного права Академії митної служби України „Адміністративно-правові проблеми організації і діяльності митних органів в умовах побудови правової держави” (номер державної реєстрації  0104U003696).

       Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в тому, щоб на основі комплексного аналізу теоретичних засад митної справи, чинного митного законодавства, правозастосовної діяльності митних органів та зарубіжного досвіду дослідити місце і роль забезпечення прав і свобод громадян при здійсненні  митних процедур та виробити науково-обгрунтовані пропозиції щодо вдосконалення організаційно-правових основ митної діяльності і створення умов для реалізації, охорони і захисту прав та свобод громадян при переміщенні ними товарів, транспортних засобів та інших предметів через митний кордон України.

        Поставлена мета зумовила потребу у вирішенні таких основних завдань:

      - уточнити сутність та зміст правового статусу громадян у митних правовідносинах;

      -  проаналізувати правову природу і специфіку суб’єктивних прав громадян у процесі здійснення митних процедур;

      - визначити сутність митних процедур через призму властивих їм принципів та виконати системний аналіз правового регулювання процедур;

      -  дослідити сутність механізму організаційно-правового забезпечення прав і свобод громадян  при здійсненні митних процедур;

      - обгрунтувати доцільність упровадження в митне законодавство і правозастосовну діяльність міжнародних стандартів забезпечення прав та свобод громадян;

      -  запропонувати шляхи подолання наявних у митній справі організаційно-структурних та суб’єктивних перешкод  здійсненню прав і свобод громадян, виробити конкретні пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення організаційно-правових основ діяльності митних органів у сфері забезпечення цих прав і свобод;

      - обґрунтувати необхідність  упровадження у митну діяльність стандартів якості надання адміністративних послуг громадянам в умовах зміни стереотипів щодо суспільного призначення митного права;

      - довести необхідність удосконалення інституту адміністративного (позасудового) оскарження громадянами рішень, дій та бездіяльності посадових осіб митних органів;

      - розкрити значення юридичної відповідальності посадовців митних органів, які порушують права і свободи громадян при переміщенні ними товарів, транспортних засобів та інших предметів через митний кордон України, та її ролі в механізмі забезпечення прав і свобод при здійсненні митних процедур.

       Об’єктом дисертаційного дослідження є суспільні відносини, що формуються у процесі здійснення митних процедур у сфері забезпечення прав і свобод громадян при переміщенні ними товарів, транспортних засобів та інших предметів через митний кордон України.

       Предметом дослідження  є теоретико-методологічні засади, сукупність правових норм, що регулюють здійснення митних процедур, та практика їхнього застосування митними органами з метою забезпечення прав і свобод громадян.

       Методологічною основою дослідження є загальновизнані наукові критерії об’єктивності і дослідницькі методи, а також спеціальні юридичні методи тлумачення правових норм. Діалектичний, історичний та статистичний методи сприяли дослідженню діяльності митних органів щодо здійснення митних процедур; вивчення процесів становлення і розвитку митного законодавства України, стану забезпечення прав громадян у митних відносинах (підрозділи 1.1,1.2,1.3), формально-логічний та соціологічний – для визначення змісту і окреслення ролі та значення механізму забезпечення прав і свобод при здійсненні митних процедур (п.п. 1.2,1.3,2.1,2.2,3.1).  Метод системного аналізу і порівняльно-правовий метод дали змогу визначити напрями вдосконалення правових засад, правозастосовної діяльності митних органів, проаналізувати правові норми та наукову літературу зарубіжних країн, стан адаптації митного законодавства до норм та стандартів Європейського Союзу (п.п. 1.2,1.3,2.1,3.1,3.2); методи граматичного розгляду і тлумачення правових норм сприяли виявленню прогалин у митному законодавстві, виробленню пропозицій щодо його вдосконалення (1.2, 1.3, 2.3, 3.1), а логіко-семантичний і метод сходження від абстрактного до конкретного – поглибленню понятійного апарату митного права, з’ясуванню сутності загальних та особливих рис елементів механізму забезпечення прав і свобод громадян (п.п. 1.2,1.3,2.1,2.3,3.1).

      Науково-теоретичну основу дослідження становлять праці відомих вчених- юристів С.С.Алексеєва, О.Ф.Андрійко, А.М.Бандурки, Д.Н.Бахраха, Ю.П.Битяка,  В.В.Гаращука, І.П.Голосніченка, Л.В.Коваля, В.К.Колпакова, І.Б.Коліушко,  Є.Б.Кубко, В.В.Лазарєва, П.М.Рабіновича, М.Ф.Селіванова, Ю.Ф.Тодики, В.В.Цвєткова, Ю.С. Шемшученка, М.І. Щетініна, а також роботи науковців, які безпосередньо звернені до проблем діяльност митних органів: Б.Н.Габричіадзе, О.П.Гребельника, Є.В.Додіна, Ю.М.Дьоміна,                       С.В. Ківалова, Т.О.Коломоєць, Б.М.Кормича, О.П.Корольова, А.В.Мазура, І.А.Максимова, В.Я.Настюка, Д.В.Приймаченка, К.К.Сандровського, В.В.Сергієнка, С.А.Степанюка, С.С.Терещенка, Р.Б.Шишки,  В.К.Шкарупи, В.І.Щербини, а також інших провідних вчених.

       Нормативну та емпіричну базу дослідження становлять положення Конституції України, Митного кодексу України, законів та інших нормативно-правових актів, виданих Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Державною митною службою України; узагальнення правозастосовної практики митних органів, відомчі аналітичні матеріали, статистичні дані, публікації в періодичних виданнях та особистий досвід автора як посадової особи митного органу.       

      Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що дисертація є комплексним дослідженням організаційно-правових аспектів діяльності митних органів  щодо забезпечення прав і свобод громадян при здійсненні митних процедур. У запропонованому автором організаційно-правовому механізмі забезпечення прав і свобод обгрунтовується кілька нових концептуальних у теоретичному плані і важливих для правозастосовної діяльності понять, положень і висновків, а саме:

           уперше:

      - сформульовано поняття забезпечення прав і свобод громадян  при здійсненні митних процедур як специфічної діяльності митних органів і їхніх посадових осіб щодо створення умов для реалізації, охорони  та захисту цих прав і свобод;

        - доведено, що для ефективного забезпечення прав і свобод громадян при здійсненні митних процедур необхідне створення механізму забезпечення,  який,  на думку автора,   повинен складатися з дієвих засобів: 1) реалізації прав і свобод;    2) охорони прав і свобод;  3) захисту прав і свобод;

        - здійснена системна характеристика чинників, які перешкоджають ефективній  діяльності  митних органів зі здійснення митних процедур, і вироблені пропозиції щодо вдосконалення організаційної діяльності митних органів;

        набули подальшого  розвитку:

         - характеристика і класифікація прав та свобод людини в митних правовідносинах, визначена їх сутність та значення, місце і роль у структурі суспільних відносин:

         - система принципів діяльності митних органів при здійсненні митних процедур, які віддзеркалюють зміну пріоритетів у діяльності митних органів;

         - засади застосування посадовими особами адміністративного примусу в тісному зв’язку з проблематикою забезпечення прав і свобод громадян;

         додатково обгрунтовано:

        - роль митних процедур у впровадженні  нормативної моделі поведінки учасників митних правовідносин при переміщенні громадянами товарів, транспортних  засобів  та інших предметів через митний кордон;

        - доцільність упровадження в діяльність митних органів щодо забезпечення прав і свобод громадян міжнародних стандартів та необхідність прискорення адаптації митного законодавства до законодавства Європейського Союзу;

        - необхідність суттєвого удосконалення законодавчих норм, які регулюють адміністративне (позасудове) оскарження рішень, дій та бездіяльності посадових осіб митних органів, та запропоновано включити в Митний кодекс відповідний розділ;

       - потребу удосконалення інституту юридичної відповідальності посадовців митних органів як важливої гарантії забезпечення прав і свобод  громадян при переміщенні ними товарів, транспортних засобів та інших предметів через митний кордон;

       удосконалено понятійний апарат з проблематики забезпечення прав та свобод громадян, запропоноване авторське визначення наступних понять: „забезпечення прав і свобод громадян у митних відносинах”, „митна процедура”, „адміністративні послуги громадянам у митній справі”, „адміністративна скарга на рішення, дії та бездіяльність посадових осіб митних органів”;

       розроблено та запропоновано низку пропозицій щодо внесення змін до митного законодавства¸ зокрема до Митного кодексу, які гарантують правове забезпечення прав, свобод і законних інтересів громадян при переміщенні товарів, транспортних засобів та інших предметів через митний кордон України.

        Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що дослідження розширює та поглиблює уявлення про можливості вирішення проблем, пов’язаних із забезпеченням прав, свобод і законних інтересів громадян при здійсненні митних процедур,  а його положення можуть бути застосовані:

     -  у науково- дослідній сфері  – положення, висновки та рекомендації певною мірою поглиблюють наукові засади  митної справи  і можуть бути використані для подальшого розв’язання  проблем забезпечення прав та свобод громадян, надання їм адміністративних послуг;

     -  у правотворчій сфері – сформульовані в дисертації положення знайшли своє відображення у пропозиціях щодо внесення змін до Митного кодексу України, інших нормативних актів та можуть бути використані при опрацюванні нового нормативно-правового акту з питань позасудового оскарження громадянами рішень, дій та бездіяльності посадових осіб, що буде сприяти вдосконаленню правового  регулювання діяльності митних органів;

    - у сфері правозастосовної діяльності – використання одержаних результатів дасть можливість удосконалити діяльність посадовців митних органів при здійсненні митних процедур, яка пов’язана із забезпеченням прав і свобод громадян;

    - у навчальному процесі – результати дослідження можуть використовуватися при викладанні навчальних дисциплін „Адміністративне право”, „Адміністративний процес”, „Митне право”, „Основи митного законодавства”, „Організація митного контролю і оформлення” та в системі професійного навчання посадових осіб митних органів.

         Особистий внесок здобувача в одержання наукових результатів, викладених у дисертації. Дисертаційне дослідження виконано здобувачем самостійно з використанням останніх досягнень теорії науки митного права та практики застосування митного законодавства; всі сформульовані в ньому положення та висновки обгрунтовані на базі особистих теоретичних та практичних досліджень автора.

         Апробація результатів дослідження. Результати дисертації були обговорені та схвалені на засіданні кафедри адміністративного та митного права Академії митної служби України і спільному засіданні кафедр адміністративного права і адміністративної діяльності та фінансового права Національного університету ДПС України. Теоретичні здобутки роботи використано автором у процесі викладання навчальних курсів “Митне право”, „Основи митного законодавства”, „Адміністративне право” та при розробці методичних рекомендацій для системи професійного навчання і вдосконалення роботи зі скаргами громадян у Черкаської митниці (акт впровадження від 22 лютого 2006 року). Окремі аспекти   дослідження були  апробовані в доповідях на міжнародних науково-практичних конференціях, а саме: “Митна справа в Україні: сучасні проблеми та шляхи вдосконалення” (м.Дніпропетровськ, Академія митної служби України, 21-22 жовтня 1999 року); „Проблеми світового розвитку в історичному контексті” (м.Луганськ, Східноукраїнський національний університет ім. В.Даля, 27-28 листопада 2006 року); „Актуальні питання реформування правової системи України” (м.Луцьк, Волинський державний університет ім. Лесі Українки, 1-2 червня 2007 року).

          Публікації. Основні положення і висновки, що сформульовані в дисертації, відображено автором у 7 наукових статтях, п’ять з яких надруковано у провідних фахових виданнях.

          Структура дисертації  обумовлена змістом наукової проблеми, метою та завданнями дослідження і складається зі вступу, трьох розділів, які охоплюють дев’ять підрозділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи 195 сторінок, із них обсяг основного тексту – 178 сторінок; список використаних джерел складає 202 найменування. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)